De ce au fost arestati preventiv spagarii de la Hidroelectrica

Marti, 29 Octombrie 2013, ora 13:45
3080 citiri
De ce au fost arestati preventiv spagarii de la Hidroelectrica
Foto: electrica.ro

Ioan Mihaila si Eugen Bradean au fost arestati preventiv in dosarul "Hidroelectrica" pentru ca reprezinta un pericol social si exista riscul sa incerce a ingreuna modul de desfasurare a urmarii penale.

Tribunalul Bucuresti a facut publica, marti, motivarea deciziei de arestare preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, in dosarul de mita privind vanzarea de energie. Dupa aparitia motivarii, la Curtea de Apel Bucuresti s-a judecat recursul din acest dosar, informeaza Evenimentul Zilei.

In motivare, judecatoriul apreciaza ca in cauza exista probe directe si indicii temeinice (probe indirecte) care dovedesc vinovatia celor doi.

"Existenta pericolului public poate rezulta, intre altele si din insusi pericolul social al infractiunii de care sunt acuzati inculpatii, de reactia publica la comiterea unor infractiuni de coruptie in domenii de importanta strategica pentru economia nationala, de posibilitatea comiterii unor fapte asemanatoare de catre alte persoane, in lipsa unei reactii corespunzatoare a autoritatilor fata de cei banuiti ca autori ai unor astfel de fapte.

De aceea, in situatia de fata, se impune o reactie a autoritatilor pentru a nu se crea neincrederea in capacitatea justitiei de a lua masurile necesare pentru prevenirea pericolului pentru ordinea publica, precum si pentru crearea unui echilibru firesc si a unei stari de securitate sociala," se arata in motivare.

Totodata, judecatorul apreciaza, printre altele, ca lasarea in liberate a inculpatilor ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica, in conditiile in care nu exista un mecanism care sa "garanteze legarea pretului de vanzare a energiei electrice de preturile de pe platforma OPCOM", iar "din analiza activitatii de natura infractionala intreprinse de cei doi inculpati, rezulta lipsa de preocupare a acestora pentru incheierea unor tranzactii profitabile pentru societate".

"Judecatorul apreciaza ca, din punct de vedere criminologic, exista posibilitatea ca, o data pusi in libertate, pe de o parte, desi nu ar exista riscul, cel putin la nivel declarativ, ca inculpatii sa comita alte infractiuni de acelasi gen - avand in vedere ca acestia nu vor mai ocupa nicio functie in cadrul Hidroelectrica S.A. - totusi, exista riscul ca acestia sa incerce a ingreuna modul de desfasurare a urmarii penale, cel putin prin influentarea martorilor, aspecte deosebit de relevante in contextul nerecunoasterii faptelor de catre cei doi inculpati," se mai arata in decizia magistratilor.

Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Marcel Ciolacu, după ce a scos Buzăul din Moldova: ”Sunt român, mama era din Tecuci...”
Președintele PSD, Marcel Ciolacu, a revenit cu precizări după ce a declarat că ”Buzăul nu e în Moldova”. Afirmația a fost făcută în legătură cu autostrada care va lega Moldova de...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#motivare arestare Bradean Hidroelectrica, #motivare arestare Mihaila, #motivare arestare preventiva Hidroelectrica , #mita