Tinerii maghiari, indemnati sa invete limba romana

   

Mai multi lideri ai comunitatii maghiare din Romania i-au indemnat, joi, pe tinerii prezenti la tabara UDMR de la Baile Tusnad sa invete limba romana, astfel incat sa fie convingatori intr-un mediu romanesc si sa elaboreze proiecte care sa aduca fonduri necesare asigurarii bunastarii. Primul care a vorbit despre acest subiect a fost senatorul Gyorgy Frunda, care a dezvaluit faptul ca fiica sa, care tocmai a terminat clasa a XII-a, si-a exprimat regretul ca la Liceul Bolyai, din Targu Mures, nu mai exista clase romanesti, astfel incat maghiarii sa invete limba romana de la colegii lor, iar elevii romani sa invete si ei limba maghiara.

Gyorgy Frunda a opinat ca reprezinta o greseala atitudinea unor membri ai comunitatii care spun ca sunt maghiari autentici daca nu stiu limba romana. 'A devenit o vanitate sa nu se mai invete limba romana la liceele maghiare. Se zice ca asa suntem maghiari autentici, daca nu stim limba romana, ceea ce cred ca este o greseala. Un bun maghiar trebuie sa stie limba romana atat de bine incat sa fie convingator intr-un mediu romanesc, sa elaboreze proiecte care sa aduca finantare si bunastare comunitatii. In plus, trebuie sa mai stie 2 limbi de circulatie internationala si trebuie sa cunoasca regulamentul si structura Parlamentului European la fel cum cunoaste literatura maghiara', a afirmat senatorul UDMR.

La randul sau, secretarul de stat in Departamentul pentru Relatii Interetnice, Marko Attila, a vorbit si el despre faptul ca unii maghiari sunt mandri ca nu vorbesc limba romana. 'Foarte multi spun ca pentru noi e o mandrie sa nu se vorbeasca limba romana. Ar trebui sa fim mandri ca ne putem raporta la altii, asa cum ne asteptam ca si altii sa se raporteze fata de noi', a conchis Marko Attila. Expertul pe probleme europene al UDMR, Csutak Istvan, a incercat sa-i convinga pe tineri sa invete limba romana folosind argumente financiare. El a vorbit despre salariile mari pe care le primesc cei care lucreaza in institutii europene, aceste persoane vorbind cel putin doua limbi straine.

In cea de-a doua zi a taberei de vara de la Baile Tusnad se discuta despre 'Perspectivele Transilvaniei in Uniunea Europeana', la prelegeri asistand 150 de elevi si studenti maghiari din Romania. Evenimentul este organizat de Conferinta Tineretului Maghiar, Biroul pentru Programe al UDMR, Universitatea Maghiara Sapientia din Transilvania si Consiliul Judetean Harghita.
Vineri, 10 Iulie 2009, ora 14:17
Sursa: AGERPRES
Cele mai citite stiri
Comunicat de presa al FCRCHM
Condamnam interventia conducerii UDMR si a unor institutii din Ungaria pentru crearea unei ...
Duminica votam!
Pentru data de 26 mai, cand au loc alegerile membrilor din Romania in Paramentul European si ...
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor