Frunda nu vine la plenul pentru legea ANI, in semn de protest

Luni, 23 August 2010, ora 17:07
1355 citiri
Frunda nu vine la plenul pentru legea ANI, in semn de protest

Gyorgy Frunda, presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat, anunta ca nu va participa la sedinta de plen a Senatului de marti dedicata Legii ANI, ca protest fata de "presiunea politica exagerata" de presedintele Basescu asupra parlamentarilor.

Frunda spune ca adoptarea Legii ANI in Camera Deputatilor este neconstitutionala, deoarece deputatii au intervenit si asupra altor articole in afara celor declarate in dezacord cu Constitutia de catre Camera Deputatilor.

"In desfasurarea procedurii de adoptare a legii Agentiei Nationale pentru Integritate (A.N.I), Camera Deputatilor nu a respectat Constitutia Romaniei.

In fapt, acest for trebuia sa tina cont doar de forma legii A.N.I adoptata de Senat la data de 30 iunie a.c. si de decizia Curtii Constitutionale nr.1018 din 19 iulie 2010, putand fi modificate doar articolele care au fost declarate neconstitutionale de catre Curtea Constitutionala a Romaniei", transmite Frunda, intr-un comunicat de presa, adaugand ca procedura neadecvata de adoptare a legii poate avea drept consecinta numeroase atacuri in justitie.

"Consecinta imediata a acestor decizii neconstitutionale si a adoptarii legii A.N.I in ultima forma propusa va aduce atat in fata justitiei romane cat si a celei europene nenumarate cazuri in care se va constata abuzul asupra persoanelor cercetate, Romania urmand a fi condamnata si obligata la plata unor sume reparatorii si la modificarea legislatiei interne", avertizeaza el.

Frunda nu vrea controlul averilor parlamentarilor

Frunda atrage din nou atentia ca instituirea comisiilor de cercetare a averilor este neconstitutionala.

"Doresc sa specific de asemenea ca, infiintarea comisiilor de cercetare a averilor de pe langa Curtile de Apel inseamna infiintarea unor instante judecatoresti speciale, extraordinare, formate din doi judecatori si un procuror care vor avea atributii jurisdictionale indiscutabile.

Acest lucru este in contradictie cu insasi definitia A.N.I, care potrivit Legii 144/2007 privind infiintarea, organizarea si functionarea Agentiei Nationale de Integritate este o autoritate administrativa autonoma care poate derula exclusiv activitati administrative, nicidecum jurisdictionale", se mai arata in comunicat.

"Un alt aspect al legii A.N.I in forma adoptata de Camera Deputatilor este cel al posibilitatii confiscarii bunurilor nejustificate ale persoanelor cercetate, lucru care contravine alin.(8) al art. 44 din Constitutie, conform caruia averea se considera a fi dobandita licit si neputand fi confiscata, decat in cazul comiterii de infractiuni.

Averea reprezinta universalitatea bunurilor unei persoane. Din moment ce legea fundamentala a tarii garanteaza dreptul la proprietate si ca o exceptie, accepta confiscarea in conditiile legii a averii dobandite ilicit, este o consecinta juridica faptul ca niciun bun care formeaza averea unei persoane sa nu poata fi confiscat decat in aceeasi situatie a dobandirii ilicite a acelui bun", mai sustine presedintele Comisiei pentru drepturile omului din Senat.

Frunda sustine ca Basescu preseaza parlamentarii sa adopte Legea ANI

"Avand in vedere aceste argumente, si luand in considerare presiunea politica exagerata din partea domnului presedinte Traian Basescu si a unor membri ai Guvernului asupra senatorilor si a grupurilor parlamentare din Senat, am decis in semn de protest politic sa nu iau parte nici la dezbaterile din comisie, nici la cele din Plenul Senatului", spune Frunda, amintind ca a lipsit si de la dezbaterile din comisiile reunite ale Senatului pe marginea acestui proiect din aceleasi cauze.

"Nu adoptarea unei legi neconstitutionale, nefunctionale si discriminatorie, doar de dragul de a raporta la Bruxelles ca ne-am facut temele de casa este solutia luptei impotriva coruptiei.

Sustin in continuare ca din punct de vedere constitutional, singura solutie legala este promulgarea proiectului de lege adoptat de Plenul Senatului la data de 30 iunie si ca in procedura de urgenta va trebui adoptat un cod al integritatii morale, care sa aduca la numitor comun angajamentele pe care le avem fata de Comisia Europeana, cu prevederile Constitutiei Romaniei si ale Conventiei Europene a Drepturilor Omului", mai afirma senatorul UDMR.

La final, el isi exprima speranta ca totusi cei 115 senatori, "care in urma cu mai putin de doua luni au respins aceasta forma a legii A.N.I vor avea taria de caracter de a fi consecventi cu principiile statului de drept si de a-si mentine votul exprimat in data de 30 iunie a.c.".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Gyorgy Frunda, #Frunda protest ANI, #Frunda Legea Ani, #Agentia Nationala Integritate , #stiri Gyorgy Frunda