Cine e cel mai mare jucator pe piata dezinfectantilor din Romania (Infografice)

Vineri, 27 Mai 2016, ora 16:58
7769 citiri
Cine e cel mai mare jucator pe piata dezinfectantilor din Romania (Infografice)
Foto: Pexels

In urma uriasului scandal legat de dezinfectanti diluati, Ministerul Sanatatii a publicat lista cu toate contractele pentru biocide incheiate de spitale, anul trecut. Pozitia de lider pe piata dezinfectantilor din Romania e inca dezbatuta intens in presa si pe retelele sociale, iar lupta pentru primul loc se duce intre Hexi Pharma si Al Carina, o firma din Ploiesti.

Potrivit documentului, Hexi Pharma a semnat cele mai multe contracte, peste 600, dintre care doar opt cu licitatie deschisa. De pe alta parte, o firma din Ploiesti, Al Carina, a semnat un singur contract care are o valoare mai mare decat toate cele 600 de contracte ale Hexi la un loc.

Dan Cruceanu, administratorul firmei Al Carina, a declarat pentru Ziare.com ca, pana in momentul de fata, a incasat doar 144.000 de lei de pe urma livrarii de substante dezinfectante. El sustine ca firma sa ar trebui sa figureze pe lista doar cu aceasta suma, incasata in anul trecut, nu cu zece milioane de lei. Daca ar fi fost luata in calcul suma efectiva incasata in urma vanzarii de dezinfectanti in 2015, Al Carina ar fi pe ultimul loc in clasamentul jucatorilor de pe piata dezinfectantilor, nu pe primul, spune el.

"Cifra este ireala. Cei care fac asemenea postari si le iau de pe SEAP (sistemul electronic de achizitii publice - n.red.) nu se intereseaza si nu vor sa intrebe autoritatile contractante ce este cu acel contract. De exemplu, acel contract mare (de zece milioane de lei - n.red.) este un contract semnat pe 2 decembrie 2015, in urma unei licitatii publice deschise. Este un acord cadru incheiat pe trei ani de zile, este in derulare. La nivelul lunii decembrie (2015 - n.red.), am primit o comanda in valoare de 144.000 de lei.

Deci, practic, eu, cu acea suma de 144.000 de lei, trebuia sa fiu pe ultimul loc sau nici macar sa nu apar in acest clasament. E foarte simplu, dar lumea nu stie si face afirmatii aiurea. Intr-adevar, pe SEAP a fost data (...) valoarea totala a contractului, dar nimeni nu citeste contractul si s-ar putea ca aceasta suma nici macar sa nu se consume, pentru ca fiecare spital isi cumpara produse de cati bani are.

Am avut contracte care s-au indeplinit doar o sesime sau o optime din valoarea lui", sustine Dan Crucean.

Asadar, cine e cel mai mare jucator pe piata dezinfectantilor din Romania? Pornind de la datele furnizate de Ministerul Sanatatii, Ziare.com a intocmit grafice in functie de numarul de contracte atribuite, dar si pe valoarea acestora.

Iata cum sta situatia pe numarul de contracte semnate (nu derulate) in 2015, unde se poate observa in mod clar ca Hexi este principalul jucator, un un total de 607 contracte.

Urmeaza Intercoop SRL cu 477 de contracte si B. Braun Medical, care a semnat in 2015 un numar de 134 de contracte, in timp ce 71 de contracte au fost incheiate de GB Indco SRL.

Topul e completat de Tehno Electro Medical Company SRL (11 contracte) si Euromedica Inc Group, respectiv Remix, fiecare cu cate sase contracte. Al Carina a semnat trei contracte, Sc Black Haw Eyex SRL, cu doua contracte, in timp ce General Medicals Active SRL a semnat un contract.

In ceea ce priveste valoarea contractelor incheiate in 2015, firma condusa de Dan Cruceanu este liderul de piata. Al Carina a semnat contracte de 10 milioane de lei, Hexi Pharma de aproape 8 milioane de lei, iar Remix contracte de 4,1 milioane de lei.

Urmeaza, conform graficului, Gb Indco SRL (1,2 milioane), iar General Medicals Active SRL, Euromedica Inc Group SRL si Intercopp SRL, care au semnat contracte de 1 milion de lei.

La coada clasamentului se afla Tehno Electr Medical Company SRL (654.370 lei), B. Braun Medical SRL (148.931 lei) si SC Black Haw SRL (143.270 lei).

In contextul scandalului dezinfectantilor diluati produsi de Hexi Pharma, noul ministru al Sanatatii, Vlad Voiculescu, a anuntat miercuri ca unele biocidele vor fi achizitionate centralizat, nu de fiecare spital in parte.

Scandalul Hexi Pharma

Hexi Pharma se afla in mijlocul unui scandal urias, izbucnit dupa ce Catalin Tolontan a dezvaluit in Gazeta Sporturilor ca dezinfectantii furnizati spitalelor au concentratii mai mici decat cele inscrise pe eticheta, informatii confirmate ulterior de testele de laborator cerute de Ministerul Sanatatii.

Initial, procurorii au deschis un dosar penal in rem, ceea ce inseamna ca erau vizate faptele, nu persoanele. Ulterior, procurorii Parchetului General au luat decizia punerii sub urmarire penala a firmei, astfel incat Hexi Pharma sa nu poata intra in insolventa si sa scape de datorii. La mai bine de doua luni de la izbucnirea scandalului, anchetatorii au stabilit ca Hexi Pharma a produs un prejudiciu de aproximativ 51 de milioane de lei, prin vanzarea de produse biocide neconforme.

Vezi acuzatiile pe care le aduc procurorii in dosarul Hexi Pharma: Dezinfectanti diluati in peste 150 de spitale

Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
Surpriză la o primărie din România. Doi soți candidează unul împotriva celuilalt: ”N-am crezut că poate să aibă atâta nebunie”
O situație cu totul atipică a apărut în cursa electorală pentru primăria Gogoșu din Mehedinți. Actualul primar candidează pentru un nou mandat, însă are un rival la care nu se aștepta....
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
#contracte biocide lider piata, #contracte dezinfectanti 2015 , #dezinfectanti