YouTube implineste 9 ani: Lucruri surprinzatoare despre cea mai mare platforma video online (Video)

Miercuri, 23 Aprilie 2014, ora 16:21
3335 citiri
YouTube implineste 9 ani: Lucruri surprinzatoare despre cea mai mare platforma video online (Video)
Foto: Arhiva

Platforma video YouTube a implinit, miercuri, 9 ani de la lansare.

La 23 aprilie 2005, ora 8:27, Jawed Karim, unul dintre fondatori, a postat un clip pe acest site, despre vizita pe care o facuse la gradina zoologica din San Diego.

In scurt timp, au urmat mii de alte materiale video, astfel ca fenomenul a fost remarcat de specialistii de la Google.

Gigantul IT a cumparat YouTube, la 9 octombrie 2006, cu toate softurile, instalatiile si studiile elaborate de inventatori, pentru suma de 1,65 miliarde dolari.

Pentru a sarbatori 9 ani de la infiintare, publicatia NBC Bay Area a alcatuit o lista cu lucruri mai putin cunoscute despre acest site.

You Tube implineste 9 ani - cele mai vizualizate videoclipuri din istorie

Paypal i-a adus impreuna pe fondatori

YouTube a fost fondat in 2005 de catre Chad Hurley, Steve Chen si Jawed Karim. Cei trei au lucrat anterior la compania de plati online PayPal, unde s-au si cunoscut.

Primul sediu al platformei online fost deasupra unui restaurant unde se servea pizza din San Mateo, California.

Initial, a fost un site de intalniri

Cei trei fondatori au vrut la inceput ca YouTube sa fie un site cu anunturi matrimoniale, unde utilizatorii isi puteau cunoaste viitorul partener prin intermediul unui clip video.

Insa aceasta idee nu a prins la public, asa ca a fost abandonata dupa cateva luni.

Cum a aparut YouTube-ul asa cum il stim

Fondatorii au explicat ca doua evenimente i-au facut sa creeze YouTube-ul asa cum il stim astazi.

In primul rand, Karim nu a gasit usor pe Internet videoclipul de la incidentul din pauza Super Bowl 2004, cand Janet Jackson si-a dezvaluit un san in timp ce canta, si nici imagini de la tsunami-ul care a lovit coasta Oceanului Indian in acelasi an.

Pe de alta parte, Hurley si Chen au intampinat dificultati cand au dorit sa posteze si sa distribuie pe Internet un clip filmat la o petrecere, in 2005.

YouTube sau Utube?

Domeniul YouTube.com a fost activat pe 14 februarie 2005, iar site-ul a fost dezvoltat cateva luni mai tarziu. Insa la inceput, utilizatorii nu stiau exact cum se numeste, asa ca tot intrau pe "Utube.com", pagina web a unei companii americane care se ocupa de livrarea echipamentele industriale.

Ulterior, aceasta si-a schimbat adresa de Internet in Utubeonline.com, pentru a scapa de confuzii.

Primul videoclip incarca pe YouTube a fost...

Primul clip incarcat pe Youtube a fost "Me at the zoo" (Eu, la zoo - n.red.), in care apare Karim, unul dintre fondatori. El a aparut online pe 23 aprilie 2005, dureaza 19 secunde si pana acum a fost accesat de 14 milioane de ori.

Farse

Incepand din anul 2008, YouTube le face farse utilizatorilor sai in fiecare an, de 1 aprilie. Insa prima gluma ramane memorabila, cand toate videoclipurile de pe pagina principala duceau la melodia Rick Astley - Never Gonna Give You Up.

Statistici surprinzatoare

YouTube a aratat ca utilizatorii sai incarca 100 de ore de videoclipuri in fiecare minut, iar mai mult de 6 miliarde de ore de continut este vizualizat in fiecare luna. Peste un miliard de vizitatori intra pe acest site, iar 80% din trafic vine din afara Statelor Unite.

Cel mai vizionat videoclip

Videoclipul Psy-Gangnam Style va ajunge in curand la 2 miliarde de vizualizari.

Cel mai viral clip

Cel mai viral clip care nu apartine unui cantaret are in prim-plan doi copii si se numeste "Charlie Bit My Finger". El a fost accesat de 6,9 milioane de ori.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#YouTube implineste 9 ani, #9 ani YouTube, #YouTube aniversare, #istorie Youtube , #YouTube