Ministrul Mediului a trimis Corpul de Control la groapa de gunoi care arde in Valcea, dupa ce a fost huiduit de localnici

Marti, 29 August 2017, ora 21:16
3025 citiri
Ministrul Mediului a trimis Corpul de Control la groapa de gunoi care arde in Valcea, dupa ce a fost huiduit de localnici
Foto: captura YouTube / Eveniment valcean

Corpul de Control al Ministerului Mediului va face verificari la Comisariatul Judetean si la Agentia pentru Protectia Mediului Valcea, unde groapa de gunoi - care ar fi trebuit inchisa din luna iulie - arde mocnit de unsprezece zile.

Ministrul Mediului, Gratiela Gavrilescu, insotita de Bogdan Trif, comisarul general al Garzii Nationale de Mediu si Viorel Toma, presedintele Agentiei Nationale pentru Protectia Mediului, a mers, marti, in Valcea, pentru a verifica modul in care autoritatile judetene gestioneaza situatia de la Maldaresti/Horezu, unde depozitul neconform de deseuri arde din 18 august. Ea a fost huiduita de catre localnici din zona, care s-au plans ca nu mai pot suporta groapa de gunoi in apropierea gospodariilor lor.

Gavrilescu a spus ca depozitul de deseuri ar fi trebuit inchis din 16 iulie.

"Prefectura a convocat, ieri, Comitetul Judetean pentru Situatii de Urgenta si a luat masura initierii unui proiect de hotarare de guvern pentru alocarea sumelor necesare, din fondul de interventie la dispozitia Guvernului, in vederea stingerii incendiului de pe amplasamentul depozitului de deseuri Maldaresti, administrat de catre S.C Sacomet S.A Horezu", a spus ministrul Mediului. Ea a precizat ca acesti bani vor fi doar pentru stingerea incendiului, inchiderea fiind exclusiv in atributiile administratorului gropii.

Gavrilescu a mai sustinut ca populatia judetului Valcea (si in special locuitorii din comunele limitrofe acestui depozit de deseuri) nu este in pericol, in conditiile in care masuratorile facute marti cu unitatea mobila, in ceea ce priveste radioactivitatea, nu au inregistrat depasiri.

Citeste mai multe despre: Ministrul Mediului spune ca oamenii din localitatea in care o groapa de gunoi arde de 8 zile sunt in siguranta.

In context, ea a anuntat ca a trimis Corpul de Control la Comisariatul Judetean si la Agentia pentru Protectia Mediului Valcea, "in urma semnalelor din presa conform carora aceste institutii nu ar fi respectat legea".

Procurorii valceni au deschis dosar penal in cazul incendiului de la depozitul de deseuri din Maldaresti pentru distrugere si alte infractiuni privind protectia mediului si Legea apelor.

Luni, autoritatile din judetul Valcea au declarat stare de alerta in comuna Maldaresti.

Dupa ce pompierii au intervenit timp de opt zile, fara ca focul sa poata fi stins, gunoiul arzand mocnit in adancime, autoritatile au decis luni "initierea procedurilor pentru schimbarea metodei de interventie, respectiv prin acoperire cu pamant a zonei incendiate".

ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
ÎCCJ, decizie care vizează mii de șoferi: Norma juridică privind despăgubirile prin RCA este clară
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) a decis că norma juridică privind valoarea reparaţiei şi implicit a despăgubirilor prin asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este este...
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Care vor fi primele telefoane echipate cu noul procesor Snapdragon 8 Gen 4
Yogesh Brar a anunțat recent pe platforma X (fosta Twitter) că primele dispozitive echipate cu noua generație de procesor Snapdragon 8 Gen 4 vor fi lansate în octombrie 2024, iar detaliile...
#Gavrilescu groapa gunoi Valcea, #Corp Control mediu gunoi Valcea , #ministrul Mediului