Ziare.com

Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu

de Camelia Badea
Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:37

   

Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu
Senatorul Gyorgy Frunda crede ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa amane aceasta decizie, asa cum pare sa faca acum. In opinia sa, comasarea alegerilor din 2012 ar insemna incalcarea principiilor statului de drept si a democratiei, motiv pentru care face un apel la toti liderii politici sa nu ia aceasta decizie.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, senatorul UDMR declara ca uniunea trebuia sa iasa de la guvernare imediat ce protocolul Coalitiei a fost incalcat de catre PDL prin nerespectarea termenelor prevazute pentru adoptarea unor legi, dar si a masurilor de relansare economica.

Totodata, acesta reclama "hartuirea" la care sunt supusi cei din UDMR in justitie si anticipeaza ca PDL se va distanta tot mai mult de partenerii de guvernare pe masura ce se apropie alegerile.

Gyorgy Frunda nu este de acord cu comasarea alegerilor, explicand nu numai ca asta ar insemna incalcarea legilor si principiilor constitutionale, dar si ca ar putea duce la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar. In opinia sa, "alibiul financiar" referitor la o posibila economie care s-ar face prin comasare nu sta in picioare, pentru ca "democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului".

Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Ion Iliescu referitoare la faptul ca votul uninominal a avut ca efect "cel mai slab" Parlament din ultimii 20 de ani, Gyorgy Frunda, care este in forul legislativ inca din 1990, s-a ferit sa puna calificative, dar a fost de acord cu faptul ca actualul Parlament nu a avut un bilant legislativ prea grozav, marea majoritate a actelor normative dezbatute fiind initiative ale Guvernului.

Totodata, senatorul UDMR a subliniat faptul ca migratia politica este "o boala atat de grava a vietii politice din Romania", care rupe legatura dintre un parlamentar si partidul sau, incat trebuie adoptata cat mai urgent o lege care sa o interzica.

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza acuzatiile de "lasitate" aduse de presedintele Traian Basescu politicienilor care au intarziat proiectul exploatarii aurului la Rosia Montana, senatorul Gyorgy Frunda a replicat ca sefului statului ii este usor sa vorbeasca pentru ca nu el isi asuma resposabilitatea semnarii avizelor, ci ministrii.

UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare - Sondaj

USL v-a dat un ultimatum: ori treceti in Opozitie pana in luna septembrie si va asigura o "guvernare pana in 2016", ori va "duceti" odata cu PDL. Cum primiti aceasta invitatie?

Eu cred de mult timp ca UDMR trebuia sa iasa din coalitia de guvernare si parerea mea e aceeasi. Noi am incheiat in primavara un protocol in cadrul conventiei in care am prevazut niste acte normative, niste masuri pe care trebuia sa le ia Guvernul in anumite termene.

Pe langa faptul ca nu s-a adoptat Legea Minoritatilor Nationale pana la sfarsitul lui iunie, asa cum e prevazut in protocol, care era motiv de iesire din Coalitie asa cum a spus presedintele UDMR, asa cum au spus mai multi ministri si conducatorii UDMR, nu am facut acest pas.

Astfel, cream impresia ca nu ne tinem de cuvant si ca putem fi dusi in situatia in care ni se promite si sa nu luptam pentru ceea ce ni se promite.

Doi: am cerut si ne-am inteles sa adoptam niste masuri de relansare economica pana la sfarsitul verii. Din cate stiu eu, nu a iesit nimic. Datorita acestor lucruri, UDMR a pierdut foarte multa popularitate in randul comunitatii maghiare. Acesta este motivul principal pentru care UDMR ar trebui sa iasa din coalitia de guvernare, nu propunerea momentana a USL.

Pe de alta parte, prin natura ei, UDMR este obligata sa poarte discutii cu toate partidele politice parlamentare romanesti care au principii democratice, pentru ca noi trebuie sa ne intelegem cu partidele romanesti pe drepturile comunitatii maghiare, pe drepturile minoritatilor nationale, pe reprezentarea proportionala, si asta putem sa o facem numai daca discutam cu toate partidele politice si ajungem la un consens cat mai larg ca aceste drepturi sa fie respectate.

