Un selectioner schimbat "pe silent"

Autor: Marius Doroftei - Editor Ziare.com
Miercuri, 05 Octombrie 2016, ora 14:28
4801 citiri
Un selectioner schimbat "pe silent"

Federatia Romana de Handbal a facut una dintre cele mai neasteptate schimbari de antrenori din ultimii ani, nici macar jucatoarele importante ale nationalei nefiind informate sau consultate. Suedezul Ryde a fost indepartat, in locul sau fiind numit spaniolul Martin. Totul intr-o seara!

Demiterea, pentru ca asa pare desi toata lumea evita sa o spuna, lui Ryde este cu atat mai surprinzatoare cu cat acesta primise asigurari ca va continua cel putin pana la Campionatul European din luna decembrie.

Cu toate acestea, FR Handbal a anuntat marti seara atat demiterea suedezului, cat si contractarea ibericului Ambros Martin.

Din comunicatul oficial al forului de Bucuresti se intelege cumva ca Ryde ar fi initiat despartirea, el fiind cel care se va dedica de acum inainte "afacerilor". Din declaratia presedintelui Federatiei, rezulta ca forul roman a fost nemultumit de tehnicianul nordic si a decis sa renunte la serviciile lui. Iar numirea rapida a lui Martin ne arata ca acesta din urma negociase cu ceva timp inainte preluarea nationalei Romaniei.

Demiterea lui Tomas Ryde vine neasteptat si chiar nepotrivit pana la un anumit punct, mai ales ca aceasta analiza a evolutiei de la Rio a fost facuta atat de tarziu. Insa poate fi acceptata ca o decizie tehnica, mai ales ca tricolorele au avut doua meciuri penibile la Jocurile Olimpice.

Mai departe insa lucrurile nu se leaga.

Noul selectioner, Ambros Martin, va pregati in paralel nationala Romaniei si echipa maghiara de club Gyori ETO. Sigur, nu e ceva ce nu s-a mai vazut in handbal, desi nu este nici o practica atat de comuna.

Contractul sau este unul extrem de ciudat, la o prima vedere. Martin a semnat un acord pe, atentie, patru ani, avand ca obiectiv, iarasi atentie, calificarea la Olimpiada din 2020! Si, mai departe, odata ajuns cu nationala la Tokyo, obiectivul antrenorului spaniol va fi, potrivit presedintelui FR Handbal, "reprezentarea Romaniei cu cinste la Jocurile Olimpice"! Asta e genul de expresie care ucide performanta.

Sa recapitulam. Federatia Romana de Handbal il da afara pe selectionerul care a castigat un bronz mondial cu "tricolorele" si a obtinut calificarea la Olimpiada din 2016 reprosandu-i rezultatele. Angajeaza un alt antrenor strain, caruia ii impune ca obiectiv fix ce ii reproseaza celui demis.

Nu vi se pare ca ceva nu se leaga? Adica in 2016 n-a fost suficienta calificarea la Jocurile Olimpice, dar peste 4 ani ne vom multumi doar cu atat? Unde este logica in aceasta mutare?

Anuntat ca nou selectioner al Romaniei marti seara, Martin a condus un prim antrenament cu "tricolorele". Intrebata despre aceasta mutare, Oana Manea, una dintre jucatoarele experimentate ale Romaniei, a spus ca a fost una "pe silent", ea si colegele sale nefiind consultate sau macar informate.

In esenta, numirea Ambros Martin in functia de selectioner al nationalei feminine de handbal este una curioasa si chiar discutabila. Omul a primit permisiunea de a activa si la club, a primit un contract foarte generos pentru handbalul modern si are un obiectiv de tot rasul.

Federatia si presedintele ei trebuie sa explice de urgenta cum de nationala ce o are in componenta pe cea mai buna handbalista a planetei isi propune doar sa se califice la Olimpiada de peste 4 ani si de ce nu se forteaza cu aceasta generatie mult peste medie o performanta poate istorica.

Si, de asemenea, sa ni se explice de ce calificarea lui Ryde la Olimpiada a fost privita ca un rezultat nesatisfacator, dar lui Martin ii dau patru ani de contract pentru exact acelasi rezultat!

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. ”PNL-PSD continuă acapararea statului român”
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#selectioner nou nationala handbal, #nationala handbal Romania, #Ryde demis nationala Romania , #nationala handbal
Comentarii
Poza BURUCEAGA
BURUCEAGA
rank 1
e parerea mea !cred ca ryde e putin pe invers,la fel ca si fetele di