Herta Muller ataca PSD: Sunt niste stalinisiti!

Duminica, 02 Decembrie 2012, ora 20:35
8965 citiri
Herta Muller ataca PSD: Sunt niste stalinisiti!
Foto: The Guardian

Scriitoarea originara din Romania, Herta Muller, laureata a premiului Nobel pentru Literatura, stabilita in Germania, a vorbit recent despre regimul lui Nicolae Ceausescu si despre politia secreta a acestuia, despre care sustine ca se afla in prezent infiltrata in Serviciile Romane de Informatii (SRI).

Ea a acordat un interviu cotidianului britanic The Guardian.

"Ceausescu era nervos si a enervat jumatate de Romanie. Sunt nervoasa din cauza lui", a precizat scriitoarea, care locuieste in Berlin, alaturi de sotul sau, dramaturgul Harry Merkle.

Ea considera ca Uniunea Europeana este pe jumatate responsabila pentru ca nu a luat masurile necesare pentru a eradica total regimul comunist din fostele state aflate sub influenta sovietcia.

"Partidul comunist s-a reinventat si are un nou nume - e vorba de Social Democratii care se afla acum la putere. Sunt niste stalinisti care ne duc tara inapoi in trecut", a sustinut scriitoarea.

"Ingerul infometat" este cel mai recent roman publicat de Herta Muller. Povestea protagonistului cartii, Leo Auberg, este inspirata dupa cea a poetului Oskar Pastior, deportat in URSS cand avea 17 ani.

In ianuarie 1945, dupa ce regimul pro-nazist al generalului Ion Antonescu, a fost inconjurat de Armata Rosie, toti romanii de etnie germana, intre 17 si 45 de ani, au fost transportati pe teritoriul rus, pentru a face munci grele. Scopul deportarilor era revitalizarea economiei sovietice.

Mama lui Muller a facut parte dintre acesti ghinionisti, aceasta reintorcandu-se in Romania dupa trei ani de la nasterea sa.

"Copil fiind, o percepeam ca pe o femeie batrana", a mentionat scriitoarea.

Astfel, dupa 40 de ani de la aceasta intamplare, Herta Muller s-a intors in Nitzkydorf, pentru a vorbi cu cei care au trecut prin aceasta experienta, iar subiectul romanului s-a conturat incetul cu incetul.

The Guardian aminteste ca Banatul, regiunea unde Muller s-a nascut si in care se vorbea cu precadere limba germana, a fost cucerita de Imperiul Austro-Ungar de la romani, dupa Primul Razboi Mondial.

Tatal scriitoarei, un muncitor pe camp si alcoolic, a fost un voluntar in armata lui Hitler.

"A fost groaznic sa descopar ca tatal meu era de partea criminalilor", a punctat scriitoarea, pentru The Guardian.

Muller avea 12 ani cand Ceausescu a ajuns la putere, in 1965. Ea s-a inscris in grupul dizidentilor scriitori, Actionsgruppe Banat, si a studiat literatura germana si romana la universitatea din Timisoara, la inceputul anilor '70.

Scriitoarea a povestit ca a fost spionata, in timpul regimului comunist, chiar de cea mai buna prietena a ei. Muller a vrut sa emigreze in Germania, din motive politice, in 1988, impreuna cu viitorul sau sot. Insa putea aplica doar daca avea o ruda in acea tara.

Caderea zidului Berlinului, un an mai tarziu, i-a permis sa ajunga in vestul Germaniei.

Muller a marturisit ca desi il ura pe Ceausescu, deoarece a fost agresata si interogata de nenumarata ori de simpatizantii lui, a plans in ziua executarii, pe 25 decembrie 1989.

"Am plans toata ziua, ma simteam usurata, insa nu este usor sa vezi pe cineva ca este impuscat", a mai spus scriitoarea.

Ea a mai declarat ca a obtinut cu greu dosarul sau intocmit de Securitatea ceausista si ca a socat-o ce a citit acolo.

"Erau transcrieri ale conversatiilor mele telefonice, aveam microfoane in podea", a marturisit Muller.

Insa politia secreta a lui Ceausescu mai exista si in prezent, sustine ea.

"Peste 40% din angajati au fost preluati de noul Serviciu Roman de Informatii. Iar restul au facut miliarde din privatizari", a adaugat Muller.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Herta Muller atac PSD, #Herta Muller regim Ceausescu, #Herta Muller regim comunist , #Securitate