Hillary Clinton: Primarele de marti ar putea schimba jocul

Sambata, 03 Mai 2008, ora 17:22
1185 citiri
Hillary Clinton: Primarele de marti ar putea schimba jocul

Hillary Clinton, care a castigat consultarea din 22 aprilie, din Pennsylvania, le-a promis, vineri, sustinatorilor sai ca urmatoarele primare democrate, care vor avea loc, marti, in Carolina de Nord si Indiana, vor intoarce cursa in favoarea sa, relateaza AFP.

"Aceste primare de marti ar putea schimba jocul, vor conta foarte mult pentru ceea ce va urma", a dat asigurari Clinton, in cursul campaniei sale la Greensboro, in Carolina de Nord, stat chemat la urne saptamana viitoare.

In acest stat, in urma cu patru zile fosta Prima Doamna se afla la 15% in urma rivalului sau Barack Obama. De atunci, Clinton a primit sustinerea influentului guvernator Mike Easley, iar diferenta s-a redus la 8,4%.

In Indiana, cursa se anunta foarte stransa, dar Clinton este creditata cu un avans de 6,2% in medie in fata rivalului sau. Ea a primit, vineri, sustinerea cotidianului Indianapolis Star, gratie "experientei" sale.

"Nu am nicio indoiala ca aceste scrutine vor fi stranse", a declarat, la randul sau, Obama in Indiana, recunoscand ca a trait "doua saptamani dificile", dupa infrangerea suferita in 22 aprilie in Pennsylvania si dupa acoperirea mediatica a declaratiilor controversate ale fostului sau pastor.

In Indiana sunt in joc 72 de delegati si 115 in Carolina de Nord, toti fiind atributi proportional.

Inainte de Indiana si Carolina de Nord, sambata, au avut loc caucusuri in insula Guam, din vestul Pacificului. In acest teritoriu sunt in joc numai patru delegati, dar cei doi rivali au difuzat numeroase spoturi pe posturile locale de radio si de televiziune.

De fapt, nici Obama, nici Clinton nu sunt in masura sa obtina pana la sfarsitul primarelor, in 3 iunie, sustinerea celor 2.025 de delegati necesari pentru a obtine investitura democrata.

Toti expertii sunt de acord ca cei aproximativ 800 de "superdelegati" - alesi si oficiali din partid - vor face diferenta. Acestia sunt liberi sa voteze pentru candidatul pe care il prefera si pot sa isi schimbe pozitia.

Astfel, joi, un fost presedinte al Partidului Democrat din perioada presedintiei lui Bill Clinton, Joe Andrew, a trecut in tabara lui Obama, dupa ce o sustinuse pe Hillary Clinton.

Potrivit RealClearPolitics, Barack Obama are in prezent 1.738 de delegati, iar Clinton 1.600, in conditiile in care mai raman noua consultari. Este nevoie de 2.025 de delegati pentru a obtine investitura democrata.

Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
Comentarii explozive: Europa, nu NATO ar trebui să trimită trupe în Ucraina. Care ar fi rolul lor
În Europa a fost încălcat un tabu: în urmă cu doar câteva luni, ar fi fost de neconceput ca liderii europeni să propună trimiterea trupelor lor în Ucraina. Dar, recent, președintele...
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
Dacă SUA trimit Ucrainei rachete ATACMS, Germania trebuie să dea Taurus. Solicitarea, făcută de șefa comisiei de apărare din Bundestag
După ce Congresul american a decis să furnizeze arme în valoare de miliarde de dolari Ucrainei, ar trebui să fie rândul Germaniei să furnizeze rachete Taurus, a declarat Marie-Agnes...
#Hillary Clinton, #Barack Obama, #alegeri, #SUA , #Barack Obama