Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Hidroelectrica taie energia ieftina si la Energy Holding - vezi pierderile uriase aduse statului

Marti, 24 Iulie 2012, ora 19:20
4954 citiri
Hidroelectrica taie energia ieftina si la Energy Holding - vezi pierderile uriase aduse statului
Foto: Arhiva

Energy Holding a pierdut, marti, contractul cu energie ieftina pe care il avea, inca din 2004, cu Hidroelectrica.

Este una dintre cele mai importante miscari de pe piata energiei, avand in vedere ca Energy Holding, unul dintre traderii controversati, acuzat in discursurile publice ca ar face parte dintre "baietii destepti", era cel de al doilea cel mai mare beneficiar de energie ieftina, dupa Alro Slatina.

"Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica, a anuntat, marti, ca a denuntat contractul incheiat cu traderul Energy Holding, contract care a generat celui mai mare producator de energie din Romania pagube de 1,4 miliarde de lei.

In cererea de denuntare se mentioneaza ca firma nu a fost de acord cu reducerea duratei contractului cu trei ani pana la data de 31 decembrie 2014. De asemenea, ofertele de pret facute de traderul de energie s-au situat sub cele cerute de statul roman. Astfel, Hidroelectrica a cerut un pret de 178 lei/MWh pentru energia livrata in primele sase luni ale anului, iar Energy Holding a oferit 148 lei/MWh. Totodata, pentru perioada 2013 si 2014, Hidroelectrica a cerut 228 lei/MWh, in timp ce oferta Energy Holding a fost de 145 lei/MWh.

Ultimul pret asupra caruia cele doua parti au convenit a fost cel din 2011, de 130 lei/MWh, in conditiile in care costul de productie era de 125 lei.

Diferenta dintre valoarea pretului mediu de pe OPCOM si pretul stabilit in contractul cu Energy Holding a generat in perioada 2006-31 mai 2012 o pierdere de aproximativ 1,4 miliarde lei.

Contractul dintre Hidroelectrica si Energy Holding a fost incheiat pe 14 ianuarie 2004, fiind ulterior prin 19 acte aditionale, in perioada 2004-2010. Energy Holding avea un contract de 2,6 TWh cu producatorul de stat, insa anul trecut a preluat doar 2,155 TWh din cauza secetei.

Reactia Energy Hoding

In replica, Energy Holding a anuntat ca analizeaza toate mijloacele legale prin care poate reactiona ca urmare a deciziei administratorului judiciar al Hidroelectrica de a denunta contractul.

"Decizia de denuntare a contractului vine dupa mai bine de 7 luni de negocieri, perioada in care Energy Holding a dovedit buna credinta si a venit in permanenta in intampinarea cerintelor Hidroelectrica", spun reprezentantii Energy Holding, citati de Ziarul Financiar.

Energy Holding, unul dintre cei mai importanti furnizori de energie, a fost detinuta pana in 2005 de omul de afaceri Bogdan Buzaianu, fiind preluata ulterior de Marken Investment&Trading M.I.T., companie care este inregistrata in Olanda. Totusi, potrivit unor surse din piata, Buzaianu continua sa coordoneze afacerile locale ale companiei.

Ce contracte s-au mai reziliat pana acum

Hidroelectrica a intrat in insolventa in luna iunie, la solicitarea Consiliului de Administratie, invocand reducerea cifrei de afaceri si nivelul ridicat al datoriilor, pe fondul unui "dezastru de management" si al secetei din 2011.

Contractele directe de vanzare a energiei au fost incheiate de Hidroelectrica intre 2001 si 2003 si expira in 2014, 2015 sau 2018.

La sfarsitul lunii iunie, Euro Insol a denuntat contractul cu firma Euro-P.E.C. din Galati, pe fondul existentei unor datorii in valoare de 37,8 milioane de lei. Contractul a provocat pierderi de 118,5 milioane de lei companiei Hidroelectrica.

Ulterior, au fost reziliate si contractele cu EFT, Alpiq RomIndustries si Alpiq RomEnergie. Miercuri, 25 iulie, vor fi luate decizii si in cazul contractelor cu Elsid si Electrocarbon.

Ministrul Economiei, Daniel Chitoiu, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute ca pana la sfarsitul lunii iulie ar putea fi denuntate toate contractele companiei Hidroelectrica, aflata in insolventa, cu "baietii destepti".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
SUA sunt cel mai mare producător mondial de petrol de șase ani consecutivi. În 2023 au doborât recordurile privind producția
În timp ce în Uniunea Europeană statele membre reduc producția de petrol și gaze naturale pentru a îndeplini țintele de mediu, Statele Unite ale Americii au fost în 2023 cel mai mare...
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană nu este acord cu TikTok Lite, noua scorneală a gigantului tech. Temeri că minorii ar putea avea acces la conținut periculos
Comisia Europeană a anunțat recent că va investiga programul TikTok Lite, suspectând că acesta poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale a utilizatorilor. Programul, care...
#Hidroelectrica reziliere contract, #pierderi Hidroelectrica, #Hidroelectrica insolventa , #insolventa