Breban: Patapievici a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor, Mungiu - vinovat de mizerabilism

Marti, 05 Mai 2015, ora 19:54
25755 citiri
Breban: Patapievici a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor, Mungiu - vinovat de mizerabilism
Foto: Arhiva Adevarul

Scriitorul Nicolae Breban i-a luat la bani marunti, intr-o conferinta de presa, pe mai multi oameni de cultura romani. El a spus despre Horia Roman Patapievici ca "a injurat ca o haimana ordinara istoria acestui popor", iar despre regizorul Cristian Mungiu ca a produs filme despre mizeria din Romania.

In conferinta de presa respectiva, seful Institutului Cultural Roman (ICR) Radu Boroianu a anuntat ca Breban, in varsta de 81 de ani, va fi presedintele Consiliului consultativ al ICR, care va fi format din maximum sapte persoane, scrie Adevarul.

Cand i-a venit randul sa vorbeasca academicianului Nicolae Breban, el a criticat, printre altele, conducerea ICR din perioada 2005 - 2012. In acest interval, presedintele institutului a fost Horia Roman Patapievici.

Deutsche Welle: Nicolae Breban si cartile bolnave

"Eu m-am dedicat romanului, (Augustin-n.red.) Buzura la fel, din pacate el a fost demis la modul brutal de acest nefericit si corupt presedinte care se numeste Traian Basescu, care a numit o echipa catastrofica pentru cultura romana, o echipa de necreatori in primul rand, de comentatori doar, dar de comentatori de prost aluat.

Patapievici nu era un om prost, din pacate s-a intamplat cu el ce se intampla cu unii care sunt umflati excesiv, i s-a parut ca este un fel de guru al culturii romanesti. Intr-una din primele lui carti a injurat ca o haimana ordinara toata istoria acestui popor in care noi ne-am nascut, in care au trait parintii si bunicii nostri", a declarat Nicolae Breban.

N-a scapat nici Liiceanu

De criticile lui Breban nu a scapat nici Gabriel Liiceanu, "unul care promitea sa fie filosof si intre timp i s-a stricat caruta pe drum".

"La fel a facut si un fost amic de-al meu, unul care promitea sa fie filosof si intre timp i s-a stricat caruta pe drum, Gabriel Liiceanu, care dupa Revolutie imediat s-a dus la Paris si in Le Monde, unde Breban si-a dat in 1971 demisia contra tiranului, lucru unic in tarile din Est.

Gabriel s-a dus repede la Paris sa spuna ca poporul roman nu e apt pentru democratie, consonand cu alta haimana si ticalos al politicii romanesti, Brucan, caruia i s-au inchinat zeci de mii de intelectuali si posturi de televiziune", a punctat Breban.

Academicianul a mai spus ca Liiceanu, Patapievici si altii considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat. El a tinut sa sublinieze ca asa a inceput literatura "de prostitutie in Romania".

Nicolae Breban, Mircea Cartarescu, Norman Manea si Varujan Vosganian, propusi la Nobel

"George Soros, din America, acest mare speculant financiar, impreuna cu amicii sai din Romania, Mircea Mihaies, Liiceanu, Patapievici si altii care considera ca nu mai este nevoie de statul roman, ca Mihai Eminescu este un cadavru aruncat, ca noi, astia mai in varsta, care am creat opera, suntem depasiti, ca totul este depasit, Eminescu este depasit, ca Ion Barbu este depasit, ca Iorga este depasit, ca Cantemir este depasit si a inceput literatura asta de p..a, de p..a (...), de prostitutie, imaginea asta de mizerabilism", a spus Breban, potrivit Mediafax.

Andrei Plesu, lipsit de substanta

Acesta l-a atacat si pe scriitorul Andrei Plesu in timpul discursului sau, mentionand ca este lipsit de substanta.

"Am intrat in librarie, pe primul raft este numai Plesu, cu inca doi-trei baieti destepti, care scot niste cartulii dragute, finute, vioaie. Cu Plesu am fost prieten. (...) Am mai avut astfel de eseisti, dar nu e substanta acolo", a precizat Breban.

De asemenea, in opinia academicianului, regizorii de film Cristian Mungiu si Lucian Pintilie se fac vinovati de "mizerabilism".

"Noi exportam mizerabilismul care apoi se intoarce la noi si ne uimeste cum de ne vad occidentalii atat de nenorociti. Pentru ca noi, prin literatura unor tineri si prin unele filme, premiate la Cannes, (bravo, si eu am fost ales in selectia oficiala, n-am luat premiu, bravo lui Mungiu), dar mizerabilismul asta noi il cultivam, pentru ca baietii astia sunt foarte abili, pentru ca ei produc ceea ce cred ei ca se cere in afara.

Intr-adevar, afara unii cer imaginea Romaniei mizerabile, joase. Vechiul meu prieten, marele regizor Lucian Pintilie, el a inceput primul cu filmul 'Balanta' sa produca de tipul violent-mizerabilist. Parca ne-a convins si pe noi ca suntem o tara de nimica. Suntem ultimele otrepe ale Europei", a conchis Breban.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Nicolae Breban Patapievici, #Nicolae Breban Plesu, #Nicolae Breban Liiceanu, #Nicolae Breban Mungiu , #presedinte ICR
Comentarii