De aceea, eu spun in continuare ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, indiferent de propunerea facuta de catre USL, iar daca optiunile noastre pentru viitorul tarii, pentru reconstructia economica, pentru iesirea din criza, pe problemele sociale se intalnesc, atunci da, putem incheia o coalitie cu USL.

Mai exista si alti lideri UDMR care impartasesc opiniile dumneavoastra? Cat de probabila este iesirea de la guvernare?

Din ce am vazut eu la Congresul UDMR si la Consiliile Reprezentantilor care s-au tinut dupa aceea, si au fost cel putin doua, sunt cateva voci foarte ferme care sunt pe aceeasi lungime de unda cu principiile mele. Eu cred ca sunt multi oameni politici importanti ai UDMR care gandesc la fel ca mine, unii o spun, altii n-o spun.

Eu sunt convins ca si pe presedintele UDMR, pe vicepresedintele politic, alti conducatori ai UMDR, asa cum au si declarat la Consiliul Reprezentantilor, ii framanta aceasta problema, si-au pus aceasta problema nu o data, dar decizia de iesire din Coalitie a fost amanata.

Pana cand? Ce ar trebui sa se intample ca sa fie luata aceasta decizie?

Eu nu stiu ce trebuie sa se mai intample. Nu se respecta protocolul incheiat, oamenii UDMR sunt hartuiti, uitati-va ce s-a intamplat cu domnul ministru Borbely, care a fost acuzat nevinovat fiind si nu se intampla nimic, numele multor lideri maghiari sunt terfelite, al lui Lakatos Peter de catre ANI, ale altora si vor veni si altii, si noi nu ne aparam oamenii, stam in declaratii si discutam cu coalitia de guvernare.

Eu cred ca, urmand alegerile, PDL incearca sa se departeze de noi ca in alegeri sa poata avea un alt discurs politic decat are acum.

Ce parere aveti despre comasarea alegerilor: in primavara, in toamna sau pur si simplu separat?

Pur si simplu separat, cum spuneti dumneavoastra. Democratia si statul de drept inseamna respectarea unor principii. Constitutional e reglementat numai mandatul senatorilor si deputatilor la patru ani, mandat care poate fi prelungit in cazurile limitativ prevazute de Constitutie si de lege si nu poate fi prescurtat decat in caz de alegeri anticipate. Pentru primari si consilieri avem prevedere doar legala, lege organica, Legea administratiei publice locale, care spune ca mandatul acestora poate fi prelungit in cazurile limitativ prevazute de lege, in caz de razboi, in caz de catastrofa pentru unii si de necesitate pentru altii.

Chiar daca am modifica legea si am spune ca sunt motive in plus pentru care mandatul consilierilor si primarilor poate fi prelungit, acestea s-ar referi doar la primarii si consilierii care ar fi alesi sub imperiul noii legi. Aceasta lege care este in vigoare nu permite ca primarilor si consilierilor sa li se prelungeasca mandatul peste cei 4 ani prevazuti de lege.

Aceasta este interpretarea pur juridica si ea trebuie respectata. Statul de drept implica respectarea legii in primul rand de factorii decizionali, de cei care fac legile, de Parlament. Nerespectarea legilor inseamna incalcarea principiilor statului de drept si a democratiei.

Al doilea argument este ca alegerile locale si cele parlamentare au fost defalcate din 1992, intotdeauna au fost la sase luni unele de celelalte. Ele sunt defalcate nu intamplator, ci bine motivat, pentru ca in alegerile locale alegem un gospodar, oameni care sa conduca comunitatea locala, comuna, orasul, municipiul si judetul, acolo conteaza persoana si capacitatea ei de a gospodari comunitatea respectiva.

Alegerile parlamentare inseamna optiunea unui popor, a unei natii, a cetatenilor unei tari, pentru o ideologie care sa defineasca pe urmatorii patru ani linia pe care merge tara respectiva, in speta Romania.

