Codul Silvic: Ministrul Mediului acuza Consiliul Concurentei ca nu reprezinta interesele romanilor

Miercuri, 13 Mai 2015, ora 11:18
2341 citiri
Codul Silvic: Ministrul Mediului acuza Consiliul Concurentei ca nu reprezinta interesele romanilor
Foto: Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor

Pozitia Consiliului Concurentei prin care se afirma ca noul Cod Silvic ar putea incalca Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene este nefondata, iar in plus se face o mare confuzie intre libera circulatie si limitarea pentru toti operatorii, care are obiectivul de a salva de la disparitie micii producatori si de a elimina monopolul, a declarat ministrul Mediului, Apelor si Padurilor, Gratiela Gavrilescu.

"Mi se pare absolut nefondata pozitia Consiliului Concurentei. Mai mult decat atat, aceasta pozitie nu reprezinta interesele romanilor. Dansii spun ca noul Cod Silvic ar putea incalca Tratatul privind Functionarea Uniunii Europene, insa nici macar nu spun la ce articol din Tratat fac referire.

Se legifereaza hotia si coruptia. Padurea ramane la mana proprietarilor si a padurarilor Interviu

In ceea ce priveste libera circulatie, niciodata nu s-a pus problema unei masuri restrictive.

Ii rog pe domnii din Consiliul Concurentei sa nu confunde libera circulatie cu o limitare pentru toti operatorii, care are obiectivul de a salva de la disparitie micii producatori si de a elimina monopolul. Am fi incalcat Tratatul daca ne refeream la un singur operator, ceea ce nu este cazul. Am din ce in ce mai multe suspiciuni fata de cei care se opun acestui Cod Silvic", a subliniat Gavrilescu.

Marti, Consiliul Concurentei a solicitat opinia Comisiei Europene referitoare la introducerea pragului maxim de 30% din volumul de masa lemnoasa din fiecare specie ce poate fi achizitionat de o companie, in proiectul legii de modificare a Codului Silvic.

Deputatii i-au spus pas lui Iohannis - reexaminarea Codului Silvic, respinsa in comisii (Video)

Potrivit autoritatii de concurenta, mentinerea unei limitari la achizitia de masa lemnoasa ar putea reprezenta o incalcare a Tratatului privind Functionarea Uniunii Europene in ceea ce priveste libera circulatie a marfurilor, ce poate avea ca posibila consecinta declansarea procedurii de infringement impotriva Romaniei.

"Nu ne opunem acestei legi si nici masurilor de limitare a taierilor ilegale. Noi avem obiectii referitoare la unele masuri punctuale, care, desi introduse cu bune intentii, risca sa incalce legislatia europeana si pot atrage sanctiuni din partea Comisiei Europene", a declarat Bogdan Chiritoiu, presedintele Consiliului Concurentei.

Chiritoiu a precizat, totodata, ca institutia pe care o reprezinta a transmis si sefului statului o informare prin care atrage atentia asupra unor prevederi ale proiectului de lege de modificare a Codului Silvic care pot incalca legislatia comunitara.

Consiliul Concurentei si-a exprimat, inca din iunie 2014, punctul de vedere privind toate proiectele de modificare a Codului Silvic transmitand obiectiile sale atat Guvernului (Departamentului pentru Ape, Paduri si Piscicultura), cat si Parlamentului (Comisiei parlamentare pentru agricultura, silvicultura, industrie alimentara si servicii specifice, Comisiei pentru mediu si echilibru ecologic, Comisiei juridice, de disciplina si imunitati din Camera Deputatilor).

Pe de alta parte, reprezentantii Consiliului Concurentei precizeaza faptul ca legislatia in domeniul concurentei, care este similara legislatiei Uniunii Europene, contine instrumente pentru depistarea si sanctionarea abuzului unei companii aflate in pozitie dominanta.

In perioada urmatoare, autoritatea de concurenta va finaliza analiza derulata pe piata lemnului si va face recomandari pentru imbunatatirea regulilor care guverneaza sectorul si functionarea Romsilva, precizeaza sursa citata.

In data de 27 aprilie, Senatul a respins cererea de re-examinare pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand astfel propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare.

Cererea de re-examinare a Codului silvic a fost respinsa, pe 12 mai, si in Comisiile reunite de mediu, agricultura si juridica din Camera Deputatilor. In comisii, 20 de deputati au votat in favoarea cererii de re-examinare si 35 impotriva.

Sambata, 9 mai, locuitorii din intreaga tara, dar si romani din sase orase din strainatate protestat fata de oprirea despaduririlor abuzive, dar si cu scopul ca padurile din Romania sa devina o prioritate nationala pentru autoritatile statului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Ministerul Mediului Cod Silvic, #cod silvic Consiliul Concurentei , #Ministerul Mediului