"ICR s-a dus de rapa si intra intr-o fundatura totala!" Opozitia acuza PSD ca pune presedinte o clienta de partid

Miercuri, 12 Aprilie 2017, ora 17:10
12112 citiri
"ICR s-a dus de rapa si intra intr-o fundatura totala!" Opozitia acuza PSD ca pune presedinte o clienta de partid
Foto: Facebook / Liliana Turoiu

Candidatii propusi de majoritatea PSD-ALDE pentru conducerea Institutului Cultural Roman (ICR) au fost votati, marti, de comisiile de specialitate din Senat, desi prestatiile de la audieri nu au fost de cel mai inalt nivel, iar din experienta lor lipsea tocmai managementul cultural, sustine Opozitia.

Liliana Turoiu (foto), propusa de PSD pentru un mandat de 4 ani de presedinte al ICR, a obtinut 15 voturi la sedinta comisiilor reunite de cultura si politica externa din Senat, urmatorul clasat, Cosmin Manolescu (USR), obtinand doar 3 voturi, relateaza News.ro.

Pentru functiile de vicepresedinte au fost avizati favorabil Mirel Talos (ALDE), cu 15 voturi, si Krizbai Bela Dan (UDMR), cu 13 voturi.

Reprezentantii Opozitiei spun ca propunerile majoritatii PSD-ALDE sunt foarte slabe si, daca vor trece de votul plenului, vor duce ICR intr-o fundatura.

"Cei mai slabi candidati la functia de vicepresedinte au fost cei din partea ALDE, respectiv UDMR. Impresie obiectiva, bazata pe prestatie, impartasita de presa prezenta.

Cel mai slab candidat pentru functia de presedinte a fost cel propus de PSD. Impresie unanima.

Se trece la vot. Candidatul PSD, respectiv candidatii ALDE si UDMR obtin cel mai mare numar de voturi. (...) Masinaria de partid a functionat perfect", a scris pe Facebook Radu Carp, candidat din partea PNL la functia de presedinte al ICR.

La randul sau, senatorul Vlad Alexandrescu (USR), fost ministru al Culturii in Guvernul Ciolos si membru in Comisia pentru Cultura, a declarat pentru Ziare.com ca, daca vor fi votati si de plan, candidatii majoritatii PSD-ALDE vor duce ICR intr-o "fundatura totala".

Vlad Alexandrescu: Sunt propuneri din zona gri, fara experienta, incapabile sa faca ICR sa renasca

"In ceea ce priveste candidatii pe care i-a propus majoritatea parlamentara (PSD-ALDE, n.red.), as avea de observat faptul ca doamna Liliana Turoiu nu are niciun fel de certificare de management cultural, nu are niciun fel de experienta de conducere a unei institutii private sau publice.

La audieri a aratat foarte clar ca nu are principii de management si va fi o solutie de improvizatie, de fapt, cum s-a mai intamplat in trecut, pentru ca aceasta institutie a avut in ultimii ani un parcurs extrem de nefericit, in ultimul mandat s-au schimbat trei presedinti", a declarat Vlad Alexandrescu pentru Ziare.com.

Cat despre cei doi vicepresedinti care au fost avizati de comisii cu cele mai multe voturi, senatorul USR spune ca este vorba despre "persoane fara viziune, fara strategie, din zona gri, care in niciun caz nu sunt capabile sa scoata aceasta institutie din impas".

"Dl Talos nu are niciun fel de experienta manageriala, a fost la un moment dat unul dintre consilierii dl Tariceanu pentru agenda lui culturala, dar asta nu asigura niciun fel de experienta, de fapt, iar cealalta persoana e cineva din randul 2-3, deci nu intra in calcul, nu e cineva cu viziune, nu e cineva reprezentantiv, nu inseamna nimic in cultura nationala, in cultura vie.

Sunt niste propuneri foarte cenusii, foarte gri si care nu sunt deloc capabile de a resuscita, de a revigora si de a face sa renasca aceasta institutie pilot", a comentat fostul ministru al Culturii.

Senatorul USR a tinut sa sublinieze profesionalismul candidatilor sustinuti de partidul sau pentru pozitiile de presedinte si vicepresedinte al ICR, care insa nu au obtinut decat 3 voturi in comisii.

"Din punctul nostru de vedere, singurii manageri profesionisti care pot debloca situatia catastrofala in care a intrat ICR si filialele lui in ultimii ani sunt Cosmin Manolescu si Cristina Modreanu. Este vorba despre doi oameni care au demonstrat in calitate de artisti independenti, de manageri culturali, de autori de proiecte, de dezvoltatori ai unor finantari internationale de sute de mii de euro, care au condus festivaluri, care au condus si institutii publice de cultura.

