14% din adevar. Efectul Condrea

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 24 Mai 2016, ora 12:08
8649 citiri
14% din adevar. Efectul Condrea

Cred ca in tot scandalul Hexi Pharma, al infectiilor nosocomiale in general, ne paste in acest moment un mare pericol. Acela ca isterizati, panicati, setosi de razbunare sa trecem pe langa esential si deci sa nu rezolvam nimic din ceea ce reprezinta cu adevarat un fenomen periculos.

Stiu ca probabil cel mai facil mod de a depasi o criza este identificarea unui vinovat, cu nume si prenume, cu chip si poveste. Iar de aceasta data vinovatul a fost identificat de opinia publica drept Dan Condrea.

Vinovat pentru starea proasta a spitalelor, pentru suferinta si frustrarea traite acolo de noi sau de apropiati, pentru cei pe care i-am pierdut. El a infectat spitalele, el a comis o crima in masa, unii vorbesc chiar despre genocid.

Ar fi atat de simplu daca ar fi asa! Salvator de simplu: pleaca Hexi Pharma, ies infectiile, traim toti. Dar firma aceasta avea doar 14% din piata dezinfectantilor din Romania. Atat. Infectii nosocomiale exista si acolo unde nu a ajuns niciun dezinfectant HP.

Daca vrem sa ajungem la originea fenomenului, cred ca trebuie sa admitem ca Hexi Pharma, un caz grav, scandalos de buna seama, o ancheta jurnalistica brilianta, nu acopera decat in mica masura cauzele infectiilor. Si nu o spun eu, o spun epidemiologi, infectionisti si microbiologi.

Principala cauza profunda a fenomenului trebuie cautata in consumul de antibiotice, mai ales antibiotice cu spectru larg, consum urias si in buna masura nejustificat, uneori doar preventiv, care a generat germeni din ce in ce mai rezistenti.

Statisticile arata ca, la nivel mondial, o treime pana la jumatate din prescriptiile de antibiotice sunt inutile sau eronate. In Romania, consumul de antibiotice este la dublul mediei UE si aproape de triplul situatiei din tarile scandinave sau Olanda.

Apoi, avem o problema cu igiena. Atat la nivelul personalului sanitar, cat si la cel al pacientilor: "La aplicarea unei sonde vezicale ce treaba are dezinfectantul? Sonda e sterila, dar eu trebuie sa fiu spalata pe maini, sa imi pun manusi si cu ele pe maini sa nu raspund la telefon, sa nu mai fac menevre altui pacient. Daca nu respecti asta, orice dezinfectanti ai, nu rezolvi nimic", spune medicul epidemiolog Adriana Pistol.

Sunt lucruri simple si banale.

Avem o mare problema cu unele specializari medicale, exact cele mai implicate in combaterea infectiilor nosocomiale: adica microbiologie si epidemiologie. Fara ele, te lupti cu morile de vant. Avem o problema cu faptul ca in spitale nu exista infectionisti care sa coordoneze consumul de antibiotice, asa cum au tarile cu cele mai bune rezultate in domeniu.

Si, fara indoiala, avem o problema cu coruptia si clientelismul care nu permit improspatarea sistemului.

Sunt probleme de fond grave si cronice, dupa parerea mea cu mult mai greu de corectat si cu efecte mai ample decat compromiterea a 14% din piata de dezinfectanti. Dar sunt cauze fara chip, fara potential conspirationist, despre care se vorbeste demult si degeaba. Si probabil ca asa va ramane.

Apoi, a vorbi despre o crima in masa, despre un genocid, mi se pare exagerat, daca nu chiar usor isteric. Bolile infectioase si parazitare sunt abia pe locul al saselea in cauzele mortalitatii din Romania, intr-un top dominat copios de bolile cardiovasculare si cancer.

De cinci ori mai multi romani mor in accidente sau otraviti decat mor din cauza infectiilor de toate felurile.

Asta nu inseamna ca fenomenul nu e grav, dar in egala masura el nu trebuie transfomat in panica. Cred ca, doar daca-l apucam de acolo de unde trebuie, avem o sansa sa-l diminuam.

Asa au facut strainii spre ale caror spitale ne uitam cu jind. Rata europeana a infectiilor intranspitalicesti oscileaza intre 4 si 9%. Lumea medicala europeana e ingrijorata de faptul ca ele in loc sa scada cresc periodic din cauza utilizarii antibioticelor. Si atunci umbla cat pot la sursa reala.

Nu exista niciun spital pe lume liber de infectii nosocomiale. Cine pretinde asta minte. Ele sunt din ce in ce mai multe peste tot si din ce in ce mai agresive pe masura ce germenii se intaresc si asta o spune orice medic responsabil.

Diferenta o face raportarea la ele, realismul cu care sunt privite si abordate. De aceea, alunecarea in personalizarea acestui fenomen, reducerea lui la efectul Condrea, adica la un om si o firma, cred ca sunt caile sigure spre pierderea a ceea ce ar trebui sa nu fie doar un moment de lamentatie si furie, ci in primul rand un punct de inflexiune in lupta cu fenomenul infectiilor din spitale.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Dan Condrea murit, #Hexi Pharma dezinfectanti, #infectii nosocomiale Romania , #dezinfectanti