Frunda: ANI functioneaza ca o autoritate de investigare, putini au curajul sa o spuna

Marti, 06 Decembrie 2011, ora 17:25
1164 citiri
Frunda: ANI functioneaza ca o autoritate de investigare, putini au curajul sa o spuna
Foto: Arhiva

Senatorul UDMR Gyorgy Frunda explica avizul negativ dat bugetului Agentiei Nationale de Integritate de comisiile juridice ale Parlamentului prin faptul ca aceasta isi depaseste atributiile stabilite prin lege.

Luni, doar parlamentarii PDL au votat pentru majorarea bugetului ANI, in timp ce senatorii si deputatii din USL si UDMR au impus un aviz negativ bugetului, desi buna functionare a ANI este ceruta insistent de Comisia Europeana.

"A propos de MCV - Mecanismul pentru Cooperare si Verificare - monitorizarea pe justitie pe care Comisia Europeana o face la adresa Romaniei: credeti ca va avea vreun efect faptul ca luni, in comisiile juridice, bugetul Agentiei Nationale de Integritate a primit aviz negativ?", a fost intrebat la RFI senatorul UDMR.

"Nu cred. Iar aceasta acuza care se face oricand, la cea mai mica decizie politica ce nu este de acord cu deciziile ANI, mi se pare si imorala si neadevarata. ANI trebuie sa-si dovedeasca competentele, trebuie sa functioneze ca o autoritate administrativ-autonoma si subliniez acest lucru, asa cum este definita in lege si care trebuie sa verifice declaratiile de avere, si nu averea persoanelor pe care le cerceteaza conform legii.

Iar celelalte investigatii trebuie facute cu celelalte organe de investigatie pe care le avem in Romania. Or, la ora actuala, ANI nu functioneaza ca o autoritate administrativa, ci functioneaza ca o autoritate de investigare care face anchete la nivel national si foarte putina lume are curajul sa spuna acest lucru.

Nu este periculos pentru cei 470 de deputati si senatori, ci este periculos pentru statul de drept si pentru cele peste un milion de persoane, functionari de stat, care sunt sub incidenta legii ANI. Coruptii sa raspunda, averile sa fie verificate, dar in limite legale, si sa nu infiintam sau sa nu dam putere de politie politica unei autoritati administrative", a replicat Frunda.

In alta ordine de idei, acesta a subliniat ca ANI poate face anchete pe baza de declaratiile de avere in indicatiile potrivite de lege.

"ANI nu trebuie, la ora actuala, sa isi motiveze inceperea verificarii. Nu cunosc firele care determina declansarea unor anchete pe care le face dar stiu ca, in multe cazuri (...), ANI nu face altceva decat sa discrediteze anumiti oameni, prin anumite sustineri nefondate care ulterior sunt infirmate de instantele judecatoresti", a mai spus Frunda.

Citeste mai multe despre Frunda: ANI functioneaza ca o autoritate de investigare, putini au curajul sa o spuna pe RFI.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gyorgy Frunda UDMR ANI, #Frunda ANI investigatie , #UDMR