Google a implinit 20 de ani: Cum a ajuns un motor de cautare o extensie a mintii noastre

Luni, 10 Septembrie 2018, ora 08:51
4643 citiri
Google a implinit 20 de ani: Cum a ajuns un motor de cautare o extensie a mintii noastre
Foto: Arhiva Pixabay

Google, compania care are fara indoiala cea mai mare contributie la modelarea Internetului modern, a implinit luna aceasta 20 de ani.

Benjamin Curtis, lector la Universitatea Nottingham Trent, Departamentul de Filosofie si Etica, reflecta cu aceasta ocazie asupra modului in care Google a ajuns o extensie a mintii noastre.

"Dupa 20 de ani, produsele Google au devenit parte integranta din vietile noastre de zi cu zi, alterand insasi stuctura arhitecturii noastre cognitive, iar mintile noastre s-au extins in consecinta in spatiul cibernetic", noteaza Curtis in The Conversation.

Aceasta implicatie a asa-numitei "teorii a mintii extinse", cunoscuta in discipline ca filosofie, psihologie si neurostiinte, reprezinta o mutatie seismica in psihologia umana, cu unele consecinte pozitive, dar si cu aspecte foarte ingrijoratoare in legatura cu care este imperios sa luam masuri, continua Curtis.

Potrivit acestuia, pe masura ce consumam produsele "personalizate", dotate cu inteligenta artificiala, ale Google, pierdem din ce in ce mai mult spatiu cognitiv personal in favoarea companiei - si ne sunt erodate, prin urmare, atat intimitatea mintala, cat si abilitatea de a gandi liber.

In plus, incep sa apara dovezi cu privire la o posibila legatura intre tehnologia pe care o folosim si diverse afectiuni mintale.

In 1998, printr-o coincidenta chiar anul in care Google era lansat, filosofii Andy Clark si David Chalmers lansau in articolul "The Extended Mind" intrebarea "Unde se termina mintea si unde incepe restul lumii?".

Clark si Chalmers sustineau ca, atunci cand integram obiecte din mediul extern in procesul nostru de gandire, aceste obiecte externe vor avea acelasi rol cognitiv pe care il are creierul nostru. Inainte de era smartphone-urilor si a Internetului 4G, cei doi avansau exemple care par hazlii astazi, cum ar fi folosirea unui notebook in viata de zi de zi, care functioneaza ca o memorie externa.

Insa cercetari mai recente au aratat clar ca teoria se aplica direct in ceea ce priveste obsesia noastra pentru dispozitivele conectate la Internet, sustine Curtis.

"Pentru multi dintre noi, utilizarea serviciilor Google - motorul de cautare, calendarul, hartile, documentele, serviciul foto si altele - a devenit o a doua natura. Integrarea noastra cognitiva cu Google este o realitate. Mintea noastra se afla, partial, la propriu pe serverele Google".

Iar acest lucru conteaza din doua motive.

Mai intai, Google nu este un instrument cognitiv pasiv, produsele sale dotate cu inteligenta articiala fiind in masura sa ne faca sugestii. De exemplu, Google Maps nu numai ca ne spune cum putem sa ajungem la destinatie, dar ne ofera si sugestii personalizate de destinatii care crede ca ne-ar putea interesa. Este astfel inlaturata necesitatea de a gandi si de a lua decizii pentru noi insine.

Este vorba apoi de efectele psihologice, cum ar fi depresia si anxietatea, pe care asa-numita "dependenta de smartphone" le poate avea.

Pentru Curtis, dependenta este in acest caz un alt cuvant pentru integrare.

"Motivul pentru care multora dintre noi ne este greu sa lasam smartphone-ul din mana este faptul ca am integrat utilizarea lui in procesele noastre cognitive de zi cu zi. Gandim pur si simplu utilizandu-le. A-i lua unei persoane brusc smartphone-ul este echivalentul efectuarii unei lobotomii.

In schimb, pentru a invinge dependenta/integrarea si a ne redobandi sanatatea mintala, trebuie sa gandim diferit si sa ne revendicam mintile", conchide Benjamin Curtis.

C.S.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Google 20 ani, #Google extensie minte , #utilizatori