Legendarul Stefan Birtalan, despre sansele Romaniei la Europenele de handbal - Interviu

Luni, 05 Decembrie 2016, ora 13:00
7866 citiri
Legendarul Stefan Birtalan, despre sansele Romaniei la Europenele de handbal - Interviu
Foto: Hepta.ro

Legenda handbalului mondial Stefan Birtalan a analizat sansele Romaniei la Campionatul European pe care reprezentativa noastra il va incepe luni seara, in meciul cu Norvegia, campioana mondiala, de la ora 21:45.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, unul dintre cei mai mari handbalisti din istoria acestui sport a afirmat ca spera ca nationala noastra sa se intoarca cu o medalie din Suedia.

Birtalan a avertizat insa ca un esec in partida cu Norvegia poate deregla nationala noastra, in perspectiva meciurilor cu Rusia si Croatia.

Iata interviul acordat Ziare.com de Stefan Birtalan:

Ce asteptari aveti de la acest turneu final?

Sper sa putem lua o medalie, dar e foarte dificil. Depinde de modul in care vor fi fetele noastre montate zilnic. E o grupa foarte grea si se pare ca vom avea o grupa principala tot greau, cu Ungaria, Danemarca si Muntenegru.

Care e atuul echipei noastre?

Sa nu uitam ca am fost medaliati cu bronz acum sase ani, iar acum jumatate de an am fost medaliati la Mondial. Avem atuuri si aici.

Intalnim cel mai dificil adversar in primul meci? E un avantaj ca avem un meci tare la debut?

Nu, e un dezavantaj. Se pot intampla multe, se poate ca un asemenea meci sa te dezumfle. In mod normal, Norvegia este campioana mondiala, Rusia campioana olimpica, iar Croatia... Fereasca Dumnezeu sa se mai intample o nenorocire, sa ai o zi poasta cu ea pentru ca te poate bate. E foarte dificil. Campionatul European e mult mai greu decat oricare alta competitie. Aici sunt cele mai bune echipe din Europa. La mondiale iti mai vine cate una din lumea a treia, dar aici toate sunt bune.

Ce ar insemna o victorie cu Norvegia in aceasta seara?

O victorie ne-ar califica fara drept de apel mai departe cu punct, iar asta e important. Insa e foarte greu de obtinut in situatia in care joci in Suedia, iar din informatiile pe care le am Cristina Neagu nu prea a facut antrenamente pentru ca era accidentata. Si stim ce inseamna Cristina pentru noi. In plus, ne mai lipsesc doua-trei jucatoare, ma refer la Mica Bradeanu si Elisei, iar ele contau foarte mult. Depinde de moment mult si de ziua pe care o prinzi.

Sala va tine insa numai cu Norvegia, noi vom avea cativa suporteri... Oricum, daca n-ai dormit bine, vine Rusia, campioana olimpica. Acum sa vedem si cum au fost echipele schimbate dupa Olimpiada.

Mergem cu sase debutante la turneul final. Se poate face si performanta si intinerire?

Si asta este un minus intr-o competitie imediata, care vine dupa Olimpiada. Insa noi nu prea am fost la Olimpiada, n-am fost ceea ce trebuia sa fim. O intinerire trebuia facuta, nu uitati ca noi vizam Olimpiada de la Tokio din 2020. Iar orice rezultat pana atunci ne va avantaja si ne va aduce mai multa incredere. Important este insa modul in care vom juca... Daca e sa pierdem, sa vedem si cum pierdem. Daca ai atitudine de joc bun, daca pierzi la mustata, asta va fi important.

La casele de pariuri avem sansa a saptea, dvs. ce parere aveti?

Daca ne luam dupa pariuri... Niciodata nu poti sa stii. Daca noi prindem o zi buna, cu Cristina, Paula si celelalte jucatoare, suntem in stare sa batem pe toata lumea. Iar atunci vor mai conta pariurile? La nivelul acesta sunt 5-6 echipe care pot fi acolo sus fara sa fie o surpriza. Nu mai e ca pe vremea mea, cand eram 3-4 echipe care bateam de le suna apa la toti. Acum sunt 7-8 echipe foarte bune. Nu ar fi nicio surpriza daca Polonia s-ar scula maine si ar bate pe nu stiu cine.

Stefan Birtalan este unul dintre cei mai mari sportivi din istoria Romaniei. El a castigat doua titluri mondiale cu nationala noastra (1970 si 1974), este vicecampion olimpic (1976), castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Steaua (1977) si campion al Romaniei de 12 ori, cu Steaua.

A fost desemnat cel mai bun handbalist al lumii in 1975, 1976 si 1977 si ocupa locul 7 in topul celor mai buni handbalisti din istorie.

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Romania Campionat handbal feminin, #Romania Europene handbal, #Stefan Birtalan handbal , #nationala handbal