Borza: Prima discutie cu baietii destepti ar putea avea loc in iulie

Joi, 21 Iunie 2012, ora 23:22
1111 citiri
Borza: Prima discutie cu baietii destepti ar putea avea loc in iulie

O prima discutie cu reprezentantii companilor cu care Hidroelectrica a incheiat contracte bilatelare ar putea avea loc in luna iulie, a declarat Remus Borza, partener al Euro Insol, administratorul judiciar al companiei.

"O prima discutie despre contractele bilaterale ar putea avea loc luna viitoare. Orice este posibil. De luni se va face metodic o analiza pe fiecare contract si pe toti purtatorii de costuri. Este vorba despre acele contracte care greveaza indicatorii financiari ai societatii. Sunt contracte de achizitii, cu furnizorii, de prestari servicii, pe fiecare contractt in parte se va face o analiza", a precizat Remus Borza.

De asemenea, el a spus ca insolventa Hidrolectrica ar putea dura intre sase luni si un an.

Potrivit lui Borza, Hidrolelectrica ar putea avea management profesionist dupa ce va iesi din insolventa, pana atunci decizia manageriala apartinand administratorul judiciar.

"In insolventa este mai putin probabil sa fie pus management profesionist pentru ca principalele decizii manageriale le are acum administratorul judiciar. Management profesionist ar putea fi instituit dupa perioada de insolventa", a spus Remus Borza, partener al Euro Insol.

Tribunalul Bucuresti, care a admis miercuri cererea Hidroelectrica de intrare in insolventa, a aprobat ca administrator judiciar sa fie firma Euro Insol, condusa de avocatul Remus Borza.

Deschiderea procedurii de intrare in insolventa a Hidoelectrica nu este asociata cu contractele bilaterale, a declarat marti presedintele Consiliului de Administratie al companiei, Remus Vulpescu.

"Daca aceste contracte sau daca alte contracte vor fi ajustate sau afectate intr-un fel sau altfel va ramane sa se stabileasca de catre autoritatile si de catre organele competente potrivit legii 85/2006, care sunt judecatorul sindic, adunarea creditorilor, comitetul creditorilor, admiistratorul judiciar. Noi nu asociem in momentul de fata aceste contracte bilaterale cu procedura de insolventa pentru ca procedura de insolventa vizeaza reorganizarea intregii activitati a Hidroelectrica, eficientizarea ei si corectarea eventualelor probleme", a spus Vulpescu.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, declara pe 18 mai ca se doreste aducerea contractelor incheiate de Hidroelectrica cu "baietii destepti" pe piata concurentiala, in urma negocierilor reusindu-se eliminarea pretului fix din aceste contracte, adica "ceea ce nu s-a reusit in 10 ani".

Potrivit lui Chitoiu, statul are de recuperat 1 miliard de euro de la "baietii destepti", in conditiile in care contractele incheiate cu Hidroelectriva vor fi considerate ajutor de stat de catre Comisia Europeana.

Ulterior, Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri a anuntat ca renegocierea contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica se afla in derulare, iar rezultatul va fi facut public imediat ce negocierile se finalizeaza.

Investigatiile derulate de Consiliul Concurentei si Comisia Europeana privind contractele Hidroelectrica vor mai dura cel putin pana la sfarsitul lui 2012, sanctiunile maxime stabilite prin legislatia nationala fiind de maxim 10% din cifra de afaceri, a precizat presediintele institutiei, Bogdan Chiritoiu.

Consiliul Concurentei a demarat o investigatie asupra contractelor bilaterale incheiate de Hidroelectrica, pentru a vedea daca partenerii din contracte s-au inteles intre ei privind pretul energiei. Lista firmelor investigate include Alro Slatina, Energy Holding, Alpiq Romenergie, Alpiq Romindustries, Electromagnetica, Luxten, Elsid Titu, Europec, Electrocarbon, EFT Romania si EFT Elvetia.

Si Comisia Europeana a demarat o investigatie asupra acestor contracte, existand suspiciunea unui ajutor de stat ca urmare a pretului foarte mic din aceste contracte.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#Borza discutie baietii destepti, #Hidroelectrica baietii destepti , #insolventa