Hillary Clinton: Scutul antiracheta din Europa depinde de Iran

Miercuri, 11 Februarie 2009, ora 09:12
1209 citiri
Hillary Clinton: Scutul antiracheta din Europa depinde de Iran

Secretarul de stat american Hillary Clinton a spus, marti, ca decizia finala privitoare la desfasurarea scutului antiracheta in estul si centrul Europei va depinde de determinarea Iranului de a renunta la ambitiile sale nucleare.

"Este o chestiune care va depinde de deciziile pe care le va lua guvernul iranian", a spus Clinton despre planul de amplasare a elementelor scutului in Polonia si Cehia, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

"Daca vom vedea o schimbare in atitudinea iranienilor in legatura cu cursa pentru obtinerea armei nucleare, atunci ne vom revizui pozitia", a explicat Clinton, dupa o intalnire cu ministrul ceh de externe, Karel Schwarzenberg.

Planul scutului a iritat Moscova, care considera sistemul ca fiind o amenintare la adresa securitatii Rusiei. La conferinta pentru securitate de la Munchen, vicepresedintele american Joe Biden a spus ca SUA vor continua sa dezvolte scutul, dar ca este momentul imbunatatirii relatiilor cu Rusia.

Clinton a declarat saptamina trecuta ca administratia Obama doreste sa lucreze mai strans cu Rusia in privinta combaterii ambitiilor nucleare iraniene, iar unii analisti cred ca o astfel de cooperare ar putea duce la un compromis din partea americanilor in privinta apararii antiracheta.

Oficialii rusi au spus recent ca Moscova nu va desfasura rachete Iskander in enclava Kaliningrad, daca Statele Unite nu desfasoara elementele scutului, gest vazut ca unul de bunavointa fata de administratia Obama.

Clinton a salutat determinarea Cehiei "de a fi un partener care sa furnizeze o aparare puternica in Europa impotriva agresiunii iraniene" si a spus ca a avut o discutie pozitiva cu omologul ei ceh pe tema scutului, aprobat de Senatul ceh anul trecut.

"Suntem foarte recunoscatori Cehiei pentru colaborarea cu noi" in acest domeniu, a subliniat Clinton.

Ea a repetat linia administratiei Obama, potrivit careia iranienii au acum ocazia de a "desclesta pumnul" si de a renunta la programul nuclear sensibil.

"Daca iranienii continua pe aceasta cale, atunci una dintre optiunile pe care le au tarile libere - Cehia, ceilalti europeni si SUA - este sa ne aparam", a subliniat ea.

"Trebuie sa fim realisti. Sloganul nostru poate fi sa speram, dar sa ne si pregatim pentru ce este mai rau", a conchis ea.

Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul susține că este pregătit să construiască relații mai strânse cu Sri Lanka. „Suntem complet pregătiţi” VIDEO
Iranul este pregătit să îşi întărească relaţiile cu Sri Lanka şi cu alte ţări asiatice, a declarat miercuri, 24 aprilie, preşedintele Ebrahim Raisi într-o scurtă vizită în acest...
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Argentina cere arestarea ministrului iranian de Interne, acuzat a fi în spatele unui atentat din Buenos Aires soldat cu 85 de morți
Guvernul argentinian a cerut marţi, 23 aprilie, Pakistanului şi Sri Lankăi să-l aresteze pe ministrul iranian de interne Ahmad Vahidi, căutat pentru un atentat împotriva firmei de asigurări...
#Hillary Clinton, #scut antiracheta, #desfasurare Europa, #Iran , #secretar de stat