Nationala "de vis" a handbalului romanesc elogiata de spanioli inaintea Mondialului

Joi, 10 Ianuarie 2013, ora 20:06
2375 citiri
Nationala "de vis" a handbalului romanesc elogiata de spanioli inaintea Mondialului
Sursa:handballspain2013.com

In perioada 11-27 ianuarie 2013, se va disputa in Spania a 23-a editie a Campionatului Mondial de handbal masculin.

Site-ul competitiei, handballspain2013.com, face o analiza a tuturor editiilor disputate pana in prezent in cadrul rubricii de istorie. Realizatorii paginii au numai cuvinte de lauda la adresa nationalei de handbal a Romaniei din anii '60 -'70, castigatoare a patru titluri mondiale. Jurnalisti amintesc la superlativ despre nationala de poveste din aceea perioada.

Iata cum infatiseaza ibericii suprematia handbalistilor romani si a handbalului romanesc in lume la editia din Franta 1970. Cu titlul "Romania revine pe cea mai inalta treapta inaintea aparitei marii echipe a Germaniei Orientale", in articol se arata:

"Romania si RDG au pus in scena una dintre cele mai emotinate finale care au ramas in amintire. Cei din Germania de Est traiau pe viu pentru prima data o finala mondiala, dar in fata lor se afla cea mai buna generatie de jucatori romani din istorie, cu handbalisti fabulosi ca Gheorghe Gruia, Cristian Gatu, Stefan Birtalan sau Cornel Otelea. Romania si-a impus experienta superioara si a incheiat meciul, castigand cel de-al treilea titlu mundial, dupa victoria cu 13-12."

Rubrica nu trece insa peste perioada de inceput cand se deschideau portile gloriei. Cu titlul "Romania apare pe harta handbalului ca o noua putere mondiala", spaniolii descriu nasterea unei noi forte in lumea handbalului, la editia din 1961 desfasurata in Republica Federala Germana:

"Romania si Cehoslovacia s-au revazut in finala, dupa duelul din prima faza, in care cehi s-au impus cu 12-8. Dar rezultatul anterior nu a putut prevedea ceea ce o sa urmeze si Romania s-a proclamat campioana mondiala, dupa o finala apriga la Dortmund, in fata a 15.000 de spectatori, si incheiata cu rezultatul de 9-8, dupa doua reprize de prelungire. In timpul regulamentar a fost egalitate, dar un gol decisv, al handbalistului roman Mircea Costache II, in ultimele secunde, a adus titlul suprem. Romania si-a adaugat numele tari pentru prima data in palmaresul castigatoarelor Campionatului Mondial si devenea noua putere a handbalului european si mondial."

Dupa trei ani, tara noastra isi confirma suprematia in 1964 in Cehoslovacia. Articolul cu privire la aceasta editie, intitulat "Romania se proclama pentru a doua oara campioana mondiala", remarca: "Orasul Praga si cei 10.000 de spectatori prezenti vor fi martorii unei noi finale mari , intre Romania, detinatoarea titlului, care infrunta pe Suedia, dubla campioana mondiala (1954 si 1958). Romania s-a impus in fata scandinavilor cu rezultatul de 25-22. Cu acest titlul, Romania nu numai ca a ridicat trofeul de campioana, dar a egalat Suedia la numarul de titluri obtinute, doua."

In legatura cu editia din 1974, disputata in RDG, unde a avut loc consacrarea definitiva a handbalului romanesc, spaniolii au titrat "Romania invinge amfitrioana si obtine pentru a patra oara titlul mondial" lasand sa se inteleaga ca tara noastra detinea pozitia dominanta in acest sport in intreaga lume: "Pentru prima data in istoria Campionatului Mondial protagonistele ultimei finale s-au intalnit din nou in ultimul act. Romania si RDG au fost din nou fata in fata, in meciul pentru titlul mondial, la patru ani dupa finala de la Paris din 1970. RDG cu o generatie excelenta de jucatori a reusit, sustinuta de fani, sa aiba un avantaj minim la pauza 8-7. Dar campioana mondiala a reactionat in repriza secunda si a intors rezultatul castigand cu 14-12. A fost a patra oara, dar si ultima data, cand Romania a ridicat Cupa Mondiala."

Romania a obtinut ultima medalie, bronz, la Mondiale in 1990. Nationala nu va fi prezenta in Spania, ea ratand calificarea, dar este bine stiut ca participarile la turneul final sunt mai mult o "fata morgana" pentru handbalul romanesc.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#nationala Romaniei handbal masculin, #Romania campioana mondiala handbal , #stiri handbal