Cine o va inlocui pe Hillary Clinton?

Autor: Ana Ilie
Sambata, 24 Noiembrie 2012, ora 09:38
4233 citiri
Cine o va inlocui pe Hillary Clinton?

Secretarul de stat Hillary Clinton si-a anuntat deja retragerea din functia ce a purtat-o pe tot cuprinsul lumii in ultimii patru ani. Concomitent, speculatiile cu privire la inlocuitorul sau au crescut exponential, concentrandu-se, in ultimele zile, pe doua persoane, favorite in cursa pentru Departamentul de Stat.

Cei doi sunt Susan Rice, ambasadorul SUA la ONU, si John Kerry, senatorul de Massachusetts si fost candidat la prezidentiale in 2004, scrie France24.

Peter Mandaville, analist politic si profesor la Universitatea George Mason, care a fost recent consilier la Departamentul de Stat, a rezumat alegerea dura pe care o are de facut presedintele Barack Obama: "Rice implementeaza cu duritate masuri, ii place sa se arunce direct, sa preia chestiunile disputate si sa joace dur. Kerry are prestanta diplomatica, un portofoliu bogat de relatii stabilite si ceva mai multa greutate in abordarea sa, insa ar putea pune unii consilieri sa-i faca treburile mai murdare".

O alta diferenta notabila intre cei doi, potrivit lui Mandaville, este ca unul dintre ei este un lider cunoscut, pe cand celalalt nu. "L-am vazut pe Kerry in decursul timpului in mai multe rolul de lider, asa ca stim cum ar fi. Cu Rice, e dificil de spus cum ar opera".

Rice ar fi totusi preferata de Obama, care i-ar oferi lui Kerry, drept consolare, rolul de Secretar al Apararii. Aceasta optiune are insa un obstacol mare: rolul doamnei Rice in raspunsul administratiei Obama la atacul asupra consulatului american din Benghazi, Libia, cand patru americani, printre care si ambasadorul american, au fost ucisi.

Republicani importanti au acuzat-o pe Rice pentru primele sale declaratii despre incident, pe care l-a calificat spontan, nu terorist - Casa Alba a rectificat ulterior, spunand ca a fost un atac terorist.

Administratia Obama sustine insa ca Rice nu trebuie sa fie invinovatita pentru acele declaratii, intrucat citea o informare a agentiilor de informatii americane. Si multe alte voci importante i-au luat apararea lui Rice, explicand ca, intr-un moment in care circulau mai multe speculatii si informatii, diplomatul de cariera a ales cea mai sigura linie de analiza a incidentului.

Problema este ca Rice are opozitie in aparatul de politica externa din Washington, oameni care o considera prea solicitanta, stridenta si nediplomatica in relatiile cu angajatii Departamentului de Stat.

Din aceste motive, Kerry ar fi alegerea mai sigura, preferat de multi din Departamentul de Stat intrucat este privit drept "o persoana impunatoare si stilul sau personal este mai potrivit pentru Secretar de Stat decat pentru presedintie", spuen Mandaville.

Kerry ar fi si mai usor de acceptat de catre senatorii republicani, cu care a lucrat multi ani cot la cot pe probleme de politica externa.

Pe oricine va alege Obama, un fapt ramane evident: performanta doamnei Clinton va fi extrem de greu de egalat de oricare dintre cei doi candidati.

Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Ciucă, la 20 de ani de la intrarea României în NATO: ”Aceste două decenii au fost cea mai bună perioadă din istoria noastră”
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, afirmă vineri, la 20 de ani de la admiterea României în NATO, că aceste două decenii au reprezentat cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe...
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Ciolacu: Apartenenţa României la NATO reprezintă o garanţie de securitate pentru ţara noastră. Vom continua să fim un actor influent şi constructiv FOTO/VIDEO
Marcel Ciolacu, premierul României afirmă, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că apartenenţa României la Organizația Nord Atlantică reprezintă o garanţie de securitate pentru...
#inlocuitor Hillary Clinton secretar stat, #Hillary Clinton secretar stat plecare , #secretar de stat