Statul roman, bun de plata dupa ce Uioreanu jr s-a plans la CEDO

Luni, 04 Mai 2015, ora 19:24
4762 citiri
Statul roman, bun de plata dupa ce Uioreanu jr s-a plans la CEDO
Foto: Hepta.ro

Statul roman ii va plati lui Alexandru Uioreanu, condamnat cu suspendare pentru trafic de droguri, suma de 3.000 de euro drept despagubire pentru conditiile proaste din timpul arestului preventiv, fiul fostului presedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu facand plangere la CEDO pentru incalcarea drepturilor.

Potrivit avocatului care s-a ocupat de demersurile facute la Curtea Europeana a Drepturilor Omului privind plangerea lui Alexandru Uioreanu, Lucian Criste, Curtea a comunicat in cursul saptamanii trecute decizia in baza careia statul roman recunoaste ca lui Alexandru Uioreanu i-au fost incalcate drepturile omului, urmand ca in termen de trei luni sa ii plateasca tanarului despagubiri in valoare de 3.000 de euro, transmite corespondentul Mediafax.

"In 11 februarie, CEDO a luat la cunostinta declaratiile partilor privind plangerea facuta de noi, iar saptamana trecuta ni s-a adus la cunostinta decizia potrivit careia statul roman se obliga sa plateasca despagubiri in valoare de 3.000 de euro. Aceste despagubiri vor fi platite in termen de trei luni de la comunicarea deciziei. In acest caz nu vorbim de o sentinta obligatorie impusa de CEDO, ci de o intelegere amiabila", a declarat Lucian Criste.

Avocatul a mai spus ca demersurile la CEDO au fost incepute in ianuarie 2014 si ca Alexandru Uioreanu, clientul sau, s-a plans de conditiile in care a fost transportat, cand era arestat preventiv pentru trafic de droguri, de la Cluj la Bucuresti, la ICCJ, unde avea termen in proces.

"Conditiile in care sunt transportati detinutii sunt inumane si, din aceasta cauza, multi inculpati refuza sa se prezinte in fata Inaltei Curti. Plangerea noastra a avut ca obiect tocmai un astfel de transport cand clientul meu a fost cazat peste noapte in Penitenciarul Aiud in camere de tranzit. In aceste camere de tranzit conditiile sunt cum nu se poate mai proaste, de multe ori condamnatii definitiv sunt cazati in acelasi loc cu persoanele arestate preventiv, deci Romania nu are remedii interne la astfel de probleme", a mai declarat Lucian Criste.

Uioreanu jr, condamnat la 8 luni de inchisoare cu suspendare - decizie definitiva (Video)

Alexandru Uioreanu, fiul fostului presedinte al CJ Cluj Horea Uioreanu, a fost condamnat, in iunie 2014, de instanta suprema, la opt luni de inchisoare cu suspendare, pentru trafic de droguri, decizia fiind definitiva.

Initial, Curtea de Apel Cluj a hotarat, in 13 septembrie 2013, condamnarea lui Alexandru Uioreanu la o pedeapsa de un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, insa ICCJ a decis sa schimbe sentinta.

Fiul presedintelui CJ Cluj, arestat in dosarul de trafic de droguri

Alexandru Uioreanu a fost ridicat de anchetatori in 19 decembrie 2012, fiind acuzat de trafic de droguri, si a fost retinut de procurorii DIICOT - Structura Teritoriala Cluj.

Fiul lui Horea Uioreanu a fost suspectat ca ar fi vandut hasis in unitati de invatamant. Ulterior, el a fost arestat preventiv, alaturi de alte doua persoane cercetate in acelasi dosar, de Tribunalul Cluj. Instanta arata in motivarea sentintei ca "Alexandru Uioreanu a recunoscut cu sinceritate invinuirea adusa, declarand ca este consumator de droguri de risc si, in acest context, in cursul anului 2012, in mod frecvent a oferit cu titlu gratuit sau contra cost droguri de risc catre mai multe persoane".

Tatal lui Alexandru Uioreanu, Horea Uioreanu, este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de oamenii de afaceri Ioan Bene si Vasile Pogacean, toti trei fiind pusi sub control judiciar.

In 23 iunie 2014, Horea Uioreanu, fostul presedinte al Consiliului Judetean Cluj, a fost trimis in judecata de procurorii DNA pentru trei infractiuni de luare de mita, din care doua in forma continuata (10 acte materiale, respectiv 7 acte materiale), fals in inscrisuri sub semnatura privata in forma participatiei improprii ca instigator, in forma continuata (2 acte materiale) si complicitate la spalare de bani.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#stat roman CEDO Uioreanu, #Alexandru Uioreanu CEDO, #fiu Uioreanu CEDO, #fiu Uioreanu trafic droguri , #arestat
Comentarii