Sindicatele spun NU companiei nationale de energie

Joi, 08 Mai 2008, ora 07:50
1892 citiri
Sindicatele spun NU companiei nationale de energie

Compania nationala de energie mult trambitata de Cabinetul Tariceanu a starnit un val de proteste. Angajatii Hidroelectrica si cei a complexelor Turceni si Rovinari cer Comisiei Europene sa blocheze infiintarea acesteia.

Sindicatele din Hidroelectrica pregatesc chiar actiuni de protest, ameninta cu actionarea autoritatilor in instanta si cer listarea companiei lor la Bursa.

"Consideram ca initiativa Guvernului Romaniei este un afront adus Parlamentului Romaniei si Comisiei Europene, prin incalcarea directivelor europene privind resursele regenerbile de energie si reglementarea pietei interne de energie. Nu in ultimul rand, este un afront adus consumatorilor care vor suporta costurile acestei absurditati", spune presedintele Hidrosind, Ilie Rosu, citat de "Romania libera" in editia online de joi.

Sindicalistii considera ca infiintarea companiei integrate va avea ca efect lipsa de transparenta in formarea preturilor pe piata energiei, intrucat se va acorda "un ajutor de stat mascat exploatarii carbunelui energetic inferior, cu consecinte dramatice asupra mediului".

Presedintele Hidrosind a adaugat ca nici sindicatele complexurilor Turceni si Rovinari nu sunt de acord cu infiintarea companiei energetice nationale.

Hidrosind propune ca fiecare companie energetica din Romania sa ramana independenta, iar piata sa hotarasca asupra profitabilitatii.

"Ni se pare necesar ca societatea sa fie listata la Bursa, pentru a impiedica amestecul brutal al politicului, manifestatat atat prin incompetenta unor functionari, cat si prin incercari cu iz electoral. Este ilogica propunerea Guvernului, oamenii acestia nu cunosc foarte bine sistemul, au diplome aurite, obtinute in strainatate in aburi politici, si incep sa creada ca stiu ce fac. Dau dovada de o suficienta ingrijoratoare", mai spune Rosu.

Membrii de sindicat sustin ca noua structura va concentra jumatate din productia de energie din Romania, va avea o pozitie dominanta pe piata si va determina un nivel scazut de competitie, cu consecinte grave asupra productiei.

In opinia sindicalistilor, masura va afecta si actionarii Fondului Proprietatea, care detin 20% din actiunile Hidroelectrica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Razer se pregătește să lanseze primul mousepad de gaming cu LED-uri
Compania Razer a anunțat lansarea noului mousepad de gaming Razer Firefly V2 Pro, promovat ca fiind primul din lume iluminat cu LED-uri, un accesoriu care transformă radical aspectul oricărui...
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Avertisment al experților. Se va declanșa criza mondială, Armageddonul financiar: Cine o provoacă
Lumea este astăzi un loc mai periculos decât în orice etapă de după Războiul Rece, totuși piețele sunt o imagine a unei nepreocupări nesuficiente, care se limitează la automulțumire, cu...
#Compania nationala energie, #sindicate, #proteste, #Hidroelectrica , #angajati