Legatura dintre hackerul roman Guccifer si ancheta privind e-mailul lui Hillary Clinton

Duminica, 10 Aprilie 2016, ora 12:54
3920 citiri
Legatura dintre hackerul roman Guccifer si ancheta privind e-mailul lui Hillary Clinton
Foto: Facebook/Hillary Clinton

Extradarea hackerului roman Guccifer in SUA, al carui nume real este Marcel Lazar Lehel, in timpul unui moment critic al anchetei privind folosirea unui server de e-mail privat de catre fostul secretar de stat Hillay Clinton nu ar fi o coincidenta, potrivit unei surse din securitatea americana apropiata de caz.

De altfel, una dintre infractiunile comise de Guccifer a fost accesarea corespondentei private dintre Hillary Clinton si cel mai important consilier al ei, Sidney Blumenthal, scrie FOX News, citat de News.ro.

Tocmai din cauza spargerii corespondentei de catre Guccifer a iesit la iveala ca fostul secretar de stat a folosit un server privat de mail in timpul mandatului de la Casa Alba, caruia ii lipseau masurile de securitate implementate pe conturile de mail ale oficialilor americani.

Mii de e-mailuri trimise de Hillary Clinton au fost publicate: De la cocul retro la politica externa a SUA

Un fost expert in securitate cibernetica a precizat ca extradarea lui Guccifer ar putea sa ajuta FBI-ul sa construiasca un caz privind compromiterea securitatii serverului privat de mail al lui Hillary Clinton de catre o a treia parte, care nu avea resursele sau sprijinul unor servicii de securitate precum cele din Rusia, China si Iran.

"Proximitatea fata de Sidney Blumenthal si activitatea serverului privat de mail al lui Hillary Clinton inseamna ca momentul extradarii este mai mult de cat intrigant", a precizat Ron Hosko, fostul asistent al directorului diviziei de investigatii criminale din FBI.

Guccifer, extradat in SUA dintr-o inchisoare aradeana

Marcel Lazar Lehel a fost extradat la finele lunii martie in orasul Alexandria din Virginia dintr-o inchisoare aradeana, unde executa o sentinta de sapte ani in spatele gratiilor.

Decizie definitiva pentru cel mai cunoscut hacker roman: Guccifer poate fi extradat in SUA

Hackerul Guccifer, inchisoare cu executare - Seful SRI, Corina Cretu si Bush, printre victime

Potrivit referatului procurorilor americani, Guccifer s-a specializat in obtinerea de acces neautorizat la conturile online ale unor personalitati importante, inclusiv la contul lui Sidney Blumenthal, care a servit drept consilier al lui Clinton in timpul mandatului acesteia in fruntea Departamentului de Stat.

Lazar a incercat sa-si ascunda identitatea prin accesarea contului de mail prin intermediul unui server proxy din Rusia. In 2013, Russia Today si The Smoking Gun au publicat note trimise de Guccifer cu fragmente din conversatiile purtate de Blumenthal si Clinton in legatura cu detaliile atacului terorist asupra ambasadei SUA din Benghazi.

"Obisnuiam sa-i citesc mail-urile lui Clinton timp de sase-sapte ore, apoi ma duceam sa muncesc in gradina", a spus Guccifer intr-un interviu acordat din inchisoare.

Alegerea lui Clinton de a folosi un server privat de mail nesecurizat, care era depozitat in propria ei locuinta, pentru chestiunile guvernamentale este anchetata de FBI. De asemenea, presa a speculat ca FBI programeaza audieri cu Clinton si asociatii ei, care ar reprezenta ultima faza a anchetei, inainte ca rezultatele sa fie anuntate public.

Extradarea lui Guccifer atrage mai multe semne de intrebare tocmai pentru ca astfel de masuri se iau doar atunci cand hackerii stau in spatele unor furturi financiare uriase, cum a fost cazul hackerului roman care a furat peste 2 milioane de dolari.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Guccifer Hillary Clinton, #Guccifer extradat SUA Clinton , #stiri Hillary Clinton