Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

De ce nu va fi Hillary Clinton presedintele Americii

Sambata, 18 Aprilie 2015, ora 18:01
7694 citiri
De ce nu va fi Hillary Clinton presedintele Americii
Foto: Fans Share

Abia si-a anuntat intentia de a intra in cursa pentru Casa Alba si analistii deja sunt siguri ca fostul Secretar de Stat american Hillary Clinton nu va castiga alegerile prezidentiale din 2016.

O spune Gleb Kuznetsov, unul dintre principalii comentatori politici de la Moscova, critic al regimului condus de Vladimir Putin, intr-un editorial publicat pe site-ul Moscow Times.

Specialistul precizeaza ca analistii au oferit nenumarare explicatii pentru esecul lui Hillary Clinton - de la infrangerile politice anterioare sau informatiile compromitatoare care au aparut despre ea de-a lungul deceniilor pana la faptul ca a reusit cumva sa piarda in 2008 in fata lui Barack Obama, cu toate ca intrase in competitia electorala ca favorita.

Inca un candidat la alegerile prezidentiale din SUA - ce spune despre Hillary Clinton

Insa exista o explicatie de departe mai simpla: Hillary Rodham Clinton pur si simplu nu este "placuta", in opinia expertului. Clinton poarta pe fata un zambet "calculat la rece", pentru a crea impresia unei persoane simpatice, la fel ca multi alti intelectuali si persoane cu functii inalte care simt ca trebuie sa coboare la nivelul "oamenilor normali" pentru a primi ok-ul acestora, continua Kuznetsov.

Clinton nu reuseste insa sa fie simpatica. Un om trebuie sa se nasca asa. Calitatea de a fi placut provine din genele tale, nu din locurile prin care ai fost scolit. Fireste, iti poti dezvolta orice fel de trasatura, insa oamenii simt diferenta dintre sinceritate si falsitate.

Dezbaterile TV, esentiale

De cand dezbaterile televizate si aparitiile frecvente la TV au devenit componente standard ale campaniilor electorale pentru prezidentiale, alegatorii isi doresc din ce in ce mai mult candidati "accesibili" si simpatici.

Va avea America prima femeie-presedinte? Care sunt sansele lui Hillary Clinton

Daca mai punem la socoteala si tot ce se intampla pe Internet, candidatii din competitiile nationale au devenit la fel de familiari precum o matusa sau un unchi - aproape ca un membru al familiei, sustine analistul rus.

Si ce asteptari avem de la unchii sau matusile noastre? Sa fie niste persoane placute. Desigur, functia, educatia, experienta si abilitatea de a ne indruma sunt toate importante, insa factorul care determina in cea mai mare masura natura si intensitatea relatiei pe care o avem cu ei este daca sunt sau nu niste persoane cu adevarat agreabile, este de parere Kuznetsov.

Oricat de multe calitati ar avea Hillary Clinton, cert este ca nu a reusit sa se faca placuta. Problema este ca toti presedintii americani din istoria recenta au avut aceasta calitate, au avut carisma - John Kennedy, Ronald Reagan, Bill Clinton, George W. Bush si Jimmy Carter. La fel si actualul lider al Statelor Unite, Barack Obama.

Personalitate vs. competenta

Daca nu esti un personaj simpatic, chiar daca ai o minte stralucita ca fostul vicepresedinte american Al Gore sau o experienta politica formidabila ca fostii presedinti Richard Nixon si George H.W. Bush, nu poti sfarsi in Biroul Oval, arata analistul.

Obama, despre Hillary Clinton: Ar fi un presedinte excelent, e prietena mea

Un exemplu care ilustreaza perfect ipoteza specialistului rus este campania pentru prezidentialele din 1980, cand George W. Bush a candidat impotriva lui Ronald Reagan, primul calatorind sute de mii de kilometri si avand in jur de 850 de aparitii publice. Cum contracandidatul sau era mai carismatic, Bush a pierdut alegerile.

Un candidat poate avea cea mai buna reputatie politica din lume, o experienta remarcabila in administratia publica si consultanti excelenti, insa daca nu are un caracter placut, nu va face decat sa calatoreasca dintr-un colt in altul, in timp ce oponentul sau, cu un zambet sincer si carisma, va reusi sa adune multimi de simpatizanti oriunde s-ar duce, precizeaza expertul.

Pentru a castiga alegerile in ziua de astazi, un candidat trebuie sa fie o persoana de treaba pe care oamenii simpli ar invita-o cu placere la cina, cu care s-ar bucura sa stea de vorba.

Totodata, televiziunea si media vizuala au adaugat o noua dimensiune politicii. Multi dintre votanti aleg un anumit candidat mai mult pe baza personalitatii sale decat pe baza competentelor.

Acum, orice candidat apare la televizor sau pe ecranele tabletelor si smartphone-urilor intra intr-o forma de dialog personal cu alegatorii. Acest lucru face ca umorul si accesibilitatea sa fie mai importante decat continutul mesajului in sine.

Hillary Clinton face parte din generatia politicienilor-administratori. Este mai mult ca o profesoara decat ca o matusa. Stilul sau politic se aseamana mai mult cu cel al lui Lyndon Johnson, presedinte al Americii in perioada 1963-1969, decat cu stilul lui Barack Obama.

Ce se face Putin daca Hillary Clinton ajunge presedintele Americii

Consultantii sai de campanie sunt fara indoiala constienti de aceasta problema si incearca sa limiteze comunicarea cu alegatorii pe cat posibil. Ar putea un candidat care este mai mult un "Nixon in fusta" sa castige presedintia unei tari conduse de oameni carismatici precum Kennedy, Reagan, Carter, Bill Clinton sau Obama?

Hillary Clinton ar avea sanse mai mari daca ar gasi un politician tanar si sclipitior si ar candida pentru functia de vicepresedinte experimentat al acestuia, cum a fost Nixon pentru Dwight Eisenhower si George H.W. Bush pentru Ronald Reagan. O asemenea echipa ar fi de neinvins, conchide analistul.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Hillary Clinton presedinte, #Hillary Clinton presedinte SUA, #Hillary Clinton defect, #Hillary Clinton problema , #stiri Hillary Clinton