Cetatenii romani incep sa creada ca statul criminal ii asasineaza

Autor: George Mioc - CEO
Joi, 26 Mai 2016, ora 08:25
22754 citiri

Gresim cand aruncam in derizoriu dezbaterile despre moartea lui Dan Condrea si le taxam drept "teorii conspirationiste".

La amploarea pe care au capatat-o aceste ipoteze, termenul potrivit ar fi "credinta populara", iar fenomenul arata mai mult decat neincredere in statul roman. Arata, as spune eu, o stare de razboi "cu arma la picior" intre cei guvernati si conducatorii politici.

Cum s-a ajuns ca in Constitutia Statelor Unite sa fie prevazut dreptul cetatenilor americani de a purta arme? Pentru ca cetatenii sa se poata apara de o guvernare abuziva.

Neincrederea in guvernanti este fireasca in societatile democratice. Insa, in Romania, publicul a trecut dincolo de obisnuita mefienta in conducatorii sai. Este mai rau.

Ce au vazut romanii in ultimii ani? Institutiile de forta, de impunere a legii, corupte in profunzime.

Dupa dezvaluirile despre plagiatele ministrilor de Interne si cel al fostului procuror general interimar sau dupa scandalurile de la DIPI si Oficiul pentru Protectia Martorilor, am tot urmarit "cu atentie si preocupare" daca se schimba ceva.

Nu s-a intamplat nimic.

Ministrul de Interne, Petre Toba, este neatins, desi este evident ca a fost partenerul lui Gabriel Oprea si, ulterior, a incercat sa-l protejeze pe fostul sau sef. In tot felul de academii create pe sest, niste impostori isi acorda indemnizatii grase, pe viata, in timp ce copiii din mediul rural merg, vara, iarna, kilometri intregi pe jos pana la cea mai apropiata scoala.

Situatiile acestea probabil ca nu au avut un impact atat de mare ca scandalul Hexi Pharma. Medici incompetenti, asistente cinice, achizitii corupte s-au mai vazut. Dar sentimentul ca a existat o conspiratie a tacerii, in care politicieni, ministri, servicii secrete, toti stiau amploarea infectiilor nosocomiale, precum si faptul ca dezinfectantii Hexi Pharma erau ineficienti, distrug relatia dintre cetatean si stat.

Acum intelegem mai bine de ce, pentru o banala ruptura de ligament, prim-ministrul Victor Ponta a fugit la un spital privat din strainatate. In schimb, pacientii romani intrau in aceste fabrici ale mortii numite "spitale de stat" si-si jucau viata la ruleta ruseasca.

Nu exagerez.

Catalin Tolontan scrie ca rata deceselor la o unitate de terapie intensiva dintr-un spital bucurestean, Sfantul Pantelimon, ajunsese in weekend la 40%! La spitalul de copii Marie Curie, rata deceselor cauzate de infectiile nosocomiale era de 9%, tot in sectia ATI. Chiar daca nu multi oameni au citit atent aceste statistici, nu ai cum sa nu te gandesti ca te confrunti cu un stat mafiot care te trimite la moarte in mod constient.

Pe acest fond, moartea suspecta a lui Dan Condrea este bomboana de pe coliva. Credinta populara ca a fost ucis ca sa nu spuna cine se afla deasupra sa era de neevitat.

Imi asum riscul sa anticipez si sa spun ca, daca doamna Firea si PSD pun mana pe Bucuresti pe fondul unei legislatii nedrepte, cu sprijinul a mai putin de 20% din alegatorii inregistrati oficial in Capitala, legatura dintre cei guvernati si guvernanti va deveni si mai tensionata.

Ce legitimitate va avea o administratie sustinuta de unul din cinci cetateni cu drept de vot? Cea mai mare parte dintre alegatori va avea sentimentul ca a fost pacalita si ca, printr-o legislatie abuziva, negociata de USL, i s-a impus primarul.

Intrebarea pe care o ridic este unde va duce aceasta stare de razboi rece - deocamdata - dintre stat si cetateni.

Politologul Samuel Huntington a analizat revoltele din anii '60, din Statele Unite, si a aratat ca acestea au fost rezultatul scaderii increderii in puterea politica.

Am vazut, la finalul anului trecut, aceiasi germeni ai revoltei si la Bucuresti: mitingurile de dupa Colectiv si asaltul ciobanilor asupra Parlamentului.

Deocamdata, romanii mai au optiunea de a emigra si spera ca alegerile sa schimbe cursul politic, spre bine. Dar, in acelasi timp, tot mai multi alegatori observa ca procesul electoral nu este "corect", asa cum prevede Constitutia.

Prea multe bariere legislative au blocat independentii si partidele mici, in timp ce PSD si PNL au fost favorizate fara rusine. Daca anul 2016 se va inchide cu sentimentul ca alegerile au fost furate cu legea in mana, de catre un stat mafiot, cetatenii romani vor incepe sa considere ca mecanismele democratice nu mai functioneaza, iar revolta este justificata.

Sper inca intr-o revolta pasnica, care sa se consume la urne si care sa evite ca aceasta tara sa ajunga, mai devreme sau mai tarziu, undeva intre Sicilia anilor '80 si Ecuadorul de azi.

Nu vreau sa joc rol de fals profet, dar vad cum creste de la o zi la alta aroganta revansarda a unui PSD care se vede deja inapoi la putere. In opinia mea, este reteta perfecta a dezastrului.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#patron Hexi Pharma accident, #patron Hexi Pharma ucis, #Hexi Pharma guvern , #ancheta