Una e sa vorbesti in alegeri despre gospodarirea localitatii si alta despre principii si incotro sa mergi. Daca am avea in acelasi timp si alegerile locale si pe cele parlamentare, vrand-nevrand cu totii ar trebui sa vorbim despre sosele, canale, electrificare, subventionarea gazului si asa mai departe, or asta este contrar parlamentarismului republican.

De aceea, eu cred ca ar fi o masura gresita sa avem alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale, cred ca populatia nu ar premia acest lucru si cel care ar decide asa ceva ar avea de pierdut, iar alibiul financiar material, cum ca am face economie, nu este de luat in considerare. Democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului.

Fac un apel catre toti oamenii politici sa respecte principiile constitutionale pe care le-am adoptat in 1992, pentru ca incalcarea acestora duce pas cu pas la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar.

Sunteti parlamentar din 1990. Impartasiti opinia fostului presedinte Ion Iliescu: "Actualul Parlament este cel mai slab din ultimii 20 de ani"?

Adevarul este ca acest sistem uninominal s-a dovedit a fi complet gresit pentru ca dispare legatura dintre partid si parlamentar si uitati-va cati parlamentari au plecat in mandatul actual de la un partid la altul. Aceasta este o boala atat de grava a vietii politice din Romania incat fie noi, fie viitorul Parlament, dar eu sper ca noi, sa adoptam o lege care sa interzica migratia politica, sa interzica formarea grupurilor parlamentare independente, care contravin tuturor principiilor democratiei.

Daca ai intrat in Parlament sub culorile unui partid, ai doua optiuni: fie faci politica partidului respectiv, fie, daca ideile tale, convingerile tale, nu se intalnesc cu cele ale partidului respectiv, da-ti demisia si du-te acasa. Asta trebuie sa facem.

Revenind la calitatea Parlamentului actual, intr-adevar este un parlament care este calitativ inferior parlamentelor anterioare, nu as cataloga colectiv, dar uitati-va cat de putine initiative legislative au aparut in acest mandat. Marea majoritate a actelor normative pe care le dezbatem sunt acte normative ale Guvernului, ordonante de urgenta sau proiecte de legi ale Guvernului. Acestea trec, celelalte pica.

De aceea, cred ca un sistem de vot pe lista sau un sistem mixt german ar imbunatati calitatea Parlamentului si munca parlamentara.

Dar tinerii politicieni cum vi se par? Puteti da cateva nume de politicieni de viitor?

Amestecati. Nu dau niciun nume, nici bun nici rau, nu sunt nici dirigintele nici profesorul lor, sa hotarasca poporul la alegeri. Sunt, intr-adevar, tineri foarte capabili, bine dotati, dar sunt si oameni care au venit doar in interes propriu.

Despre calitatea dezbaterilor si discursurilor de la tribuna Parlamentului ce aveti de spus?

Si ele sunt amestecate. Sunt luari de cuvant consistente care au un mesaj clar si idei bune, sunt altele care sunt demagogice si populiste. Sunt amestecate, asa cum e si toata societatea din aceasta tara.

Un subiect fierbinte al acestor zile, in care UDMR are un rol principal, este proiectul Rosia Montana. Care este opinia dumneavoastra si cum comentati acuzatiile de "lasitate" aduse liderilor politici de catre presedintele Traian Basescu?

Am vazut declaratia presedintelui, dar nu sunt de acord. Ii e usor presedintelui sa spuna, dar ministrii care semneaza un astfel de proiect, cu o asemenea greutate, au o raspundere legala, pe baza raspunderii ministeriale, si ei trebuie sa aiba o documentatie foarte bine pusa la punct ca sa poata decide.

In principiu, eu zic ca, daca am o bogatie a acestei tari, trebuie sa o exploatez. Degeaba am gaz, petrol, aur, argint, sau orice alta bogatie, daca nu profita tara. Alta treaba e cine o exploateaza, in ce conditii, cum respecta mediul inconjurator, cum respecta traditiile locale, cum rezolva problemele sociale. Dar acestea sunt lucruri de detaliu. In principiu, eu cred ca daca ai o bogatie naturala a tarii trebuie sa o exploatezi.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 6999 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
59 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Foarte lucid acest domn Frunda

Este interesat real de mentinerea democratiei in Romania. Chiar daca pozitiile sale politice sunt influientaate de interesele maghiarilor romani, a fost totdeauna de partea legii si a democratiei.Nu convingerea sa ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare este cea mai importanta ci motivatiile care stau la baza acesteia. Alegerile parlamentare anticipate in aceasta toamna ar limpezii cat de cat politica din Romania.

