UDMR a vrut Ministerul Afacerilor Europene in schimbul voturilor pentru Blaga - Surse

Luni, 28 Noiembrie 2011, ora 21:22
1523 citiri
UDMR a vrut Ministerul Afacerilor Europene in schimbul voturilor pentru Blaga - Surse
Foto: Arhiva

Inainte ca UDMR sa accepte Secretariatul General al Guvernului, a carui conducere a ramas vacanta dupa demisia Gabrielei Andreescu, doleanta Uniunii era functia de presedinte al Senatului.

Potrivit unor surse citate de Evenimentul Zilei, discutiile din cadrul Coalitiei nu au fost deloc calme. Senatorul Gyorgy Frunda s-a opus cedarii celor noua voturi ale Uniunii, el cerand un nou portofoliu ministerial, cel mai probabil pe cel al Afacerilor Europene, minister condus acum de Leonard Orban.

Gyorgy Frunda a incercat sa starneasca orgoliul colegilor de formatiune invocand afronturiule unor lideri PDL care au exclus in mod public posibilitatea ca vreodata numarul doi in stat sa fie un maghiar.

De altfel, dupa sedinta de grup, Kelemen Hunor s-a declarat deranjat de afirmatiile unor parlamentari democrat-liberali care au considerat ca un candidat maghiar la sefia Senatului nu ar avea sustinere.

Pozitia de sef al SGG nu poate fi ocupata de un senator sau deputat fiind o situatie de incompatibilitatea intre cele doua calitati.

Troc in Coalitie: UDMR cedeaza Senatul si primeste sefia SGG

Gyorgy Frunda a confirmat, pentru cotidianul citat, ca nu este prea multumit de solutia la care cele doua formatiuni au ajuns in urma negocierilor, mai ales ca el a fost cel care a initiat presiunile politice care au dus la cedarile efectuate de PDL in beneficiul Uniunii.

"Este cadoul meu de Craciun! Eu cred totusi ca ar fi trebuit sa avem un candidat propriu pentru Senat si, eventual , sa ne intelegem pe turul doi de scrutin. Da, este important ca un membru UDMr sa fie secretarul general al Guvernului, dar eu as fi incercat o negociere mai politica pe anumite legi, pe revizuirea protocolului si as fi cerut un minister mai cu greutate care ar fi putut sa ne ajute mai mult", a explicat Frunda, aratandu-se usor nemultumit si de faptul ca senatorii UDMR au fost informati despre compromisul la care s-a ajuns in coalitie abia la ora 13:00.

Cat priveste ministerul cu greutate dorit, senatorul a sugerat ca este vorba de Ministerul Fondurilor Europene, condus in prezent de Leonard Orban.

"As fi negociat pe un minister care sa aiba un impact mai mare in zona absorbtiei fondurilor europene si in directionarea lor catre judete Acest lucru era avut in vedere ca obiectiv, dar situatia concreta a facut posibila aceasta oferta din partea PDL (cea a cedarii sefiei SGG - n.r.). Sigur, are rang de ministru, este in Guvern, dar nu este, nu este nici parlamentar, ca atare nu poate da un semnal politic, deci poate face foarte putin", si-a justificat Frunda rezervele fata de obtinerea controlului SGG, dand insa asigurari ca va respecta decizia grupului.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#UDMR voturi Blaga, #UDMR presedinte Senat, #Gyorgy Frunda UDMR , #UDMR