Batalia pentru sefia Senatului - Intra si UDMR in cursa?

Marti, 08 Noiembrie 2011, ora 15:45
1103 citiri
Batalia pentru sefia Senatului - Intra si UDMR in cursa?
Foto: Arhiva

Senatorii UDMR iau in considerare varianta de a propune un candidat propriu la sefia Senatului, pentru cazul in care Mircea Geoana va fi revocat din functie, Gyorgy Frunda declarandu-se de parere ca, astfel, acest for va avea "cel mai bun presedinte".

La scurt timp dupa ce PSD si-a anuntat intentia, Gyorgy Frunda, a spus ca si UDMR ar putea sa aiba un candidat, daca se vor organiza alegeri pentru presedintia Senatului.

Lupta pentru schimbarea lui Geoana - ce spun greii PSD si Puterea

Senatorul UDMR a declarat pentru Ziare.com ca, in cazul in care va fi ales un presedinte din partea Uniunii, "Senatul Romaniei va avea cel mai bun presedinte".

"Oricare din cei noua (senatori UDMR - n.red.) , toti suntem la fel de buni si de capabili. Vom hotari cine sa fie candidatul nostru daca hotaram asa. Inseamna ca in sfarsit va avea Senatul Romaniei cel mai bun presedinte - impartial, competent si care va respecta regulile jocului", ne-a declarat Frunda.

Intrebat ce sanse mai are PSD sa pastreze cea de a doua functie in stat, senatorul UDMR a spus ca nu stie, dar a precizat ca "rocada propusa nu este legala".

"Nu va pot spune acest lucru. Sunt om politic, nu vrajitor ca sa va pot spune acest lucru. Rocada nu este legala, revocarea da. Nicaieri nu este prevazuta posibilitatea unei rocade, nu exista un asemenea instrument juridic. Este doar revocare si propunerea unui alt candidat, dar atunci si celelalte grupuri parlamentare pot propune propriii lor candidati si majoritatea va hotari.

Din cate stiu eu, prevederile CCR sunt general obligatorii pentru toata lumea. Daca hotarasti ceva impotriva deciziei Curtii, orice persoana interesata se poate adresa Curtii, care va anula o decizie neconstitutionala. Deci smecheria asta se practica undeva in cartierul Ferentari, dar sper ca nu in Senat", a mai explicat acesta.

Coalitia de guvernare va decide daca va fi propus cineva de la UDMR

Daca Gyorgy Frunda sustine cu tarie ca UDMR are nevoie de candidat, liderul senatorilor UDMR, Fekete Andras, a declarat pentru Ziare.com ca "ipoteza sa aiba si ei un candidat va fi posibila in momentul in care convin in Coalitie asupra acestui lucru".

"Nu avem o hotarare in acest sens. Astazi (marti - n.red.) oricum vom avea o sedinta la intalnirea grupurilor parlamentare ale UDMR. Eventual acolo daca se va discuta despre acest lucru si va vom anunta. Asta este o chestiune, o ipoteza sa avem si noi un candidat, dar asta va fi posibila in momentul in care convenim in Coalitie asupra acestui lucru", ne-a spus senatorul UDMR.

Intrebat ce sanse are PSD sa pastreze sefia Senatului daca il revoca pe Mircea Geoana, Fekete Andras a spus ca "nu are, sansele sunt aproape zero". Liderul senatorilor UDMR a mai spus ca in cazul in care va fi interimat, cel mai probabil sefia va fi preluata de un vicepresedinte PDL.

"Nu neaparat (vor fi respectate prevederile CCR din 2005 - n.red.). Urmeaza un Birou Permanent saptamana viitoare, care va prezenta pentru ordinea de zi aceasta chestiune legata de schimbare/revocare din partea PSD-ului si pe urma se va trece la desemnarea candidatului/candidatilor pentru functia de vicepresedinte al Senatului.

Sigur ca nu poate opri nimeni pe cei de la PSD sa mai promoveze pe cineva, dar nu va avea sanse mari. Va fi presedinte cel care va primi cele mai multe voturi. Se poate merge pe interimat conform regulamentului, dupa debarcare. Eu ma gandesc ca un vicepresedinte PDL va fi", ne-a mai spus Fekete Andras.

PSD vrea schimbarea lui Geoana

Conducerea PSD a decis luni sa ii retraga lui Mircea Geoana sprijinul politic si a cerut schimbarea lui din functia de presedinte a Senatului.

Victor Ponta a anuntat ca social democratii au dreptul sa detina in continuare sefia Camerei Superioare a Parlamentului si il propun pe Titus Corlatean.

Geoana, executat de PSD, nu se lasa dat jos de la Senat - cum a ajuns aici si ce urmeaza

Practic, PSD a propus o rocada: Mircea Geoana sa fie presedintele Comisiei pentru Politica Externa, iar Titus Corlatean sa preia sefia Senatului.

Presedintele Senatului, Mircea Geoana, a suspendat, luni seara, sedinta de plen in care s-a propus inlocuirea sa. Sedinta s-a intrerupt pentru o pauza de consultari la solicitarea PDL, dar senatorii PDL si cei ai UNPR au plecat din sala, motiv pentru care nu a mai existat cvorum.

In cele din urma, PSD a renuntat, pe moment, la varianta schimbarii din functie a lui Mircea Geoana.

"Geoana ramane la sefia Senatului", a anuntat presedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

La randul sau, Adrian Nastase a afirmat ca, deocamdata, s-a renuntat la acest plan, mai ales ca miscarea ar presupune o decizie a Curtii Constitutionale, pe care o acuza ca e dominata de Putere si ar da un rezultat contra Opozitiei.

"A fost un test din care fiecare va trage concluziile sale. E foarte clar ca nu va exista o miscare ulterioara, dupa ce PDL a anuntat foarte clar ca nu va sprijini o rocada cu cineva de la noi, evident, nu se va face mutarea urmatoare.

Ramane un al doilea plan, care urmeaza sa fie discutat. Lucrurile depind si de domnul Geoana si de partid", a spus presedintele Consiliului National al PSD, Adrian Nastase.

Nastase: Nu mergem mai departe cu schimbarea lui Geoana la Senat

PDL vrea functia

Secretarul general al PDL, Ioan Oltean, afirma ca PDL va vota pentru schimbarea lui Mircea Geoana din functie, in conditiile in care acesta are multe sa-si reproseze.

"Nu exista nicio negociere intre PDL si Mircea Geoana. A obstructionat in mod evident lucrarile Senatului. Vom da un vot evident ca sa fie dat jos din functie", a spus Oltean la B1 TV.

Oltean: PDL va sprijini PSD ca sa il revoce pe Mircea Geoana

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Mircea Geoana revocat presedintele Senatului, #candidat UDMR presedinte Senat , #UDMR