 

Io mai cre' că...

...asociația culturală(cum poate ca o asociație culturală să fie la guvernare!?De ce nu și asociația locatarilor de bloc să fie la guvernare?Ăh?) șantajează șeptelul kăkăniu ca să mai primească ceva in susținerea guvernării.

 

daca dumnezeu ajuta udmr trece-n opozitie

acolo sper sa ajunga cat mai rapid

 

PD pune ortul UDMR..

Frunda poate tine minte ca PD e groparul partidelor si aliantelor si asta e un motiv suficient de bun sa stearga repede putina si sa-si linga ranile in dosul portii... Sa tra'ti cum doriti!

Mai mult ca niciodata !

Poporul roman asteapta salvarea de sub ocopatia portocalie
Iesirea de la guvernare ar insemna corijarea tuturor greselilor facute de Udmr.

 

profa

Aliantele n-au avut si nu vor avea niciodata o viata lunga.
De ce? Ca si in atmosfera pe langa ioni pozitivi si negativi,penduleaza uneori si electronii liberi.
Lasand la o parte didacticismul,in viata politica sunt atractii si respingeri in permanenta .Cum ,scopul scuza mijloacele toti vor sa acceada la putere intr-ul fel sau altul.
@Tracia,poti sa-mi spui de ce vorbesti de PD?Asta e limbajul distorsionat al liberalilor,care nu accepta noua componenta liberala din partidul portocaliu.Si ca sa fim drepti -din 2007 incoace -nu democratii au rupt coalitiile.Ei au fost expulzati de la guvernare de guvernul lui Tariceanu,iar in 2009 social-democratii au parasit guvernarea din motive de campanie prezidentiala.In privinta udemeristilor,ei au fost loiali cu partenerii,ceea ce Frunda sustine reprezinta aproape o voce singulara.Omul isi apara averea si lanseaza slogane nationaliste ce mai prind doar la fanatici,ca el.

Prea tarziu.

S-au lăfăit timp de doi ani,au făcut ce au vrut și au neno rocit populația impreună cu șeptelul căcăniu=portocaliu+lila+verdw+maro și păstarnacii lui Șpilhozen-Oprea și acum vor să schimbe macazu' aproape de sfarșit!?Nu,tăticu,să mooriți pe limba voastră nomadă!Această asociație culturală(nu este partid) trebuie să dispară din ROmania.Să să care in Ungaria sau și mai bine in Mongolia.Și ăla carea falimentat ROmania,Kioru' Guzgănescu are sange de tătar-se vede după fața lui brăzdată de basamac și țuică de electrozi de sudură.

 

 

genosse Frunda se arata lumii , asa cum e de fapt

ce cauta UDMR alaturi de USL?
genosse Frunda cauta locul de facut bani ca si altadata , vechii tovarasi .

UDMR poate sa faca cevrea .
inclusiv politica .

atentie UDMR pe cine mai alegeti !

Pentru tot ce ni se intimplă nu ai noi suntem de vină .

