Google, lider necontestat la cautarea online, invins insa la telefonie (Video)

Sambata, 05 Ianuarie 2013, ora 23:10
2835 citiri
Google, lider necontestat la cautarea online, invins insa la telefonie (Video)
Foto: Bloomberg

Comisia Federala pentru Comert din Statele Unite a decis, vineri, ca Google isi poate extinde dominatia pe piata cautarilor online, fapt ce reprezinta un dezavantaj pentru firmele concurente, insa compania a pierdut o alta batalie importanta pe piata smartphone-urilor.

Astfel, dupa o investigatie de 20 de luni, institutia a ajuns la concluzia ca Google doreste sa se extinda pe piata cautarilor online, fiind motivata de imbunatatirea rezultatelor serviciilor sale si nu de zdrobirea concurentei, potrivit presedintei Comisiei Federale pentru Comert, Jon Leibowitz.

In plus, ea a tinut sa precizeze ca exista o mare diferenta intre dominarea pietei si a face acest lucru in mod incorect, scrie Bloomberg.

Decizia comisiei permite Google sa continue sa adauge noi functii de tipul celor care i-au permis sa intreaca Microsoft si Yahoo! pentru a deveni principalul furnizor de servicii de cautare si cea mai valoroasa companie de Internet.

Google, care obtine bani frumosi din reclamele postate langa rezultatele cautarilor, va avea o cota de piata, in 2013, in SUA de 76%, in timp ce Microsoft va detine 9%, iar Yahoo! 6%, potrivit analistilor de la EMarkete.

Investigatia Comisiei Federale pentru Comert a vizat acuzatiile competitorilor, conform carora manipuleaza algoritmul de cautare, pentru ca sa promoveze mai bine serviciile si produsele proprii.

Desi unele dovezi aratau faptul ca Google a incercat sa isi elimine competitia, "principalul motiv" pentru care compania a facut schimbari majore in cadrul rezultatelor online a fost imbunatatirea cautarilor pentru utilizator, potrivit lui Leibowitz.

Astfel, decizia agentiei de a inchide investigatia fara vreo masura impotriva Google reprezinta o lovitura pentru companii concurente precum Microsoft, Yelp si Expedia, dupa ce acestea au cerut institutiei sa deschida un proces antitrust.

Concesiile facute de Google

Google a facut unele concesii, acceptand intr-o scrisoare adresata comisiei ca site-urile sa poata scoate continut de pe servicii specializate precum Google Shopping sau Google Local, dar nu si de pe motorul principal de cautare Google.

De asemenea, companiile de publicitate vor putea totodata sa compare date cu cele de pe alte motoare de cautare.

Insa, odata cu acest verdict, Google a pierdut un atu important in ceea ce priveste patentele pentru smartphone-uri, scrie Wall Street Journal.

Institutia de reglementare a mai decis ca unele brevete ale Motorola Mobility, cumparata de Google pentru 12,5 miliarde de dolari, sa nu mai fie folosite ca "arme legale" impotriva celorlalte companii care vor sa le utilizeze.

Patentele in discutie sunt din categoria celor esentiale, potrivit sursei citate, fiind vorba de cele utilizate pentru tehnologia 3G sau Wi-Fi, pentru care alte companii au fost nevoite sa plateasca o taxa, daca voiau sa le incorporeze in dispozitivele lor.

Insa Comisia Federala pentru Comert nu a fost multumita de folosirea lor pe post de motiv de santaj a concurentei, astfel ca a luat masuri in acest sens, obligand compania sa ceara un pret corect pentru ele.

In consecinta, Google a facut o investitie proasta cu Motorala Mobility, in conditiile in care aceste patente au devenit brusc mult mai putin valoroase in razboiul pe piata smartphone-urilor.

In plus, companiei nu ii sunt neaparat necesare, avand in vedere ca telefonul Nexus 7 a fost realizat fara contributia Motorola.

Insa Google nu a scapat de problemele legale, deoarece o investigatie similara este in desfasurare si in Uniunea Europeana.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
România, fruntașă pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Contribuția țării noastre la mult dorita independență a Europei de importurile rusești
Cu toate că producția internă de petrol a României este în scădere, țara noastră pare să joace un rol-cheie pe piața europeană de prelucrare a țițeiului. Clasându-se între primii...
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm vor să ducă viteza 5G la alt nivel. Despre ce tehnologie este vorba
Samsung și Qualcomm au anunțat recent rezultatele promițătoare ale testelor efectuate cu tehnologia avansată de modulație 1024 QAM (Quadrature Amplitude Modulation), înregistrând o...
#Google extinde dominatie cautari online, #Google extinde dominatie cautari, #Google decizie cautare online, #Google decizie SUA, #investigatie antitrust Google SUA , #Yahoo