Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu

Joi, 01 Septembrie 2011, ora 13:37
7433 citiri
Gyorgy Frunda: UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa astepte! - Interviu
Foto: Arhiva

Senatorul Gyorgy Frunda crede ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, nu sa amane aceasta decizie, asa cum pare sa faca acum. In opinia sa, comasarea alegerilor din 2012 ar insemna incalcarea principiilor statului de drept si a democratiei, motiv pentru care face un apel la toti liderii politici sa nu ia aceasta decizie.

Intr-un interviu acordat pentru Ziare.com, senatorul UDMR declara ca uniunea trebuia sa iasa de la guvernare imediat ce protocolul Coalitiei a fost incalcat de catre PDL prin nerespectarea termenelor prevazute pentru adoptarea unor legi, dar si a masurilor de relansare economica.

Totodata, acesta reclama "hartuirea" la care sunt supusi cei din UDMR in justitie si anticipeaza ca PDL se va distanta tot mai mult de partenerii de guvernare pe masura ce se apropie alegerile.

Gyorgy Frunda nu este de acord cu comasarea alegerilor, explicand nu numai ca asta ar insemna incalcarea legilor si principiilor constitutionale, dar si ca ar putea duce la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar. In opinia sa, "alibiul financiar" referitor la o posibila economie care s-ar face prin comasare nu sta in picioare, pentru ca "democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului".

Intrebat cum comenteaza declaratiile lui Ion Iliescu referitoare la faptul ca votul uninominal a avut ca efect "cel mai slab" Parlament din ultimii 20 de ani, Gyorgy Frunda, care este in forul legislativ inca din 1990, s-a ferit sa puna calificative, dar a fost de acord cu faptul ca actualul Parlament nu a avut un bilant legislativ prea grozav, marea majoritate a actelor normative dezbatute fiind initiative ale Guvernului.

Totodata, senatorul UDMR a subliniat faptul ca migratia politica este "o boala atat de grava a vietii politice din Romania", care rupe legatura dintre un parlamentar si partidul sau, incat trebuie adoptata cat mai urgent o lege care sa o interzica.

Pe de alta parte, intrebat cum comenteaza acuzatiile de "lasitate" aduse de presedintele Traian Basescu politicienilor care au intarziat proiectul exploatarii aurului la Rosia Montana, senatorul Gyorgy Frunda a replicat ca sefului statului ii este usor sa vorbeasca pentru ca nu el isi asuma resposabilitatea semnarii avizelor, ci ministrii.

UDMR ar trebui sa iasa de la guvernare - Sondaj

USL v-a dat un ultimatum: ori treceti in Opozitie pana in luna septembrie si va asigura o "guvernare pana in 2016", ori va "duceti" odata cu PDL. Cum primiti aceasta invitatie?

Eu cred de mult timp ca UDMR trebuia sa iasa din coalitia de guvernare si parerea mea e aceeasi. Noi am incheiat in primavara un protocol in cadrul conventiei in care am prevazut niste acte normative, niste masuri pe care trebuia sa le ia Guvernul in anumite termene.

Pe langa faptul ca nu s-a adoptat Legea Minoritatilor Nationale pana la sfarsitul lui iunie, asa cum e prevazut in protocol, care era motiv de iesire din Coalitie asa cum a spus presedintele UDMR, asa cum au spus mai multi ministri si conducatorii UDMR, nu am facut acest pas.

Astfel, cream impresia ca nu ne tinem de cuvant si ca putem fi dusi in situatia in care ni se promite si sa nu luptam pentru ceea ce ni se promite.

Doi: am cerut si ne-am inteles sa adoptam niste masuri de relansare economica pana la sfarsitul verii. Din cate stiu eu, nu a iesit nimic. Datorita acestor lucruri, UDMR a pierdut foarte multa popularitate in randul comunitatii maghiare. Acesta este motivul principal pentru care UDMR ar trebui sa iasa din coalitia de guvernare, nu propunerea momentana a USL.

Pe de alta parte, prin natura ei, UDMR este obligata sa poarte discutii cu toate partidele politice parlamentare romanesti care au principii democratice, pentru ca noi trebuie sa ne intelegem cu partidele romanesti pe drepturile comunitatii maghiare, pe drepturile minoritatilor nationale, pe reprezentarea proportionala, si asta putem sa o facem numai daca discutam cu toate partidele politice si ajungem la un consens cat mai larg ca aceste drepturi sa fie respectate.