UDMR a fost "răsfățat"de un PSD să se comporte in acest fel ,urmărinduși numai și nu numai aducerea la indeplinire a obiectivelor sale revizioniste,pe măsură ce pot fi atinse pas cu pas și aplicabile pe măsură ce noi nu suntem uniți (cel puțin in ceea ce privește interesul național)și slăbim pe zi ce trece.
Ce poate fi mai neproductiv decit o guvernare in "coadă de pește",datorată unui PNL care a refuzat o guvernare de dreapta (alături de PD-L,care pur și simplu a făcut "sluj politic"pentru a reconstrui dreapta politică și a aduce la guvernare PNL,asta fie și numai in interes național).
In acest moment,PNL ca partid perceput de dreapta de un electorat incă confuz,se asociază politic cu PSD (stinga politică)și face eforturi disperate pentru distrugerea dreptei și aducerea stingii la putere făcind un contract de asociere și acțiune politică tocmai pină in anul 2020-ce pot să mai spui cind Ponta și Antonescu, numai pentru a ajunge ei "moț in stat",neținind cont de interesul național au făcut și fac ,imediat după alegerile din 2008,o opoziție total neconstructivă iar acum "momesc"UDMR pentru a părăsii guvernarea,promițindule in continuare accesul la putere,fapt ce va determina o criză politică fără precedent și care adăugată crizei economice va arunca țara in haos.
Este de datoria fiecărui cetățean romăn in aceste momente grele pentru țara noastră să ghibzuiască bine la acțiunile in care este tras și să acționeze numai și numai in interes național,pentru unitatea romanilor,libertate și prosperitate,iar la alegerile din 2012,la termen să aleagă așa cum ii dictează conștiința ,penalizind la vot pe toți aceea ce nu s-au dovedit apărători aprigi ai interesului național.

NOI,CU NOI !!!.

Politica este o ***, iar politicienii.....

Mai sus aveti o figura emblematica a unui astfel de politician.......

tataie

dale autonomie teritoriala unde sunt numai ei si ai scapat de probleme in tara! ca de altfel noi suntem al naibi de culturati si gospodari!

Si de pe scena politica va rog,

dar urgent .

 

Frunda a fost ofiter acoperit la USP 054 Bucuresti,

in perioada 1971-1989!

Iata ca ramane inoculat pana la moarte!

Adevar,nu stiu cat de nebun este...

dar,cu siguranta nu face de loc un bine etniei pe care o reprezinta.El nu stie altceva decat sa sustina drepturi minoritare exagerate,apeleaza ipocrit mereu la prevederile constitutionale-cand ii convin -desi se opune cu vehementa art.1 din aceiasi constitutie ce stipuleaza caracterul national si unitar al statului roman.

asa este

sa scoatempe frunda din politica si pe udmr si problema tari se rezolva ca noi suntemi romini corecti si gospodari de altfel oare ce parere au straini despre noi?

UDMR=PSD

parca ar fi Ungur,judeca la fel ca Ponta.Eu tat am zis ca intre UDMR si PSD exista o adevarata fratie.De ce? Simplu ,in 20 de ani au avut aceleasi teluri si anume de a prosti prin izolare cetatenii Rumaniei. PSDistii sunt la fel de subtili ca si UDMRistii,atat de subtili incat rezultatele le observam intr-un interval de timp mai indelungat. Rezultatul acestui tip de politica este fundamenta sistemului inticalosit care asigura supravietuirea lor ca BARONI. Vinovati de situatia de fapt e intreaga clasa politica din Rumania.

Sa renunte UDMR la ciolan , niciodata!!!!

.

bine spui

sa renunte romanul la coruptie ,furat,cersit,manele etc. niciodata!

Pentru udemere,

orice lege trebuie sa aiba neaparat, un caracter ETNIC si nu economic sau social, care sa fie spre binele si bunastarea natiunii .udemere merge doar pe principiul, noi cu ai nostri ,pai asa nu se poate face politica pentru "toata" natiunea .Asa stind lucrurile, pot afirma ca politca udemere este sovina si nationalista ,trage garduri de sirma ghimpata intre locuitorii aceleiasi tari,iar daca se intimpla sa aprobe vreo lege in beneficiul tuturor, o vor face ca pina acum :cu ANUMITE conditii(santaj).

 

Magyarii apara interesele Romaniei?

Bey da' asta mi s'a parut din totdeauna o notiune dementa! De ce ceara mamii lor mai exista astia ca si partid politic?

Ungurii din Romania......

Mai ales unii in frunte cu Frunda si Verestoi Attila sunt serpii crescuti la sanul nostru.Nu se poate avea incredere in ei.

tataie

unguri nu vreau sa traiasca cu romani ca li frica de noi ca la occidentali suntem nenorociti genetic!

Sărăcan de tine măi Gyo!

Dacă te cunoștea Marin Preda, ar fi scris "Cel mai msecurist dintre pămanteni".

