DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica sa nu fie pagubita iar de "baietii destepti"

Joi, 24 Octombrie 2013, ora 17:15
2987 citiri
DNA: Am intervenit la timp pentru ca Hidroelectrica sa nu fie pagubita iar de "baietii destepti"
Foto: Arhiva

DNA respinge apararea directorului din Hidroelectrica Eugen Bradean si pe cea a consilierului ministerial Ioan Mihaila, respectiv ca primul a fost doar executant, iar al doilea dorea sa invete arta afacerilor cu energie, si arata ca a stopat la timp un nou mecanism de pagubire a companiei.

"Combatem inca din acest moment o eventuala aparare a inculpatilor potrivit careia infractiunile savarsite de acestia nu au avut rezultatul scontat si anume, incheierea contractului cu SC Energon Power and Gas SRL, demersurile intreprinse de organele de urmarire penala fiind indreptate tocmai in scopul prevenirii angrenarii SC Hidroelectrica SA intr-un nou mecanism care sa determine pagubirea societatii", se arata in referatul cu propunerea arestarii preventive a celor doi, transmis unui judecator al Tribunalului Bucuresti.

Spaga la Hidroelectrica: fostul consilier al lui Nita si un director Hidroelectrica, arestati

Procurorii DNA redau in referat argumentele aduse in apararea lor de Bradean si Mihaila, prin care cei acestia au incercat sa se explice in fata anchetatorilor.

"Inculpatul Mihaila Ioan a manifestat o atitudine total nesincera in fata organelor de urmarire penala, incercand sa acrediteze ideea ca actiunile sale au fost determinate de dorinta de a invata mecanismele afacerilor cu energie.

Apararile formulate de acesta frizeaza ridicolul, nefiind sustinute de niciun mijloc de proba si in contradictie cu afirmatiile sale potrivit carora Bradean Eugen era un simplu executant, un executant de la care totusi Mihaila Ioan avea nevoie de lectii", se arata in documentul citat.

Bradean "a prezentat, cu ocazia audierilor, o varianta proprie a modului de desfasurare a faptelor, incercand sa acrediteze ideea ca Mihaila a fost cel care a generat intregul mecanism de fraudare a Hidroelectrica, rolul sau fiind de simplu mesager", se mai arata in referatul transmis instantei.

Anchetatorii spun ca acuzatiile aduse celor doi sunt probate de denuntul din 10 octombrie si declaratiile olografe din 11, 19 si 23 octombrie ale lui Remus Vulpescu, dar si de procese verbale de redare in forma scrisa a convorbirilor telefonice purtate de Remus Vulpescu, Eugen Bradean, Ioan Mihaila si Mihai Adrian Grosanu.

In documentul citat, procurorii arata in detaliu motivele pentru care considera ca cei doi trebuie cercetati in stare de arest preventiv, intre care si cel legat de scopul incheierii unor contracte paguboase intre un "colos al economiei romanesti" si asa-zisii "baietii destepti" din energie.

Astfel, noteaza procurorii DNA, pe de o parte, faptele pentru care acestia sunt cercetati prevad pedeapsa inchisorii mai mare de patru ani, iar pe de alta lasarea lor in libertate ar prezenta un pericol concret pentru ordinea publica.

Tribunalul Bucuresti a decis joi, la propunerea procurorilor DNA, arestarea preventiva pentru 29 de zile a lui Eugen Bradean, director de trading la Hidroelectrica, si Ioan Mihaila, fost membru in Consiliul de Supraveghere al companiei si consilier al ministrului Constantin Nita, in dosarul de mita privind vanzarea de energie.

Decizia nu este definitiva, putand fi contestata de cei doi la Curtea de Apel Bucuresti.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Hidroelectrica mita motivare procurori, #Hidroelectrica dosar mita , #mita