De aceea, eu spun in continuare ca UDMR trebuie sa iasa de la guvernare, indiferent de propunerea facuta de catre USL, iar daca optiunile noastre pentru viitorul tarii, pentru reconstructia economica, pentru iesirea din criza, pe problemele sociale se intalnesc, atunci da, putem incheia o coalitie cu USL.

Mai exista si alti lideri UDMR care impartasesc opiniile dumneavoastra? Cat de probabila este iesirea de la guvernare?

Din ce am vazut eu la Congresul UDMR si la Consiliile Reprezentantilor care s-au tinut dupa aceea, si au fost cel putin doua, sunt cateva voci foarte ferme care sunt pe aceeasi lungime de unda cu principiile mele. Eu cred ca sunt multi oameni politici importanti ai UDMR care gandesc la fel ca mine, unii o spun, altii n-o spun.

Eu sunt convins ca si pe presedintele UDMR, pe vicepresedintele politic, alti conducatori ai UMDR, asa cum au si declarat la Consiliul Reprezentantilor, ii framanta aceasta problema, si-au pus aceasta problema nu o data, dar decizia de iesire din Coalitie a fost amanata.

Pana cand? Ce ar trebui sa se intample ca sa fie luata aceasta decizie?

Eu nu stiu ce trebuie sa se mai intample. Nu se respecta protocolul incheiat, oamenii UDMR sunt hartuiti, uitati-va ce s-a intamplat cu domnul ministru Borbely, care a fost acuzat nevinovat fiind si nu se intampla nimic, numele multor lideri maghiari sunt terfelite, al lui Lakatos Peter de catre ANI, ale altora si vor veni si altii, si noi nu ne aparam oamenii, stam in declaratii si discutam cu coalitia de guvernare.

Eu cred ca, urmand alegerile, PDL incearca sa se departeze de noi ca in alegeri sa poata avea un alt discurs politic decat are acum.

Ce parere aveti despre comasarea alegerilor: in primavara, in toamna sau pur si simplu separat?

Pur si simplu separat, cum spuneti dumneavoastra. Democratia si statul de drept inseamna respectarea unor principii. Constitutional e reglementat numai mandatul senatorilor si deputatilor la patru ani, mandat care poate fi prelungit in cazurile limitativ prevazute de Constitutie si de lege si nu poate fi prescurtat decat in caz de alegeri anticipate. Pentru primari si consilieri avem prevedere doar legala, lege organica, Legea administratiei publice locale, care spune ca mandatul acestora poate fi prelungit in cazurile limitativ prevazute de lege, in caz de razboi, in caz de catastrofa pentru unii si de necesitate pentru altii.

Chiar daca am modifica legea si am spune ca sunt motive in plus pentru care mandatul consilierilor si primarilor poate fi prelungit, acestea s-ar referi doar la primarii si consilierii care ar fi alesi sub imperiul noii legi. Aceasta lege care este in vigoare nu permite ca primarilor si consilierilor sa li se prelungeasca mandatul peste cei 4 ani prevazuti de lege.

Aceasta este interpretarea pur juridica si ea trebuie respectata. Statul de drept implica respectarea legii in primul rand de factorii decizionali, de cei care fac legile, de Parlament. Nerespectarea legilor inseamna incalcarea principiilor statului de drept si a democratiei.

Al doilea argument este ca alegerile locale si cele parlamentare au fost defalcate din 1992, intotdeauna au fost la sase luni unele de celelalte. Ele sunt defalcate nu intamplator, ci bine motivat, pentru ca in alegerile locale alegem un gospodar, oameni care sa conduca comunitatea locala, comuna, orasul, municipiul si judetul, acolo conteaza persoana si capacitatea ei de a gospodari comunitatea respectiva.

Alegerile parlamentare inseamna optiunea unui popor, a unei natii, a cetatenilor unei tari, pentru o ideologie care sa defineasca pe urmatorii patru ani linia pe care merge tara respectiva, in speta Romania.

Una e sa vorbesti in alegeri despre gospodarirea localitatii si alta despre principii si incotro sa mergi. Daca am avea in acelasi timp si alegerile locale si pe cele parlamentare, vrand-nevrand cu totii ar trebui sa vorbim despre sosele, canale, electrificare, subventionarea gazului si asa mai departe, or asta este contrar parlamentarismului republican.

