Hidrosind: Hidroelectrica ar putea derapa spre faliment

Luni, 20 August 2012, ora 18:50
2478 citiri
Hidrosind: Hidroelectrica ar putea derapa spre faliment
Foto: Arhiva

Hidrosind, Federatia sindicala a Hidroelectrica, avertizeaza ca acasta companie ar putea intra in faliment.

"Continua astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atentionat repetat) si a salariatilor sai, menita sa acopere cateva realitati deranjante precum probabilitatea mare ca statul sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29 august, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa", se arata intr-un comunicat al Hidrosind.

Federatia sindicala a Hidroelectrica a comentat si problema salariilor din companie, prezentata drept una din cauzele insolventei.

"Este prezentat cazul singular al unei anumite persoane, caz care si acela apare doar o data pe an, in care se cumuleaza toate drepturile din luna curenta cu drepturi platite in avans pentru tot concediul de odihna, iar suma totala reprezinta, de fapt, venitul total supus impozitarii si celorlalte contributii, nu banii incasati efectiv de salariat", sustine Hidrosind.

Potrivit documentului sindicatului, in prezentarea Raportului administratorului din data de 17 august in mod special au fost folosite elemente menite sa distorsioneze puternic realitatea, precum cifrele referitoare la drepturile salariatilor.

Afla salariile uriase pe care le primesc angajatii Hidroelectica (Video)

"In ipoteza denuntarii Contractului Colectiv de Munca (CCM), avand in vedere acordul semnat inclusiv de domnia sa, reactia noastra este de asteptat sa fie foarte puternica. De aceea trebuie sa fim izolati, de aceea trebuie ca toata lumea sa fie impotriva noastra. Precizam ca drepturile salariatilor Hidroelectrica sunt legale, la fel si CCM si actele aditionale la acesta.

Aceste drepturi le au toti salariatii din ramura energie, petrol si gaze avand la baza Contractul Colectiv de Munca pe ramura respectiva. In timp ce ni se spune ca avem excedent de personal TESA, administratorul judiciar a angajat acum doua saptamani o persoana din Ministerul Economiei, cu un modest salariu de baza de 8.494 lei. Functia: consilier de specialitate, cu delegare de competenta pentru o functie de director, cu sporurile aferente. Nu avem nimic cu o persoana pe care inca nu o cunoastem, dar parca nu sunt numai tampiti in Hidroelectrica; chiar era nevoie de inca un specialist din afara?', se explica in comunicat.

Hidrosind arata ca desi in raportul administratorului judiciar sunt prezentate opt cauze ale intrarii Hidroelectrica in insolventa, "lansarea" acestui raport a fost prilejul perfect pentru a-i aseza pe salariatii societatii, cu ale lor salarii "exagerate", la loc de cinste langa paguboasele contracte incheiate politic cu celebrii baieti destepti.

"Continua astfel campania de discreditare a Hidroelectrica (despre care am atentionat repetat) si a salariatilor sai, menita sa acopere cateva realitati deranjante precum probabilitatea mare ca statul sa nu detina control in Adunarea Creditorilor din data de 29 august, o consecinta posibila fiind derapajul Hidroelectrica spre faliment si nu spre iesirea rapida din insolventa, contradictiile majore, de neconceput, intre administratorul judiciar si factorii politici privind momentul iesirii din insolventa, presiunea FMI pentru introducerea managementului privat si listarea la bursa, necesitatea evidenta a rearanjarii cosului reglementat, mai drastic si mai rapid decat se anticipa (dar cum sa faci asta in prag de alegeri?), necesitatea, la fel de evidenta, a renuntarii la o serie de investitii, cu consecinte directe asupra locurilor de munca", scrie in comunicatul federatiei sindicale.

Pierderile suferite de Hidroelectrica in urma contractelor paguboase semnate cu "baietii destepti" au insumat 1,1 miliarde de euro in perioada 2006-2012, a declarat, vineri, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, reprezentatul Euro Insol, administratorul judiciar al Hidroelectrica.

Potrivit acestuia, denuntarea si renegocierea celor zece contracte bilaterale au dus la obtinerea unor venituri suplimentare companiei de 94 milioane de lei in primele sapte luni din 2012.

Contractul colectiv de munca la Hidroelectrica este impovarator raportat la indicatorii financiari din ultimii doi ani, iar cuantumul enorm al drepturilor salariale si de alta natura reprezinta una dintre cauzele insolventei, a declarat vineri, intr-o conferinta de presa, Remus Borza, reprezentantul companiei Euro Insolv, administratorul judiciar al producatorului de energie.

Mai mult, ponderea salariului de baza in totalul veniturilor unui salariat este de numai 41%, restul de 59% fiind sporuri, adaosuri, prime, premieri, ajutoare, a spus Borza, care a adaugat ca nu a mai intalnit o astfel de situatie in cei peste 10 ani de practica in administrarea firmelor aflate in dificultate.

Salariul mediu in Hidroelectrica este de 1.643 de euro, iar cheltuielile cu forta de munca au crescut de la 438 milioane lei in 2011 la 461 milioane lei in 2012, desi veniturile companiei vor fi mai mici cu 800 milioane lei.

Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, inteligența artificială care poate rula direct pe un smartphone
Microsoft a dezvăluit Phi-3 Mini, o versiune simplificată a modelelor de inteligență artificială, adaptată pentru dispozitive cu putere de procesare redusă, precum smartphone-urile și...
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
Exploatarea sezonierilor români în Europa: "Este o loterie / Contractul este acolo doar ca să nu zici că nu-l ai"
În toată Europa, munca agricolă este dependentă de migrație. Încă dinainte de aderarea la Uniunea Europeană, sezonierii români mergeau la culesul recoltelor în Spania sau Italia. Intrarea...
#Hidrosind faliment Hidroelectrica, #intrare faliment Hidroelectrica , #insolventa