 

Marii tradatori...

...parasesc din nou barca .In toate guvernarile au parasit barca guvernarii cand a inceput sa ia apa.Nu au avut curajul decat sa ceara si sa se imbuibe iar cand au prins vant de schimbare au fugit ca lasii.Atat pot dar ar fi cazul sa fie lasati la o parte pentru totdeauna.Nu lucreaza decat pentru prosperitatea personala,nici macar pentru a celor care ii voteaza si le poarta numele.Niste ji.godii si ma refer aici strict la cei din conducerea udmr (nu merita scris cu majuscule).

 

UDMR-istii se vor prea mult si prea des bagati in seama...

... politicienii romani ar trebui sa lase deoparte orgoliile si sa nu mai permita UDMR-ului sa ne faca legile.
UDMR-istii sunt rai, lacomi si pozeazza ca specie superioara care trebuie servita dincolo de interesele romanilor.

ai dreptate

mai mult ca oricand acum isi permit prea multe, asta pt ca pdl e prea avid de putere

Nu-i pot cataloga pe toti rai si lacomi!

Sylvia,pemine m-a intrigat mereu Frunda.Iti aduceti aminte de declaratia lui in PE(parca),cand el nu reprezenta Romania.Iar ca jurist de mare clasa,cum se pretinde,ce inseamna "hartuirea udemeristilor"din partea justitiei?Uita ca pe Borbely l-au aparat colegii din guvern si cgiar premierul?Ce are justitia cu coalitia guvernarii?

fi atent

eu traiesc in transilvania si sunt sigur ca tu nu,dar credema ca satele din jurul nostru traiau din minerit si unguri si romini adica aveau acelasi sursa de venit dar in schimb casele ungurilor sunt curati si pus la punct pe cind noi stam mai mult timp pe la baruri! suntem a natie mindri dar nu stiu pe ce, ca toata europa fuge de noi si de unguri nauzi nimic rau,spune si tu ce sa cred?

Senatorul Gyorgy Frunda sustine de mult iesirea...

...UDMR de la guvernare, dar, ramane o voce singulara in cadrul organizatiei! Colegii nu prea-l mai baga in seama, alte grupuri de interese fac jocurile la nivel superior. Deci, indiferent de ce declara dl. Frunda la TV sau la ziare, ungurii, alaturi de traseisti si de tradatori, raman credinciosi Marelui Timonier si echipajului sau! Si sunt convinsi ca nu se vor duce, alaturi de el, in fundul pamantului! Al oceanului, vroiam sa zic!!

 

Asta-i ipocrizie.

Zice să părăsească guvernarea dar votează și a votat cu ciuma căcănie=portocalie+lila+verde+maro cand au făcut legile care au distrus populația(ăsta-i populism?).

Frunda perversul

Frunda este in cardasie cu multi psd-isti si el stie ca mai curand ori mai tarziu cu PDL la guvernare ii va veni randul in justitie.

 

Toti UDMR-istii sunt perversi, oportunisti si extrem de...

... periculosi... Astia sunt la guvernare de mai bine de 20 de ani, astia conduc, de fapt, Romania asa cum mafia t i g a n e a s c a conduce pietele alimentare. Cand se vor trezi romanii, dornici de actiune, ca sa faca ordine in tara?

Hotul striga hotii, din nou

PDL n-a facut pana acum "ordine" cu ei?
Nu le-au promis Basescu si Boc Legea Educatiei cu invatamant doar in maghiara?
Frunda simte ca scunfundarea corabiei e aproape.

draga silvia

spune-mi si mie de cind suntem noi romani asa de gospodari ca unguri astea ne trag inapoi? si de ce in moldova si oltenia este asa saracie si nu vezi nici un ungur pe acolo? mai lasati nationalismul asta de doi bani! daca nu vrem pe unguri ar trebui sa le izolam acolo unde traiesc numai ei si sa le dam mina libera sa se gospodareasca si asa nu mai intra in guvernare si ar fi si ei multumiti si noi!

Asta e! UDMR ne face istoria pentru ca politicienii romani sunt...

