Hillary Clinton: Lumea trebuie sa fie unita impotriva extremistilor

Marti, 25 Septembrie 2012, ora 00:10
1927 citiri
Hillary Clinton: Lumea trebuie sa fie unita impotriva extremistilor
Foto: Kobason.wordpress.com

Secretarul de Stat al SUA, Hillary Clinton, a indemnat, luni, lumea sa se uneasca impotriva extremistilor care se incapataneaza in dezbinarea celorlalti, ea laudand poporul libian pentru actiunile impotriva militiilor inarmate ale insurgentilor.

"Noi toti trebuie sa ne unim pentru a rezista acestor forte si sa sprijinim tranzitiile democratice care au loc in Africa de Nord si in Orientul Mijlociu", a declarat ea la o intalnire a Initiativei Globale Clinton, potrivit AFP.

Secretarul de Stat a salutat exemplul oamenilor din Benghazi, Libia, care au invins, vineri, militantii suspectati de atacul de pe 11 septembrie, a. c., asupra consulatului american din oras, in urma caruia au murit Chris Stevens (ambasadorul SUA la Tripoli) si alti trei cetateni ai Statelor Unite.

"Oamenii din lumea araba nu s-au ridicat pentru a schimba tirania unui dictator cu cea a unei gasti. Nu exista nicio demnitate in asta", a spus Secretarul de Stat la intalnirea organizata de sotul sau, fostul presedinte Bill Clinton.

Ea a subliniat ca Libia si libienii "nu sunt singuri".

"Oamenii si liderii din regiune si nu numai s-au pronuntat recent impotriva violentei si a urii. Este cruciala coeziunea internationala in aceasta privinta, pentru ca extremistii din intreaga lume se straduiesc din greu sa ne dezbine", a spus Clinton.

Protestele declansate de filmul anti-Islam

Un val de proteste s-a raspandit in intreaga lume, declansat de filmul profund anti-islamic "Inocenta musulmanilor". Barack Obama si Hillary Clinton au condamnat productia, dar au subliniat in repetate randuri ca nu exista nicio justificare pentru violente.

"Daca priviti astazi in lume, castigatoare sunt tarile care se concentreaza pe dezvoltare, nu pe abuzuri. Ele construiesc scoli, nu le dau foc. Investesc in creativitatea oamenilor, nu le incita furia. Le deschid economiile si societatile, nu taie Internetul ori ataca ambasadele", a spus Hillary Clinton la reuniunea ce a avut loc intr-un hotel luxos din New York.

Autoritatile libiene au lansat operatiuni drastice, dupa ce protestele masive din Benghazi impotriva insurgentilor s-au soldat cu 11 morti si numerosi raniti.

Sambata, armata a dat militiilor de insurgenti un ultimatum, ordonandu-le sa evacueze bazele militare ocupate, precum si alte proprietati de stat si, de asemenea, locuintele fostilor demnitari din Tripoli si dimprejurul capitalei.

Luptele s-au concentrat pe baza principala detinuta de Raf Allah al-Sahati, o brigada salafista sub comanda ministrului Apararii, ocupata ilegal de o formatiune paramilitara. Salafistii sunt o secta sunnita extremista, care pretinde ca numai ea interpreteaza corect a Coranul, in cea mai stricta maniera cu putinta.

Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Grindeanu, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timișoara: ”Două zile ne mai despart de aderarea la Schengen”
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a afirmat că deschiderea noului terminal al Aeroportului Internaţional Timişoara este dovada că România ştie să materializeze proiecte concrete...
#Hillary Clinton proteste Libia, #Barack Obama Inocenta musulmanilor , #stiri Hillary Clinton