Procuror: Prejudiciul in dosarul Hexi Pharma este calculat la peste 102 milioane de lei

Marti, 07 Martie 2017, ora 16:29
1843 citiri
Procuror: Prejudiciul in dosarul Hexi Pharma este calculat la peste 102 milioane de lei
Foto: Arhiva Ziare.com

Prejudiciul in dosarul Hexi Pharma e calculat "la punct si virgula", fiind de peste 102 milioane de lei, a declarat, marti, Seful Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica din cadrul Parchetului General, procurorul Romulus Varga.

"Prejudiciul nu e estimat, e calculat la punct si virgula: e 102 milioane si ceva peste care reprezinta contravaloarea achizitiilor de bunuri, de produse biocide neconforme de la Hexi Pharma de catre unitati sanitare din Romania.

Multe spitale s-au constituit parti civile, unele dintre ele si-au retras constituirea de parte civila ca urmare a recuperarii sumelor de la Hexi Pharma. (...) Au fost probleme logistice care tin de gestionarea unei cantitati mari de informatii inclusiv fizic in numar de file, numar de volume, am avut un ajutor important din partea unor ofiteri de la IGPR. Cred ca am reusit sa il solutionam intr-un termen rezonabil avand in vedere cantitatea mare de date", a declarat, marti, Romulus Varga.

Intrebat de ce persoanele fizice, respectiv pacientii, nu se pot constitui parti civile in acest caz, procurorul a precizat: "Pentru ca a face legatura de cauzalitate intre o anumita infectie a unui anumit pacient si un anumit produs neconform al Hexi Pharma folosit intr-un anumit interval de timp la un spital e o sarcina cred imposibila avand in vedere ca raspandirea infectiilor nosocomiale nu tine doar de utilizarea produselor biocide, de dezinfectanti. Sunt foarte multi factori care au relevanta in materia asta si e greu sa desprinzi un anumit flacon de produs si sa il legi de o anmita infectie a unui pacient de la o anumita data".

Procurorii Sectiei de urmarire penala si criminalistica din Parchetul General au finalizat cercetarile si au dispus, luni, trimiterea in judecata a firmei Hexi Pharma, pentru 340 de infractiuni de inselaciune, dar si a directoarei Flori Dinu.

Citeste mai multe despre: Dosarul Hexi Pharma a fost trimis in judecata - Firma lui Dan Condrea este acuzata de 340 de infractiuni.

Astfel, S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii a 340 de infractiuni de inselaciune, dintre care 7 cu consecinte deosebit de grave, a infractiunii de uz de fals (61 acte materiale), precum si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

Pe de alta parte, directoarea companiei, Flori Dinu, a fost trimisa in judecata sub aspectul savarsirii infractiunii de fals in inscrisuri sub semnatura privata (49 acte materiale) si pentru participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, iar Mihai Leva, pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata (33 acte materiale) si pentru complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor.

Totodata, procurorii au dispus clasarea cauzei fata de Dan Condrea, actionar la S.C. Hexi Pharma CO S.R.L. la data comiterii infractiunilor, intrucat a intervenit decesul acestuia.

Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Kelemen Hunor, convins că pe listele UDMR au semnat și români: ”După 9 iunie vom avea 200 de primari”
Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat joi, 18 aprilie, la Cluj-Napoca, după şedinţa Consiliului Permanent al Uniunii, că este convins că listele UDMR pentru alegerile locale au fost...
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Cîrstoiu neagă trimiterea pacienților de la Spitalul Universitar la clinica familie sale. ”Acest fragment dovedeşte exact opusul”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu, reafirmă, într-o postare pe Facebook de joi, 18 aprilie, că este supus „unei masive campanii de manipulare şi...
#prejudiciu total dosar Hexi Pharma , #accident Dan Condrea