Gripa porcina - Tot ce trebuie sa stii

Marti, 03 Noiembrie 2009, ora 15:14
20378 citiri
Gripa porcina - Tot ce trebuie sa stii

Gripa porcina se raspandeste cu rapiditate in tot mai multe orase ale Romaniei. Cum imunitatea oamenilor la acest virus este limitata, informarea cat mai buna cu privire la noul virus este cea mai buna modalitate de aparare.

Simptomele gripei porcine sunt similare gripei umane: tuse, febra brusca, dureri de cap si dureri musculare. In cazurile grave, poate duce la pneumonie si chiar moarte. Perioada de incubare la oameni este intre doua si cinci zile.

Cei mai expusi sunt cei cu varste cuprinse intre 20 si 40 de ani, al caror sistem imunitar puternic reactioneaza virulent la virus.

Gripa porcina poate fi tratata cu medicamentele antivirale Tamiflu si Relenza. Acestea nu previn boala, ci ii reduc din severitate si salveaza vieti, daca sunt administrate la instalarea primelor simptome.

Este sigura consumarea carnii de porc, doarece virusul este distrus prin gatire.

Iata lista cu lucrurile care se stiu pana acum cu certitudine despre epidemie si ce e de facut pentru a preveni infectarea sau pentru a trata imbolnavirea.

1. Cum difera gripa porcina de cea "obisnuita" si de cea aviara?

Aceasta este o gripa noua, care include segmente de virus uman, porcin si aviar. De vreme ce este noua, oamenii nu au imunitate la ea.

2. Care sunt simptomele?

Simptomele sunt similare gripei obisnuite: febra, letargie, lipsa de pofta de mancare, tuse.

3. Cum iti dai seama daca cineva care sta langa tine are gripa porcina?

Nu poti sa-ti dai seama. Daca stai langa cineva care tuseste sau are simptomele prezentate mai sus, e mai bine sa pastrezi o distanta sigura - cam la 2 metri, spun expertii, departe de picaturile de saliva expulzate atunci cand cineva tuseste, stranuta sau vorbeste.

4. Ai nevoie de o masca?

Doar daca ingrijesti o persoana bolnava de gripa porcina sau ai contractat chiar tu aceasta boala.

5. Este disponibil un vaccin pentru noua gripa?

Da, dar nu il poti gasi la farmacii.

6. Care este cea mai buna cale de a evita expunerea la virus?

Evitarea persoanelor care tusesc sau sunt bolnave. Expertii recomanda si spalarea frecventa a mainilor, actiune ce previne raspandirea virusilor respiratorii. Eficiente sunt si acoperirea nasului si a gurii atunci cand stranuti si evitarea atingerii nasului, gurii si a ochilor cu mainile.

7. Ce pot sa fac pentru a-mi pregati familia?

In eventualitatea ca avem de-a face cu o epidemie de mari proportii si autoritatile decid inchiderea institutiilor si scolilor, trebuie sa te gandesti daca ai suficienta mancare in casa pentru a-ti hrani familia timp de o saptamana.

8. Este periculos sa mananci carne de porc?

Nu. Acest virus se raspandeste de la persoana la persoana, prin inhalarea virusului sau prin atingerea suprafetelor infectate.

9. Ce e de facut daca se imbolnaveste un membru al familiei?

Trebuie contactat medicul. In plus, stii imediat ca nu e o simpla raceala daca e vorba si despre dureri de cap, musculare si febra. In general, oamenii nu risca sa contracteze gripa porcina daca nu au calatorit recent in afara tarii sau nu au avut contact cu cineva care a fost de curand in strainatate.

10. Ce medicamente sunt eficiente?

Testele de laborator au demonstrat ca gripa porcina poate fi tratata cu succes cu medicamentele antivirale Tamiflu si Relenza. Pentru a fi eficiente, aceste medicamente trebuie administrate cat de repede posibil dupa ce o persoana da semne ca ar avea virusul.

11. Unde gasesc informatii si stiri despre gripa porcina?

Ziarele, Internetul, site-ul Organizatiei Mondiale a Sanatatii, toate sunt surse bune si rapide de transmitere a informatiilor. Primul pas al prevenirii este buna informare.

In plus, e bine sa nu te astepti ca vaccinul contra gripa sezoniera sa previna si gripa porcina.

Nu lasa casa sa fie murdara. Fa curatenie ori de cate ori poti. Virusurile gripale pot persista pe carti, jucarii, blaturile din bucatarie, telefoane, lenjerie sau alte obiecte. Foloseste un dezinfectant de uz casnic, pentru a curata toata casa.

Nu te panica. Chiar daca gripa porcina a creat o adevarata isterie in intreaga lume, nu uita ca unii oamenii au prioritate la vaccinare. Printre acestea se numara: femeile insarcinate, oameni care ingrijesc copii sub sase luni, personalul medical, persoanele cu varste cuprinse intre 6 luni si 24 de ani, persoanele cu varste cuprinse intre 25 si 64 de ani au prioritate in functie de starea medicala.

Nu fugi la medic pentru orice mic simptom, insa daca un copil are probleme de respiratie, are pielea intr-o nuanta gri, varsaturi repetate si febra mare, mergi de urgenta la doctor.

In cazul adultilor, mergi la medic cand ai dificultati la respiratie, dureri sau presiuni in piept sau abdomen, ameteala brusca, esti confuz, simptomele asemanatoare gripei sezoniere dispar si apoi reapar brusc cu tuse si febra mare.

Andreea Ghinea, Ana Ilie

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#simptome gripa porcina, #gripa porcina tratament, #gripa porcina sfaturi utile, #gripa porcina prevenire , #gripa porcina