Problema baietilor destepti, parada FMI?

Joi, 16 Februarie 2012, ora 14:02
4395 citiri
Problema baietilor destepti, parada FMI?
Foto: Arhiva

"Baietii destepti" din energie nu au acceptat pretul majorat cerut de Hidroelectrica, prin urmare contractele lor ar putea fi reziliate.

Desi ministrul Economiei, Lucian Bode, a trimis spre analiza aceste contracte, exista sansa ca ele sa nu fie reziliate. Si chiar daca ar fi reziliate, statul tot ar pagubi pentru ca este pasibil de plati compensatorii.

In plus, analistul Ilie Serbanescu considera ca situatia "baietilor destepti" este doar o parada a Fondului Monetar International (FMI), care incearca sa vanda Hidroelectrica unei companii private straine.

"E abject din partea FMI ca abia dupa trei ani a sesizat problema baietilor destepti. Insa acest lucru este o parada din partea FMI, deoarece stia ca nu se pot renegocia aceste contracte. Asta este o farsa jucata pentru a dovedi ca Hidroelectrica trebuie sa ajunga la un privat, bineinteles strain, si ca statul nu e capabil sa o managerieze", a precizat analistul Ilie Serbanescu pentru Ziare.com.

Lucian Bode a declarat ca cei mai multi dintre partenerii Hidroelectrica au acceptat reducerea cantitatii de energie furnizata, insa nu au fost de acord cu cresterea preturilor.

In aceste conditii, el a trimis, spre analiza, documentele la Ministerul Justitiei.

"Trimiterea la analiza juridica a contractelor este un lucru normal. Daca vrem sa inchidem aceste contracte si consideram ca este mai profitabil pentru statul roman sau pentru companiile implicate, sau pentru Hidroelectrica, sau alt generator de electricitate, trebuie sa stii si cat castig vei avea. Pot sa cheltuiesti mult pe inchidere, dar sa obtii mai multi bani dupa aceea", a precizat expertul in energie si mediu, Ionut Purica, pentru Ziare.com.

In schimb, analistul Ilie Serbanescu considera ca statul roman va avea doar de pierdut, oricare ar fi rezultatul negocierilor.

"Economia nu are decat de pierdut. Din orice, pentru ca e la cheremul capitalului strain. Iar daca contractele se rezilieaza unilateral, statul, dupa ce le-a facut cadouri 8 ani de zile, le va da niste despagubiri enorme. Sunt contracte beton, facute de niste avocati specializati in a devaliza statele", a mentionat acesta.

Ionut Purica a adaugat ca este perfect normal sa trimiti pentru analiza contractele actuale.

"Orice contract de genul acesta are clauze de terminare. Daca il termini unilateral, vei plati niste costuri. Insa conteaza si cat te costa incheierea. Ministrul Economiei probabil ca nu e de acord cu preturile pe care le ofera cei care cumpara de la Hidroelectrica. Insa trebuie sa existe o echipa de negociere care sa contina si juristi, si experti in energie, si din finante etc, care sa analizeze situatia si sa faca o politica de negociere", a opinat acesta.

Ce inseamna sa fii baiat destept?

Hidroelectrica a inceput sa incheie contracte directe de furnizare in jurul anului 2000, iar jumatate din acorduri au fost prelungite pana in 2018, costurile pentru energie pentru aceste firme fiind mult sub nivelul pietei.

Printre companiile care au contracte directe de cumparare a electricitatii de la Hidroelectrica se numara producatorul de aluminiu Alro Slatina, cel mai are consumator de energie din tara, Energy Holding, Alpiq RomEnergie, Alpiq Romindustries (fosta Buzzman Industries).

Aceste firme s-au unit si, avand un consum mare impreuna, au avut posibilitatea sa ceara mai multa energie, la un pret mai mic.

Acest lucru ar fi unul bun pentru ambele parti contractuale, deoarece Hidroelectrica furnizeaza energie in mod constant, iar consumatorii primesc energie mai ieftina, care intra in costurile de productie, ceea ce ii face mai competitivi.

"Insa daca intre generatorul de energie si clienti exista mai multi intermediari, care cumpara energie ieftina si o vand mai departe, mai scump, atunci acest lucru nu mai are de-a face cu economia tarii", mentioneaza Purica.

Ilie Serbanescu precizeaza ca Romania nu mai are ce face in acest caz, deoarece depinde prea mult de capitalul strain.

"Daca economia e in mana capitalului strain, atunci Romania nu se dezvolta, ramane o anexa bananiera, cu capitalul de gat. Baietii destepti sunt doar un caz al acestei situatii", a afirmat acesta.

In plus, o situatie asemanatoare exista si in cazul energiei electrice si gazului, semnalata si de FMI.

"Ce vor GDF Suez si EOn? Sa mareasca preturile de decontare a gazelor interne pana la nivelul celor rusesti, pentru ca sa-si bage ei in buzunar diferenta. Greseala am facut-o noi, atunci cand le-am dat distributia. Aceasta trebuie sa ramana de stat. Noi, in loc sa le venim de hac celor care au incheiat contractele, venim de hac statului, ceea ce este o confuzie totala pe care o platim noi, consumatorii de rand", a opinat acesta.

FMI cere incheierea contractelor, 'baietii destepti' se apara

Contractele bilaterale pentru energie negociate direct, de care beneficiaza doar anumite grupuri, pe cheltuiala populatiei, ar trebui incetate imediat, din moment ce astfel de intelegeri provoaca numai la Hidroelectrica pierderi de 175-275 milioane de euro in fiecare an, a declarat recent seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks.

Fondul a cerut ca toate companiile de stat sa devina atractive pentru investitori.

Insa reprezentantii Alro Slatina au mentionat ca discutiile cu Hidroelectrica sunt benefice si ca sunt gata sa arate contractul celor de la FMI.

Ei au tinut sa spuna ca nu fac parte din acele firme care cumpara energie pentru a o vinde la alte companii.

Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Legi noi în UE pentru combaterea spălării banilor. Limită de doar 10.000 euro pentru plăţile mari în numerar
Un pachet important de legi, care consolidează setul de instrumente al UE pentru combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului, a fost adoptat miercuri, 24 aprilie, de Parlamentul...
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom va livra dividende de 2,6 miliarde lei din profitul net de anul trecut. Ce randament au avut acțiunile producătorului de petrol la BVB
OMV Petrom a informat piaţa de capital că adunarea generală ordinară a acţionarilor societăţii a decis pe 24 aprilie distribuirea unui dividend brut de 0,0414 lei pe acţiune din profitul...
#baieti destepti energie, #reziliere constracte baieti destepti, #Hidroelectrica baieti destepti , #pret energie electrica