... dezbinati, rosi de ambitii si manati de interese proprii si de grup si nu de interesul personal. UDMR intra la guvernare ca solutie imorala si ameninta cu iesirea de la guvernare cand nu-i convine ceva.
Sa le fie rusine politicienilor romani pentru ca admit asa ceva.

 

Politicianul roman nu mai cunoaste cuvantul rusine ...

..., la unii chiar lipseste cu desavarsire.
Ideile exprimate de dl Frunda in articol sunt demne de luat in seama, unele sunt chiar analize lucide si normale dar ca entitati separate udmr-isti au unele idei si sugestii bune, dar luati la nivel de conducere a udmr-ului (adica la nivelul tribului care conduc udmr-ul au politica coalitiei din care fac parte).
Oare incearca incet incet sa se distanteze de pdl si sa treaca la usl ca sa mai apuce si ei ceva dupa alegerile din 2012 ? Iar daca incearca sa stea cu fundul in doua barci s-ar putea sa cada rau.

 

 

curat bolsevic

toti care nu canta in struna marinarului sunt "comunisti" si "bolsevici" chiar daca isi apara dreptula proprietate, pe care doar bolsevicii l-au contestat facand nationalizari

 

 

Un ungur rezonabil! Tot respetul FRUNDA!

Ailaltzi sunt orbitzi de dorintza de a avea ei Ardealul innapoi!L-au avut prin fortza si asuprire!
Nu a fost niciodata a lor! Acasa pentru ei e in Hymalaia!
Ungaria are o populatie de 7 milioane de oameni,...e plina de datorii,...cum isi inchipuie ei a o sa ia o palma de pamant de la o tzara de 3 ori mai mare ca a lor?!
Sunt fanatici si fanatismul asta o sa-i piarda!

 

U.D.M.R. trebuie să iasă de la guvernare

Sper ca vocea d-lui Frunda să'si aducă aportul la iesirea cat mai grabnică a U.D.M.R. de la guvernare, cu cat mai repede cu atat mai bine pentru Romania!

pt. Silvia_h astazi, 07:50

"Astia sunt la guvernare de mai bine de 20 de ani"!!!!?? te inseli Silvia_h, Astia sunt la guvernare, de la prezenta lor pe aceste meleaguri. vina, este a romanilor PUNCt

 
 

Silvia_h alias Silverstar;

"profesoară"din Bacău,autoarea majoritătii articolelor laudative de pe blogul Elenei Udrea.
Nu vă lăsati dusi in eroare;nu este o persoană reală,este un dispozitiv psiho-patologic.

comentariu

Ia zi domnu Frunda cat te-au platit USL,sau domnu Voiculescu,ca nu cred ca ai facut vreodata ceva fara bani,declaratiile domniei voastre apar in "momente"impardonabile pentru coalitie,totul este pe bani?

 

