Hidroelectrica ramane in insolventa - recursurile baietilor destepti, respinse

Joi, 18 Octombrie 2012, ora 13:55
2925 citiri
Hidroelectrica ramane in insolventa - recursurile baietilor destepti, respinse
Foto: Arhiva

Producatorul de energie Hidroelectrica ramane in insolventa, dupa ce Curtea de Apel Bucuresti (CAB) a respins recursurile formulate de Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie, asa-numitii "baieti destepti", si Hidrosind.

Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie care au avut incheiate contracte directe cu Hidroelectrica, si Federatia Sindicala Hidrosind au criticat procedura de intrare in insolventa a companiei.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti, care stabileste mentinerea hotararii din 20 iunie a Tribunalului Bucuresti privind deschiderea procedurii insolventie Hidroelectrica, este definitiva si irevocabila.

Chitoiu: Hidroelectrica ar putea iesi din insolventa in noiembrie

"Este singura decizie legala care trebuie luata, este cea mai buna decizie pentru Hidroelectrica si ne asteptam ca CAB sa o ia. Miza acestei decizii este pur legala, in recurs se judeca numai legalitatea deciziei Tribunalului Bucuresti, prin care societatea a intrat in insolventa", a precizat Remus Vulpescu, fostul sef al Oficiului Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI), la Digi 24.

Potrivit acestuia, contractele pagubitoare care atentau la siguranta nationala si a Hidroelectrica au fost incheiate, au fost negociate alte contracte si institutia a obtinut un pret corect.

Se cauta CEO pentru Hidroelectrica - fara experienta in domeniu

"Daca nu ar fi intrat in insolventa, nu ar fi putut sa reziste economic si ar fi dat direct faliment", a adaugat Vulpescu, precizand ca insolventa s-ar putea incheia in urmatoarele luni, perioada depinzand de creditori si instante.

Potrivit acestuia, o restructurare fara o procedura de insolventa dureaza 18-24 de luni, atunci cand se urmareste acoperirea intregului pasiv.

Creditorii sustin procesul de insolventa

"Noi, la Hidroelectrica, am progresat mult si marile banci, care finanteaza statul roman, dupa un prim moment, au inteles care e situatia, sustin acest proces pentru ca avantajul este evident. Hidroelectrica nu va trebui sa acopere tot pasivul pentru a iesi din insolventa", a mai spus Vulpescu.

Potrvit administratorului judiciar al Hidroelectrica, Remus Borza, decizia CAB este corecta din punct de vedere juridic si demostreaza functionarea corecta a sistemului juridic.

"Incerc un sentiment de satisfactie, arata ca in Romania avem o justitie independemta, care functioneaza si care isi indeplineste misiunea", a spus Borza la Digi 24.

Borza a adaugat ca in special cei aproximativ 500 de creditori si societati care au rapoarte contractuale cu Hidroelectrica se bucura de decizia CAB, iar efectele procedurii de insolventa se vor vedea in cateva luni.

Hidroelectrica risca sa intre in faliment

Daca recursurile ar fi fost admise, Hidroelecctrica risca sa intre in faliment, potrivit Euro Insol, administratorul judidiciar al Hidroelectrica.

"In situatia in care Curtea de Apel Bucuresti va admite recursurile 'baietilor destepti', hotararea de deschidere a insolventei Hidroelectrica va fi anulata, cu consecinta repunerii partilor in situatia anterioara, deci a reactivarii contractelor bilaterale incheiate cu cei zece traderi.

Avand in vedere ca la 20 iunie 2012 obligatiile contractuale asumate de Hidroelectrica totalizau 19,8 TWh si ca productia din 2012 nu va depasi 12 TWh, in conditiile de seceta prelungita, societatea va fi in imposibilitate de a-si indeplini obligatiile contractuale, cu consecinta intrarii in faliment", se arata intr-un comunicat al Euro Insol.

Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie, subsidiare ale traderului elvetian de energie Alpiq, aveau contracte de furnizare de energie electrica, prelungite pana in 2018, la preturi mult sub nivelul pietei.

Dupa intrarea in insolventa a Hidrolectrica, Euro Insol a renegociat contractele incheiate cu Alro Slatina, Elsid, Electrocarbon si Electromagnetica si a denuntat contractele cu Alpiq RomEnergie, Alpiq RomIndustries, Energy Holding, EFT AG, EFT Romania si Euro P.E.C.

Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Ce actualizări aduce Apple pentru noua tabletă iPad Air
Apple se pregătește să lanseze o nouă generație de iPad Air, care, pentru prima dată, va include două dimensiuni diferite, urmând exemplul liniei iPad Pro. Potrivit ultimelor rapoarte,...
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
Utilizatorii Samsung Galaxy au semnalat probleme cu aplicația YouTube. Care este cauza
YouTube a implementat recent un nou codec destinat îmbunătățirii eficienței compresiei video, dar această schimbare a generat probleme pentru utilizatorii de dispozitive mai vechi, inclusiv...
#Hidroelectrica ramane insolventa, #Hidroelectrica contracte baieti destepti, #energie ieftina contracte stat , #insolventa