A doua dezbatere Clinton-Trump: Amenintari cu inchisoarea si acuzatii de agresiune sexuala

Luni, 10 Octombrie 2016, ora 07:43
12781 citiri
A doua dezbatere Clinton-Trump: Amenintari cu inchisoarea si acuzatii de agresiune sexuala
Foto: Hepta.ro

Hillary Clinton si Donald Trump au avut duminica seara cea mai dura dezbatere de pana acum, presarata cu amenintari cu inchisoarea si acuzatii de agresiune sexuala si viol.

Printre primele subiecte abordate in cursul dezbaterii au fost declaratiile vulgare ale lui Trump despre femei, facute in 2005 si publicate vineri.

Republicanul a dat asigurari ca nu a sarutat si nici nu a atins femei in zonele intime fara consimtamantul lor, asa cum sugereaza discutia inregistrata, pe care a continuat sa o numeasca "discutii de vestiar".

Cand moderatorul Anderson Cooper a insistat ca ceea ce evoca Trump in 2005 reprezinta agresiune sexuala, republicanul i-a spus jurnalistului ca nu crede ca a inteles inregistrarea.

Si prima dezbatere Clinton-Trump a fost presarata cu insulte si atacuri la persoana (Video)

Pe de alta parte, Clinton a atras atentia ca remarcile vulgare ale republicanului "reprezinta cine este Donald Trump" si arata ce "crede el despre femei, ce le face el femeilor".

In replica, omul de afaceri a subliniat ca el doar a vorbit, in timp ce sotul candidatei democrate, fostul presedinte Bill Clinton, a agresat sexual femei, in timp ce Hillary a redus victimele la tacere prin amenintari.

Trump a notat si ca fostul secretar de Stat a fost avocat din oficiu pentru un barbat acuzat ca a violat un copil de 12 ani din Arkansas si ca, la un moment in cursul pledoariei, ar fi ras.

Iata care au fost adevarurile si minciunile de la prima dezbatere Clinton-Trump

Mai mult, republicanul l-a acuzat pe Bill Clinton ca a platit-o pe Paula Jones, o fosta angajata a administratiei din Arkansas, pentru a nu-l da in judecata dupa ce i-ar fi facut propunerii indecente si s-ar fi dezbracat in fata ei.

Trump a facut referire si la procesul de suspendare care l-a vizat pe Clinton in 1998, dupa ce s-a aflat ca a avut o relatie cu Monica Lewinsky.

Fosta Prima Doamna a SUA a preferat, insa, sa ignore acuzatiile despre faptele sotului ei.

Despre refugiati

Pe plan extern, Donald Trump sustine ca autoritatile SUA le permit refugiatilor din Siria si Orientul Mijlociu sa intre in Statele Unite, dupa care le pierd urma.

Intrebat despre propunerea sa de a limita sau chiar interzice accesul imigrantilor musulmani pe teritoriul Statelor Unite, Trump a spus ca este vorba de un plan ce s-ar dezvolta singur, prin verificarea cu strictete a persoanelor care ajung in SUA din zonele de conflict.

Vezi si ce au transmis Clinton si Trump dincolo de cuvinte in prima dezbatere

El a subliniat ca permiterea intrarii imigrantilor in tara fara un control mai strict este "cel mai mare Cal Troian din toate timpurile" si trebuie sa inceteze, "pentru ca avem suficiente probleme in tara noastra".

Pe de alta parte, Clinton a dat asigurari ca va verifica refugiatii sirieni, dar a insistat ca Statele Unite trebuie sa primeasca mai multi oameni.

Candidata democrata a atras atentia ca propunerile lui Trump reprezinta exact ce vor teroristii si indeparteaza aliatii musulmani ai tarii.

Islamofobia in SUA

Un alt punct de disputa intre cei doi candidati a fost islamofobia in Statele Unite. Trump a refuzat sa spuna cum crede ca ar trebui oprit acest fenomen periculos, dar le-a cerut musulmanilor americani sa raporteze autoritatilor oricand alti musulmani se implica in comportamente periculos.

El a reiterat o afirmatie falsa potrivit careia vecinii teroristilor de la San Bernardino au vazut bombe pe jos in casa islamistilor, dar nu au sesizat autoritatile.

Intre timp, fostul secretar de Stat a condamnat afirmatiile "negre si care provoaca diviziuni" spuse despre musulmani. Ea a insistat ca Statele Unite nu sunt in razboi cu islamul si ca musulmanii trebuie sa se simta bine-veniti si integrati in societate.

Amenintari cu inchisoarea

Un alt subiect de disputa a fost folosirea serverului privat de email de catre Clinton, in perioada in care a fost secretar de stat.

Clinton a repetat ca ii pare rau pentru faptele sale, dar a atras atentia ca nu exista dovezi ca actiunile sale au facut ca materiale secrete sa ajunga in mainile gresite.

Pe de alta parte, Trump a acuzat-o pe Clinton ca minte si ca a distrus 30.000 de mailuri care ar fi trebuit predat autoritatilor. El s-a declarat dezamagit ca democrata nu a fost urmarita penal. "Ar trebui sa iti fie rusine", a adaugat el, amenintand ca, daca va ajunge presedinte, o va baga pe democrata la inchisoare.

Donald Trump a intrerupt-o in repetate randuri pe Clinton si a vorbit peste moderatori. De asemenea, el i-a acuzat pe acestia din urma ca sunt de partea democratei si ca refuza sa il lase sa vorbeasca.

Intreruperile repetate au facut-o pe Clinton sa exclame: "Dar stiu ca iti plac diversiunile mari in aceasta noapte".

De altfel, a fost clar ca atmosfera va fi una tensionata inca de cand cei doi candidati au urcat pe scena. Ei a refuzat sa dea mana, asa cum este protocolul.

Urmatoare dezbatere electorala, ultima inainte de scrutinul din 8 noiembrie, va avea loc pe 19 octombrie.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#dezbatere Hillary Clinton Donald Trump, #alegeri prezidentiale SUA , #Donald Trump