Noi am facut cea mai buna propunere pentru a scoate din impas aceasta institutie-far pentru promovarea culturii romanesti in strainatate", ne-a declarat Vlad Alexandrescu.

Citeste Proiectul de management elaborat de candidatii USR, Cosmin Manolescu si Cristina Modreanu.

Intrebat de ce a ales majoritatea PSD-ALDE oameni fara experienta de conducere, Vlad Alexandescu a raspuns: "Din clientelism, e foarte simplu".

"Noi am pledat foarte mult pentru profesionalizare. Sunt oameni in filiale si chiar in ICR central care cunosc ce inseamna managementul cultural profesional, dar nu au cu cine lucra.

Institutia este in momentul de fata in colaps. Si e in colaps de mult. Sunt zeci de posturi vacante, posturi de directori, in reprezentantele din strainatate, sunt ICR-uri inchise practic sau care functioneaza cu un singur referent, cum se intampla la Tel Aviv, de pilda, la New York, la Paris, la Berlin, capitale mondiale ale culturii.

E o institutie in colaps, iar PSD isi pune in functie o clienta. Se duce de rapa in momentul de fata ICR. S-a dus deja, de fapt, si acum intra intr-o fundatura totala", a subliniat Vlad Alexandrescu.

De asemenea, intrebat de ce a decazut Institutul Cultural Roman din pozitia de institutie respectata pe plan international, senatorul USR a explicat: "Din momentul in care a plecat Horia Roman Patapievici s-a mers doar pe principiul clientelismului politic sau a rasplatii serviciilor aduse unor partide".

"Asta a adus ICR in starea jalnica in care a ajuns, nu e cazul sa ne ascundem dupa degete. Iar asta se intampla in continuare.

Votul final se va da peste doua saptamani. Mai e timp pana atunci pentru a-i sensibiliza pe senatori. Eu sunt un parlamentar din Opozitie si cred ca, impreuna cu societatea civila, cu opinia publica si cu mass-media, putem influenta un vot constient al majoritatii parlamentare. Eu nu incetez sa lupt", a subliniat senatorul USR Vlad Alexandrescu.

Cine sunt principalii favoriti si cum s-au prezentat in comisii

Liliana Turoiu este artist plastic si designer vestimentar, cadru didactic al Universitatii de Arte din Bucuresti, membru al Uniunii Artistilor Plastici din Romania si fost consilier al presedintelui Romexpo intre anii 2002-2008.

"Cred ca industriile creative si culturale din Romania joaca un rol din ce in ce mai important in economie (...) Pun accent pe raspunsuri, vreau sa vin cu o viziune - ca sa spun asa - putin diferita (...) ICR ar putea contribui real si major la internationalizarea artistilor romani", a spus, printre altele, Liliana Turoiu in timpul audierilor in comisii, conform News.ro.

Intrebata daca ar sustine o expozitie #Rezist a lui Dan Perjovschi, candidatul PSD a replicat spunand ca "daca domnul Perjovschi nu a acceptat o colaborare cu ICR este de inteles, pentru ca artistii avangardisti nu accepta o institutionalizare", starnind comentarii acide pe Facebook.

Mirel Talos (ALDE) este absolvent al Facultatii de Limbi si Literaturi Straine a Universitatii Bucuresti, fost deputat si consilier de stat al premierului Tariceanu.

"Cred ca este foarte important sa deschidem ICR-ul. Trebuie sa se duca mai aproape si de universitati, pentru ca trebuie sa mearga mai jos si pe axa varstei. Cu tot respectul, trebuie sa promovam si artisti emergenti, cu mai putini numitori comuni (...) Eu voi fi in situatia sa propun crearea unor centre care sa faca sesiuni de proiecte de selectare a unor produse culturale. Le vad ca centre de selectare (...) ICR Roma a finantat o piesa de teatru a lui Pirandello jucata de italieni - care e relevanta? Cred ca poate ar trebui chiar corectata legea", a declarat, printre altele, candidatului propus de ALDE.

Presedintii celor doua comisii din Senat, Lucian Romascanu (PSD) si Cristian Dumitrescu (PSD), s-au aratat incantati de prestatia candidatilor, subliniind faptul ca pe acestia ii recomanda "intreaga activitate profesionala".

Citeste mai multe despre scandalurile in care a fost implicat ICR in ultimii ani:

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#Vlad Alexandrescu ICR, #Liliana Turoiu presedinte ICR , #presedinte ICR