SUA si China, intr-un razboi "incredibil" - Presa internationala

Joi, 03 Martie 2011, ora 16:08
4794 citiri
SUA si China, intr-un razboi "incredibil" - Presa internationala

SUA si China sunt protagonistele unui razboi "incredibil", dupa expresia secretarului de stat american, Hillary Clinton, razboi pentru influenta regionala, asigurare de resurse si, nu in ultimul rand, razboi informatic. Fondurile speculative care actioneaza global au sub administrare 1.3 trilioane dolari cumulat, ceea ce le da o forta impresionanta in pietele financiare. Acestea sunt principalele subiecte tratate in presa internationala de joi.

Statele Unite se confrunta cu riscul de a pierde batalia pentru influenta globala in fata Chinei, a avertizat secretarul de stat american pe probleme de politica externa, Hillary Clinton.

Intr-un discurs tinut in fata Congresului american, Clinton a subliniat competitia "incredibila" cu China pentru influenta asupra insulelor din Pacific, competitie in cadrul careia dezvoltarile rezervelor energetice "enorme" ale Papuei Noua Guinee reprezinta una dintre problemele majore, noteaza Financial Times.

Argumentand impotriva propunerilor cu privire la reducerea bugetului de stat, Clinton a adaugat si faptul ca Statele Unite pierd deja razboiul informational cu al-Jazeera, canalul de stiri arab, in conditiile in care Rusia si China isi cresc prezenta informatica internationala, iar Washingtonul si Londra sunt pe un trend descendet.

"Suntem in competitie pentru influenta cu China; sa punem deoparte partea umanitara, morala cu privire la ceea ce credem si sa discutam, pur si simplu, realpolitik", a decalrat secretarul de stat in fata comitetului pentru politica externa din cadrul Senatului american.

Oferind drept exemplu dezvoltarile ExxonMobil din Papua Noua Guinee, in valoare de 15 miliarde dolari, Clinton a precizat "China este acolo in fiecare zi, pe orice cale, incercand sa-si dea seama cum poate sa recupereze pozitia pierduta in fata noastra".

De asemenea, a mai precizat Clinton, Beijingul a castigat deja toti liderii din Pacific. China are relatii curtenitoare cu micile natiuni din Pacific de mai bine de un deceniu, initial in competitie cu Taiwanul dar, de curand, si ca putere regionala in incercarea de a-si asigura accesul la resurse.

"Cheltuie sume enorme de bani; au o prezenta diplomatica masiva in Pacific. Prima si cea mai simpla masura pe care trebuie sa o luam este aceea de a infiinta o agentie de dezvoltare americana fie in Fiji, fie in Papua Noua Guinee, astfel incat oamenii sa vada ca ne pasa".

Clinton a insistat si pe faptul ca se pierde razboiul informatiei in cadrul posturilor de televiziune care sunt sustinute din bani guvernamentali. "Suntem intr-un razboi al informatiilor si pierdem acest razboi ... Al-Jazeera il castiga", a declarat Clinton, indicand si faptul ca atat Rusia cat si China si-au lansat posturi de televiziune internationale, in vreme ce Londra a redus bugetul pentru BBC.

Marile fonduri speculative administreaza, cumulat, 1.3 trilioane dolari

In ciuda loviturii puternice primite in criza financiara, fondurile speculative au avut parte de o refacere puternica. Au reusit sa atraga multi bani si sa creasca marja de profitabilitate.

Fondurile speculative americane administreaza, in total, o suma de aproximativ 1300 miliarde dolari. Aceasta reprezinta o crestere de 10 procente fata de suma totala administrata in urma cu un an, informeaza CNNMoney.

Sondajul printre administratorii de fondurila care detin cel putin 1 miliard de dolari in management, a indicat de asemenea faptul ca performanta globala a fost in crestere cu 9 procente data de anul trecut. Cea mai mare parte a castigurilor au venit in cea de-a doua parte a anului trecut.

Numarul fondurilor care au depasit nivelul de 1 miliard dolari, bani in administrare, a crescut pana la 225 anul trecut, fata de 213 in 2009, in ciuda inchiderii unui numar destul de mare de fonduri.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Care sunt lecțiile recesiunii din Japonia. Impactul real și imediat al devalorizării yenului asupra piețelor globale de capital
Autoritățile japoneze se confruntă cu o presiune puternică în combaterea deprecierii susținute a yenului, în timp ce traderii scad valoarea monedei așteptându-se ca Banca Centrală să nu...
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Ce a facut Marcel Bolos, ministrul de Finante, saptamana asta
Proiectele de tip parteneriat public-privat reprezinta viitorul si de aceea am participat la IMF/WB Constituency Meeting 2024, pentru a discuta cu expertii si a vedea cum pot fi create noi...
#conflinct SUA CHina, #razboi informatic, #zone influenta China SUA, #fonduri speculative, #piete financiare , #stiri Hillary Clinton