Barack Obama denunta tacticile murdare ale lui Hillary Clinton

Sambata, 01 Martie 2008, ora 11:22
3258 citiri
Barack Obama denunta tacticile murdare ale lui Hillary Clinton

Barack Obama a denuntat vineri tentativa rivalei sale Hillary Clinton de a miza pe teama alegatorilor, odata cu apropierea alegerilor primare cruciale din Texas si Ohio, informeaza AFP.

Dupa ce a suferit 11 infrangeri de la "Super Tuesday" din 5 februarie, Clinton a inceput sa difuzeze vineri, in Texas, un clip televizat ce pune implicit sub semnul intrebarii capacitatea lui Obama de a reactiona in cazul unei crize de securitate, intreband pe un ton dramatic "Cine vreti sa raspunda la telefonul rosu in plina noapte?". Obama a denuntat, in Houston, acest gen de clipuri "care mizeaza pe teama oamenilor".

"Nu cred ca vor marsa de data aceasta, pentru ca intrebarea nu este cine va raspunde la telefon, ci ce capacitate de judecata ai cand ridici receptorul", a spus el. "Am avut deja testul telefonului rosu, a fost decizia de invadare a Irakului. Clinton a dat un raspuns gresit, Bush a dat un raspuns gresit, candidatul republican John McCain a dat un raspuns gresit - eu m-am ridicat si am spus ca un razboi in Irak nu ar fi intelept, este genul de judecata de care as da dovada cand as raspunde la telefon la Casa Alba", a subliniat Obama.

Spotul televizat al lui Hillary Clinton aminteste de un celebru clip electoral al fostului presedinte Lyndon Johnson, bazat pe teama de un razboi nuclear si care arata un nor in forma de ciuperca inaltandu-se in spatele unei fetite care culege margarete.

In Texas, Obama este creditat cu un avans de trei puncte fata de Clinton, potrivit Fox News, iar in Ohio Clinton are un avans de opt puncte.

"Presa l-a consacrat pe Obama drept candidat democrat si el se comporta ca si cum ar fi", a spus tabara lui Clinton, care a subliniat ca, daca Obama nu va cistiga toate alegerile primare de marti, "exista o problema". "S-ar demonstra ca democratii au remuscari, ca exista un interes ca aceasta campanie sa continue, macar pana in Pennsylvania, la 22 aprilie si dincolo", a declarat directorul de comunicatii al lui Clinton, Howard Wolfson.

De fapt, nu numai presa a anticipat investitura lui Obama: atacurile la adresa lui Obama s-au concentrat in tabara Clinton, a lui McCain, dar si din partea lui Bush, care joi a criticat direct pozitia lui Obama asupra dosarului Irak sau Cuba.

Vineri, directorul de campanie al lui Obama, David Plouffe, a spus ca se asteapta ca aceasta cursa sa continue dincolo de ziua de marti si ca pregateste deja viitoarele etape, din Wyoming si Mississippi. "Cel mai probabil primarele de marti nu vor provoca vreo miscare majora in repartizarea delegatilor", a spus el.

Pe de alta parte, Barack Obama a tinut sa sublinieze ca statele europene trebuie sa-si intensifice eforturile in Afganistan si nu trebuie sa se bazeze pe SUA si Marea Britanie pentru a face "munca murdara" in lupta impotriva talibanilor. Senatorul de Illinois a subliniat, totodata, ca evitarea implicarii pe teren in luptele din Afganistan nu reprezinta pozitia tuturor membrilor NATO si nu a dorit sa ofere nume in acest sens.

Barack Obama a dat asigurari ca, daca va fi ales, va acorda o atentie mai mare opiniilor aliatilor SUA in legatura cu problemele de politica externa pentru a relua relatiile afectate din cauza razboiului din Irak.

Obama era creditat vineri cu 1.384 delegati, fata de 1.279 pentru Clinton, dintre cei 2.025 necesari investiturii.

Presedintele Statelor Unite este ales de un "Colegiu Electoral", alacatuit din 538 de Electori. Pentru a fi ales, presedintele are nevoie de 270 de voturi in Colegiul Electoral. Daca nici un candidat nu intruneste aceasta majoritate, atunci presedintele este ales de Camera Reprezentantilor, prin votul statelor. Presedintele ales in noiembrie 2008 va depune juramantul si isi va incepe mandatul pe data de 20 ianuarie 2009.

Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Grindeanu, avertisment pentru Piedone: ”Votanţii de stânga, într-o proporţie covârşitoare, merg către candidatul nostru”
Prim-vicepreşedintele PSD, Sorin Grindeanu, a declarat, miercuri, 24 aprilie, că soluţia pe care PSD a adoptat-o, de a candida Gabriela Firea, le dă o anumită siguranţă că votanţii de...
#Barack Obama, #Hillary Clinton, #alegeri SUA , #Barack Obama