Insolventa Hidroelectrica afecteaza atat Guvernul, cat si privatizarile

Joi, 28 Iunie 2012, ora 10:27
1584 citiri
Insolventa Hidroelectrica afecteaza atat Guvernul, cat si privatizarile
Foto: Arhiva

Procedura insolventei la Hidroelectrica este una riscanta, care afecteaza atat Guvernul, cat si celelalte companii de stat, avertizeaza Fondul Proprietatea si PCC SE.

"Situatia Hidroelectrica ridica semne de intrebare cu privire la reputatia Guvernului si a tarii", a precizat managerul Fondului Proprietatea si vicepresedintele executiv al Franklin Templeton, Grzegorz Konieczny, potrivit Bursa.

El a spus ca Fondul Proprietatea este afectat de aceasta decizie, insa este foarte important ca procesul insolventei sa se deruleze fara incidente: "Suntem gata sa cooperam, sa monitorizam situatia si speram ca Hidroelectrica va iesi din insoventa o companie mult mai puternica".

Managerul FP spera ca deprecirea in activul Fondului va fi temporara. Ca urmare a intrarii Hidroelectrica in insolventa, Fondul Proprietatea va inregistra la zero valoarea actiunilor detinute la companie, ceea ce va duce la scaderea cu 21% a valorii activului net.

In aceasta situatie, daca anul viitor valoarea activului net pe actiune va fi mai mica decat valoarea nominala a titlurilor, de 1 leu, Fondul ar putea sa nu distribuie dividende, potrivit lui Konieczny.

El a avertizat ca credibilitatea tarii este pusa la indoiala si ca toate companiile de stat pot fi afectate.

"Acum, autoritatile trebuie sa explice lumii de ce au luat aceasta decizie", a declarat Konieczny, care a adaugat ca ar fi bine sa se continue listarea Hidroelectrica, imediat dupa iesirea din insolventa.

"Este foarte frustrant pentru noi ca listarile sunt amanate", a mai spus managerul FP.

Aceleasi probleme le vede si Wojciech Zaremba, reprezentantul PCC SE, actionar minoritar la Oltchim.

"Sunt socat. Este incredibil ce s-a intamplat aici. In Europa, tarile incearca sa isi protejeze economiile, sa faca ceva sa salveze companiile. Romania merge in directia opusa. Nu incearca sa salveze economia, ci sa o distruga. Acesta este cazul Hidroelectrica, o companie profitabila. Ce ar trebui sa insemne faptul ca o societate profitabila intra in insolventa? Ca toata economia ar trebui sa intre in insolventa?", s-a intrebat acesta, retoric, conform Bursa.

El sustine ca autoritatile incearca sa distruga increderea in Romania, deoarece aceasta decizie poate avea un impact foarte mare pentru tara noastra, care se va confrunta cu iesiri de capital, sistemul bancar va fi distrus, iar situatia se va reflecta la bursa.

"Nu asa se face! Acest caz a aratat ca Romania nu este doar impredictibila, ci si foarte periculoasa pentru investitori", a avertizat Wojciech Zaremba.

PCC va da in judecata statul roman, daca nu va respecta termenul de privatizare al Oltchim

Reprezentantul PCC a tinut sa precizeze ca va actiona in instanta statul roman daca acesta nu isi va respecta, nici de aceasta data, angajamentul sa privatizeze combinatul Oltchim, pana in luna septembrie, acuzand ca a pierdut deja foarte multi bani si numeroase oportunitati de afaceri.

"Din punctul meu de vedere, privatizarea este singura solutie pentru aceasta companie. Nu exista alta. Suntem aici de sase ani. An de an, au anuntat privatizarea, au intarziat-o si apoi au amanat-o. Chiar si anul acesta, au amanat privatizarea, in ciuda acordului cu FMI. Au trecut prin prima etapa, au primit patru oferte. Ar trebui sa treaca la etapa a doua a privatizarii, unde se vor putea depune oferte din nou. Nu inteleg de ce nu fac asta", a completat Wojciech Zaremba.

El a spus ca este posibila o administrare speciala a companiei pentru a o pregati de privatizare.

"Asta nu inseamna insolventa. Pot pune un nou administrator care sa fie responsabil de pregatirea combinatului de privatizare. Inseamna poate ca nu au incredere in managementul actual, dar nu este problema mea, este problema Ministerului Economiei", a mai spus Wojciech Zaremba.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#insolventa Hidroelectrica efecte Guvern, #insolventa Guvern companii stat, #intrare insolventa Oltchim , #insolventa