De aceea, eu cred ca ar fi o masura gresita sa avem alegerile parlamentare simultan cu alegerile locale, cred ca populatia nu ar premia acest lucru si cel care ar decide asa ceva ar avea de pierdut, iar alibiul financiar material, cum ca am face economie, nu este de luat in considerare. Democratia costa mai mult decat dictatura, dar are ca scop buna guvernare si o viata decenta a cetateanului.

Fac un apel catre toti oamenii politici sa respecte principiile constitutionale pe care le-am adoptat in 1992, pentru ca incalcarea acestora duce pas cu pas la limitarea statului de drept si la posibilitatea instaurarii unui regim autoritar.

Sunteti parlamentar din 1990. Impartasiti opinia fostului presedinte Ion Iliescu: "Actualul Parlament este cel mai slab din ultimii 20 de ani"?

Adevarul este ca acest sistem uninominal s-a dovedit a fi complet gresit pentru ca dispare legatura dintre partid si parlamentar si uitati-va cati parlamentari au plecat in mandatul actual de la un partid la altul. Aceasta este o boala atat de grava a vietii politice din Romania incat fie noi, fie viitorul Parlament, dar eu sper ca noi, sa adoptam o lege care sa interzica migratia politica, sa interzica formarea grupurilor parlamentare independente, care contravin tuturor principiilor democratiei.

Daca ai intrat in Parlament sub culorile unui partid, ai doua optiuni: fie faci politica partidului respectiv, fie, daca ideile tale, convingerile tale, nu se intalnesc cu cele ale partidului respectiv, da-ti demisia si du-te acasa. Asta trebuie sa facem.

Revenind la calitatea Parlamentului actual, intr-adevar este un parlament care este calitativ inferior parlamentelor anterioare, nu as cataloga colectiv, dar uitati-va cat de putine initiative legislative au aparut in acest mandat. Marea majoritate a actelor normative pe care le dezbatem sunt acte normative ale Guvernului, ordonante de urgenta sau proiecte de legi ale Guvernului. Acestea trec, celelalte pica.

De aceea, cred ca un sistem de vot pe lista sau un sistem mixt german ar imbunatati calitatea Parlamentului si munca parlamentara.

Dar tinerii politicieni cum vi se par? Puteti da cateva nume de politicieni de viitor?

Amestecati. Nu dau niciun nume, nici bun nici rau, nu sunt nici dirigintele nici profesorul lor, sa hotarasca poporul la alegeri. Sunt, intr-adevar, tineri foarte capabili, bine dotati, dar sunt si oameni care au venit doar in interes propriu.

Despre calitatea dezbaterilor si discursurilor de la tribuna Parlamentului ce aveti de spus?

Si ele sunt amestecate. Sunt luari de cuvant consistente care au un mesaj clar si idei bune, sunt altele care sunt demagogice si populiste. Sunt amestecate, asa cum e si toata societatea din aceasta tara.

Un subiect fierbinte al acestor zile, in care UDMR are un rol principal, este proiectul Rosia Montana. Care este opinia dumneavoastra si cum comentati acuzatiile de "lasitate" aduse liderilor politici de catre presedintele Traian Basescu?

Am vazut declaratia presedintelui, dar nu sunt de acord. Ii e usor presedintelui sa spuna, dar ministrii care semneaza un astfel de proiect, cu o asemenea greutate, au o raspundere legala, pe baza raspunderii ministeriale, si ei trebuie sa aiba o documentatie foarte bine pusa la punct ca sa poata decide.

In principiu, eu zic ca, daca am o bogatie a acestei tari, trebuie sa o exploatez. Degeaba am gaz, petrol, aur, argint, sau orice alta bogatie, daca nu profita tara. Alta treaba e cine o exploateaza, in ce conditii, cum respecta mediul inconjurator, cum respecta traditiile locale, cum rezolva problemele sociale. Dar acestea sunt lucruri de detaliu. In principiu, eu cred ca daca ai o bogatie naturala a tarii trebuie sa o exploatezi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Gyorgy Frunda UDMR guvernare, #UDMR iesire guvernare, #USL UDMR iesire guvernare , #UDMR