Hidroelectrica a transmis CE toate informatiile solicitate privind contractele companiei

Miercuri, 25 Aprilie 2012, ora 16:55
1446 citiri
Hidroelectrica a transmis CE toate informatiile solicitate privind contractele companiei
Foto: Ghimpele.ro

Hidroelectrica a transmis Comisiei Europene (CE) toate contractele de vanzare si cumparare a energiei electrice solicitate, la finalul anului 2011, au declarat, surse din companie.

"Toate informatiile solicitate au fost transmise Comisiei Europene, intr-un proces de analiza preliminara. CE a solicitat Hidroelectrica toate contractele incheiate de vanzare si cumparare a energiei electrice, inclusiv actele aditionale, in doua etape, in octombrie si decembrie 2011", au afirmat acestea.

Comisia Europeana a anuntat, miercuri, initierea a cinci investigatii aprofundate distincte pentru a evalua daca Hidroelectrica S.A., producatorul roman de hidroenergie controlat de stat, a achizitionat sau a vandut energie electrica la tarife preferentiale mai multor comercianti de energie electrica, clienti industriali si producatori de energie electrica.

Scopul acestor actiuni ale Hidroelectrica ar fi fost de a favoriza beneficiarii prin reducerea costurilor lor de functionare, prin cresterea veniturilor acestora sau printr-o combinatie a celor doua elemente, incalcand astfel normele UE in domeniul ajutoarelor de stat.

Initierea unei investigatii aprofundate de catre CE permite partilor terte interesate sa prezinte observatii cu privire la masurile respective, fara a anticipa concluziile finale ale investigatiei.

"Baietii destepti" din energie, investigati de Comisia Europeana

"Subventiile indirecte care contribuie la reducerea cheltuielilor normale de functionare ale intreprinderilor pot avea un efect de denaturare a concurentei tot atat de semnificativ ca si cel provocat de subventiile directe. Trebuie sa verificam daca tarifele preferentiale acordate de Hidroelectrica au privilegiat clientii care au beneficiat de acestea in comparatie cu concurentii lor de pe piata interna", a declarat vicepresedintele CE resposnabil pentru concurenta, Joaquin Almunia.

Concret, executivul comunitar doreste sa verifice daca Hidroelectrica a subventionat indirect clientii vanzandu-le acestora energie electrica la preturi sub nivelul pietei sau achizitionand de la acestia la preturi peste nivelul pietei, in conditiile in care exista indicii ca statul roman ar fi influentat deciziile de a incheia aceste contracte in conditiile date.

In decembrie 2009 si decembrie 2010, in urma licitatiilor publice de pe piata angro de energie electrica a Romaniei, OPCOM, Hidroelectrica a incheiat doua contracte bilaterale cu producatorul siderurgic ArcelorMittal, fiecare contract avand ca obiect furnizarea a 1,75 TWh de energie electrica pe an, la preturi care par sa se situeze sub nivelul pietei.

ALRO Slatina are in derulare un contract pe termen lung cu Hidroelectrica pentru furnizarea a 3 TWh de energie electrica pe an la un pret foarte apropiat de costul de productie al Hidroelectrica, pret care urmeaza a fi indexat anual pe baza cotatiei aluminiului de la Bursa Metalelor din Londra (LME).

Contractele dintre Hidroelectrica si opt comercianti de energie electrica, unele contracte datand din 2004, precum si contractele dintre Hidroelectrica si doi producatori industriali au fost incheiate la preturi care par a fi sub nivelul pretului practicat pe piata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Hidroelectrica contracte CE, #investigatie contracte Hidroelectrica CE, #Comisia Europeana investigatii Hidroelectrica, #Baieti destepti investigatie CE , #stiri Hidroelectrica