Arogantul Frunda stie tot

Dna Badea,cine v-a "indicat"sa-i luati interviu acestui sovin anti-roman.Individul declara fara echivoc faptul ca el urmareste nu interesele poporului roman in ansamblu ci scopuri(conceputa pe "timpul"lui Tariceanu)le unui manunchi de sovini unguri(extrapolat artificial la toata maghiarimea din Romania)
care vor sa-si creieze bazele unor feude regionale in care sa taie si sa spanzure fara control central.
Afirmatiile lui Frunda ca o comasare a alegerilor este anti democratica sunt ridicole,in multe tari democratice se procedeaza in acest mod.
Dar cea mai stupida afirmatie este aceea ca votul exclusiv uninominal este antidemocratic!!!!!A fost mai democratic sistemul struto-camila in baza caruia au intrat in parlament"pe liste"candidati iesiti pe locul doi sau trei(vezi Nastase ,Antonescu etc)in total dispret fata de vointa exprimata de majoritatea votantilor?
De fapt ce urmareste Frunda este furtul voturilor romanilor "prin liste"marindu-se artificial numarul "alesilor"maghiari!
In acelasi scop sovinii unguri falsificatori de adevar istoric ii indeamna pe ceangai sa se declare unguri la recensamant(vor sa-si creeze o feuda "maghiara" in Moldova)iar Tokes cere ca la recensamantul din Octombrie sa se falsifice prin umflare artificiala a numarului de etnici maghiari!In scopul umflarii artificiale a votantilor maghiari UDMR vrea sa blocheze votul prin corespondenta a miloane de romani!
Calitatea actualului parlament este proasta din cauza "opozitiei"USL care saboteaza orice masura a guvernului(inclusiv daca este in interesul tarii cum declara prosteste Bula-Ponta).
Legea minoritatilor este o lovitura grava data poporului roman creindu-se o minoritate de "grofi"cu dreptul de a se ingloba in Ungaria din pozitia de locuitori ai Romaniei!Trebuie declarata nula si neavenita!!!!!
In realitate ar trebui luate niste masuri clare:ridicarea cetateniilor romane celor care au dubla cetatenie UE,deoarece le da dreptul (interzis la nivel comunitar)de a vota de doua ori pentru organismele europene inclusiv parlament!Interzicerea partidelor discriminatorii pe criterii exclusiv etnice.Partidele trebuie sa functioneze pe criterii ideologice cu acoperire nationala.
La inceput de toamna UDMR isi reia politica de prostituata parlamentara,agitand ideia iesirii de la guvernare.Demisia lui Eckstein este un semnalPentru ca parlamentul Romaniei sa apartina romanilor se impune excluderea partidelor minoritatilor.Ca cetateni romani sa sa voteze pentru partidele ce functioneaza pe criterii ideologice.Teo

 

Frunda - un om vertical si demn

nu ca j.avra de Basescu

da, este vertical...

dar cu capul in jos si picioarele in sus.

Politicieni de acest tip sunt spuma societatii Rumanesti.
Uite de ce Rumania s-a dus in "spumele marii".

UDMR nu reprezinta ungurii si nici Rumanii,ei pur si simplu se reprezinta, ca Baroni.Si sclavii ideologiilor bolsevice ii voteaza:PSD=UDMR

@danix 61, maxi,valeriu teodosiu=mercenari care...

...sprijina un sovin pur sange. Acesta lupta din rasputeri de 20 de ani impotriva Romaniei, pe ori unde are ocazia,la UE,in parlamentul romaniei, la tv mogulilor...etc.Pentru ca este plamadit din acelasi aluat cu foarte multi USLASI, se simte mai bine in mijlocul lor. Motivele sunt mai multe:este un jurist volatil care interpreteaza legile, intotdeauna, dupa cum il servesc mai bine. Intotdeauna prefera spiritul legii in defavoarea literei legii. Spiritul legii este interpretabil si-i da posibilitatea sa jongleze, binenteles nefondat de litera. Va invit sa va amintiti de momentul coalitiei adhoc cu Johannis. Atunci Frunda sustinea sus si tare ca presedintele Basescu incalca Constitutia. Realitatea este ca el, si prietenul lui Sova, o interpretau ca niste avocati, la care minciuna este esenta de a exista. Este doar un exempplu, dar in toate luarile lui de pozitie s-a dovedti ca este in tabara Uslasilor impreuna cu Lakatos de la Oradea. Ei au impus in partea de vest(Bihor, Maramures) intrarea UDMR in coalitii locale cu USL.
Dar cel mai important motiv pentru care Frunda se alatura USL-ului este faptul ca e unul din marii hotomani ai Romaniei, este in sitautii de incompatibiltate in mai multe cazuri, si astfel, spera sa nu dea socoteala niciodata. Cercul mafiotilor e acolo, in USL, iar cei care se aseamana se aduna. UDMR-ul v-a trebui sa scape de el si de unii ca Lakatos, altfel dinamiteaza coalitia- asa cumo face si PDL-istul parat Cristian Preda. Daca nu le place politica partidului din care fac parte, asa cum spunea chiar Frunda, n-au decat sa mearga la USL.

o solutie,

mai sigura si eficienta ar fi ridicarea pragului electoral.Ce bine ar fi ca si opozitia sa-si dea acordul pe o asemenea lege.Dusmanie intre opozitie si putere pe orice lege e cam mult si tine de un grad ridicat de imbecilitate.


Prima   1   2   Ultima
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor