Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Hillary Clinton si-a incheiat oficial mandatul. Cum a ajuns cea mai respectata femeie din lume?

Sambata, 02 Februarie 2013, ora 11:21
4239 citiri
Hillary Clinton si-a incheiat oficial mandatul. Cum a ajuns cea mai respectata femeie din lume?
Foto: NPR

Hillary Clinton a parasit postul de secretar de stat al SUA in mod oficial, multe voci sustinand ca, de acum, vor incepe pregatirile pentru candidatura la pozitia de presedinte, in 2016.

In timpul mandatului sau, Hillary Clinton a reusit sa devina nu doar cea mai respectata femeie din Statele Unite, chiar inaintea actualei prime doamne, Michelle Obama, dar si una din cele mai respectate femei din lume, potrivit unui sondaj Gallup, citat de Newsweek.

Pe plan intern, a reusit chiar sa obtina increderea republicanilor, 4 din 10 membri ai acestui partid fiind de acord cu deciziile sale.

Politica n-a fost o lupta usoara pentru sotia fostului presedinte Bill Clinton. In timpul mandatului acestuia, criticile la adresa amandurora au fost multe si dure. In 2008, a pierdut cursa din interiorul partidului pentru numirea drept candidat democrat la alegerile prezidentiale in fata mult mai tanarului Barack Obama. Insa determinarea de a reusi a impresionat pe toata lumea, in timpul campaniei sale aparand glume ca va castiga pur si simplu pentru ca isi va aduce oponentii la epuizare.

Ultimul an in rolul de secretar de stat a fost unul tumultos. A trebuit sa gestioneze situatia creata de atacul terorist asupra consulatului SUA din Benghazi, Libia, care a rezultat in prima ucidere a unui ambasador american in mai mult de 30 de ani.

In plan personal, a trebuit sa faca fata unor probleme de sanatate, o contuzie si un cheag de sange care a tinut-o in spital aproximativ o luna.

Chiar si in ultima zi a mandatului sau, se ocupa de o criza diplomatica, aparauta dupa un atac sinucigas terorist la ambasada SUA din Ankara, unde au murit doi oameni.

Printre realizarile sale se numara faptul ca a vizitat, in scop diplomatic, mai multe tari decat orice alt secretar de stat american in trecut. A recunoscut guvernul din Somalia si a vizitat Myanmar, fiind cel mai important demnitar american care a facut acest lucru in jumatate de secol.

De asemenea, a gestionat cu o diplomatie de invidiat situatia Primaverii Arabe, hotarand, impreuna cu presedintele Obama, cand sa intervina pentru a indrepta dictatorii spre democratie sau cand sa taie legaturile complet, relateaza News24.

In luna octombrie a anului trecut, si-a asumat vina pentru atacul din Benghazi, insa republicanii au acuzat-o ca "i-a lasat in intuneric". Unii chiar au speculat ca se ascunde de responsabilitate, cand nu a putut depune marturie in acest caz, in decembrie, din cauza problemelor de sanatate.

Hillary Clinton a fost si o apriga aparatoare a drepturilor femeilor din intreaga lume. "Desi este mai bine decat in trecut, dupa ce am fost in politica atat de mult timp, stiu ca exista un dublu standard. De la chestiunile triviale, cum ar fi ce porti, pana la cele foarte serioase, de genul femeile nu pot vota, femeile nu pot fi presedinte, femeile nu ar trebui sa fie in sfera publica", a comentat ea.

Cei patru ani drept secretar de stat s-au concentrat pe sustinerea drepturilor femeilor si a minoritatilor religioase la nivel mondial, ajutand la mentinerea pacii dintre Israel si Palestina si descurajand Iranul sa obtina arme nucleare.

"Suntem o natiune indinspensabila. Nu ne laudam singuri, este doar o recunoastere a rolului si responsabilitatilor noastre. De aceea Statele Unite vor continua sa fie lideri in acest secol, chiar daca va conduce intr-un mod diferit", a spus Clinton, in unul din ultimele sale discursuri.

Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
BEC vine în sprijinul PSD și PNL. Decizia surpriză care le permite să aibă candidați separați la Primăria Capitalei
Biroul Electoral Central (BEC) a adoptat miercuri, 24 aprilie, o hotărâre prin care permite desființarea unei alianțe electorale până la data de 26 aprilie,astfel că PSD și PNL vor putea...
#Hillary Clinton secretar stat, #retragere functie Hillary Clinton , #secretar de stat