Dosarul Hidroelectrica: Fost ministru al Economiei, condamnat la inchisoare cu executare

Luni, 31 Martie 2014, ora 14:39
11540 citiri
Dosarul Hidroelectrica: Fost ministru al Economiei, condamnat la inchisoare cu executare

Curtea Suprema l-a condamnat, luni, la 4 ani de inchisoare cu executare pe fostul ministru al Economiei, Codrut Seres, acuzat de complot si subminarea economiei nationale in dosarul Hidroelectrica, alaturi de alti complici.

In acest dosar, el a fost acuzat de prejudicierea bugetului statului cu 165 milioane dolari, impreuna cu sase directori ai Hidroelectrica. Procurorii DIICOT i-au acuzat ca au vandut ilegal energie electrica la preturi subventionate.

Decizia Curtii Supreme nu este una definitiva, ea putand fi atacata cu recurs.

DIICOT cere condamnarea la inchisoare a lui Codrut Seres, in dosarul Hidroelectrica

Condamnari in dosarul Hidroelectrica

Codrut Seres, fost ministru al Economiei - 4 ani de inchisoare cu executare

Iosif Georgeta, director economic la Hidroelectrica - 4 ani de inchisoare cu suspendare

Victoria Geormaneanu, director economic - 4 ani cu suspendare

George Lavinius Asan, director furnizare - 5 ani cu executare

Nicolae Opris, sef serviciu Marketing - 4 ani cu executare

Oprea Traian, director general - 5 ani de inchisoare cu executare

Eugen Pena, director general - 5 ani de inchisoare cu executare

Completul a fost format din judecatorii: Maricela Cobzariu, Lucian Macavei, Sofica Dumitrascu.

Ce a descoperit DIICOT

Fostul ministru al Economiei Codrut Seres si cei sase membri din fosta conducere de la Hidroelectrica au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT pe 30 septembrie 2011.

Activitatea infractionala a vizat modalitatea de contractare a cantitatilor de energie electrica rezultate din productia proprie si din achizitiile de la alti producatori, in conditii total nefavorabile societatii si a condus la imposibilitatea asigurarii, in anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare functionarii in siguranta a Sistemului Energetic National - ramura strategica a economiei nationale, aspect de natura sa submineze economia nationala.

In sarcina lui Codrut Seres se retine ca, in calitate de ministru al Economiei si Comertului, a sprijinit gruparea constituita la nivelul conducerii SC Hidroelectrica SA, prin nedenuntarea si omisiunea sesizarii organelor judiciare a faptelor ilicite de care a luat cunostinta prin natura functiei detinute, a dispus efectuarea de modificari asupra materialul realizat de Corpul de Control si nu a luat masurile care se impuneau pentru ca activitatea Hidroelectrica S.A. sa se deruleze in mod legal.

Procurorii sustin ca activitatea gruparii a pus in pericol Sistemul Energetic National si a cauzat un prejudiciu in suma de aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane de dolari.

C.P.

Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Planul ONU pentru schimbările climatice nu include reducerea consumului de carne. Sunt ignorate și proteinele vegetale
Omisia mențiunilor cu privire la reducerea consumului de carne din planul ONU pentru luptă împotriva schimbărilor climatice a atras critici din partea experților. Raportul ONU nu aduce în...
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Alimentul pentru care prețurile s-au dublat de la începutul anului: ”E foarte dificil de prezis ce se va întâmpla cu piața”
Cotaţiile futures la cacao s-au dublat în mai puţin de trei luni, ceea ce va majora costurile dulciurilor pentru consumatori şi îi va trimite pe producătorii de ciocolată să caute materie...
#inchisoare dosar Hidroelectrica, #sentinte dosar Hidroelectrica , #mita