Perchezitii de amploare la 300 de spitale din tara - sunt verificate contractele cu Hexi Pharma UPDATE

Joi, 09 Iunie 2016, ora 15:23
7048 citiri
Perchezitii de amploare la 300 de spitale din tara - sunt verificate contractele cu Hexi Pharma UPDATE
Foto: Arhiva/Ziare.com

Perchezitii de amploare au loc, joi dupa-amiaza, la 300 de spitale din intreaga tara. Procurorii Parchetului General verifica contractele dintre institutiile respective si compania Hexi Pharma.

Anchetatorii ridica, de la spitalele din toata tara, documente privind contractele incheiate cu Hexi Pharma, in dosarul in care se face cercetari privind zadarnicirea combaterii bolilor.

Documentele urmeaza sa fie duse la Parchetul General, unde va fi continuata ancheta in dosarul Hexi Pharma.

Mai exact, procurorii judiciari au ajuns la concluzia ca Hexi Pharma a avut aproximativ 2.000 de contracte din 2010 si pana in 2016, iar dintre acestea, 300 au fost incheiate cu spitale.

Dimineata, au avut loc perchezitii la patru spitale importante din Capitala: Institutul Oncologic, Institutul Clinic Fundeni, Spitalul Bagdasar-Arseni si Spitalul de Psihiatrie Alexandru Obregia. Au fost controlate birourile managerilor si ale altor sefi din unitatile medicale, potrivit unor surse citate de posturile TV si agentiile de stiri.

Tot joi dimineata, managerul Spitalului Bagdasar-Arseni, Bogdan Paltineanu, a ajuns la sediul DNA din Bucuresti, pentru a da procurorilor explicatii despre contractele de achizitii pentru aparatura medicala din ultimii opt ani.

UPDATE 16:50: Bogdan Paltineanu, managerul Spitalului Clinic de Urgenta "Bagdasar Arseni", a fost retinut pentru 24 de ore, el parasind sediul DNA in catuse.

Bogdan Paltineanu este acuzat de coruptie si abuz in functie. Conform Realitatea TV, ar fi incasat intre 5 - 10% din valoarea contractelor pe care le-a atribuit unor oameni de afaceri. Conform Digi24, acesta ar fi primit 73.000 de euro si 18.000 lei.

Alti doi manageri de spital, cel al Institutului Fundeni si cel al Institutului Oncologic, urmau sa fie audiati la DNA dupa finalizarea descinderilor.

UPDATE 18:01: La acesta ora, directorul Institutului Oncologic Fundeni se afla la DNA.

Reactii de la spitalele care fac obiectul perchezitiilor

  • Conducerea Spitalului Judetean de Urgenta Targu Mures a transmis ca nu a avut niciun contract cu Hexi Farma, dar ca a achizitionat produse de la Hexi Pharma, in urma unor licitatii, informeaza News.ro.

    Astfel, catre Hexi Pharma au existat doua comenzi in 2014, una in valoare de 2.803 lei si alta in valoare de 2.430 lei, a declarat Directorul SJU Targu Mures, Claudiu Puiac.

  • Procurorii au cerut documente de la Spitalul Clinic Judetean de Urgenta Arad privind achizitia de produse de la compania Hexi Pharma in ultimii doi-trei ani.

    Spitalul are termen pana saptamana viitoare sa prezinte actele, informeaza Mediafax.

    Potrivit conducerii celui mai mare spital din Arad, "ultimele produse (Hexi Pharma - n. red.) au intrat in carantina (au fost retrase din uz - n.red.) ".

  • Institutul Clinic Fundeni anunta ca, la aceasta ora, au loc perchezitii in unitatea sanitara, fara sa fie afectata activitatea medicala, dupa ce, anterior, institutia comunicase ca nu are nicio informatie vizand posibile descinderi sau perchezitii.

    "Va informam ca, la acest moment, se efectueaza perchezitii in Institutul Clinic Fundeni. Activitatea institutului se desfasoara normal", arata un comunicat semnat de conducerea Institutului Clinic Fundeni.

In urma cu o saptamana, a iesit la iveala faptul ca Hexi Pharma a obtinut cei mai multi bani din contractele de achizitii de substante biocide in perioada 2011-2015.

Mai exact, valoarea contractelor incheiate de Hexi Pharma in 2011 - 2015 ajunge la 60 de milioane de lei (13,4 milioane de euro). Diferenta fata de compania aflata pe locul al doilea este destul de mare, avand in vedere ca Al-Carina a incasat putin peste 35 de milioane de lei (8 milioane de euro).

In total, in perioada 2011-2015, Hexi Pharma a incheiat 3.041 de contracte. Dintre acestea, cele mai multe - peste 2.800 - au fost realizate prin atribuire directa.

Joi dimineata s-a aflat ca patronul Hexi Pharma, Dan Condrea, mai avea o firma clona, care se numea Hexi Farma. Si aceasta din urma a vandut spitalelor din Romania dezinfectanti diluati.

Aceasta a avut 42 de contracte in valoare totala de 1,3 milioane de lei, in perioada 2007-2015.

Dosar la Parchetul General

In dosarul de la Parchetul General este cercetata in arest la domiciliu Flori Dinu, directorul general al Hexi Pharma, fiind acuzata de 99 de infractiuni de inselaciune in forma continuata, 29 de infractiuni de inselaciune si participatie improprie la zadarnicirea combaterii bolilor.

Mihai Leva, sef de productie la Hexi Pharma, este cercetat sub control judiciar si complicitate la participatie improprie la infractiunea de zadarnicirea combaterii bolilor, in forma continuata.

In paralel, procurorii DNA cerceteaza activitati de coruptie legate de Hexi Pharma, in cauza fiind cercetata sotia lui Dan Condrea si fratele acesteia, dar si directorul general al firmei, Flori Dinu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#perchezitii spitale, #perchezitii 300 spitale Hexi Pharma , #spital