Hugo Chavez a murit: Venezuela, cu economia in noroi

Miercuri, 06 Martie 2013, ora 13:07
4483 citiri
Hugo Chavez a murit: Venezuela, cu economia in noroi
Foto: ibtimes.com

Hugo Chavez, presedintele Venezuelei, a murit, marti, lasand in urma sa o economie plina de probleme.

El a fost adeptul politicilor de improvizatie, inca de la inceputul celor 14 ani de "domnie", scrie BBC.

De multe ori, Chavez a adoptat solutii rapide in ceea ce priveste politica economica, recurgand la devalorizari monetare periodice, exproprieri ale firmelor private si la mariri salariale in sectorul public, in ciuda cresterii inflatiei, mai degraba decat sa abordeze problemele fundamentale ale economiei.

Ca urmare, el lasa mostenire o infrastructura precara, cheltuieli publice nesustenabile si o industrie neperformanta, mai scrie BBC.

Cu toate acestea, datorita programelor sale sociale, venezuelenii mai saraci au beneficiat extrem de mult din rezervele de petrol ale tarii. Dar exista suspiciuni puternice ca banii au fost irositi - nu doar prin coruptie, ci si prin incompetenta.

Sub conducerea lui Hugo Chavez, din 1999 si pana in prezent, inegalitatea veniturilor in Venezuela a scazut treptat, asa cum s-a intamplat in cea mai mare parte a regiunii.

Aceasta tara are in prezent cea mai corecta distributie a veniturilor din America Latina, masurata prin coeficientul Gini, mai scrie BBC.

In 2011, in Venezuela, acest indice a scazut pana la 0,39. Comparativ, in Brazilia a fost de 0,52.

"Deci fiecare cetatean are acum o felie de tort care i se cuvine. Problema este ca tortul nu se mareste", potrivit sursei citate.

Venezuela este a cincea cea mai mare economie din America Latina, dar in timpul ultimului deceniu a avut cea mai slaba crestere a PIB-ului pe cap de locuitor din regiune, a remarcat Arturo Franco, de la Centrul pentru Dezvoltare Internationala al Universitatii Harvard.

El sustine ca observarea evolutiei economice a Venezuelei depinde de parametrii pe care ii iei in considerare.

Astfel, daca compari viata sub Chavez cu regimul de dinainte, intens blamat pentru coruptie, atunci perioada 1999-2012 iese clar in avantaj.

Dar daca te uiti la performanta economica superioara a tarilor vecine, Brazilia si Columbia, in aceeasi perioada, brusc totul nu pare atat de roz, mai noteaza BBC.

In plus, trebuie luat in vedere faptul ca pretul unui baril de petrol este in prezent de aproximativ 10 ori mai mare decat atunci cand Chavez a fost ales presedinte pentru prima data, iar adversarii sai spun ca el ar fi putut si ar fi trebuit sa faca mai multe pentru economia tarii.

Petrolul, temelia tarii

Esecul lui Chavez de a diversifica economia Venezuelei inseamna ca petrolul este inca pilonul care o sustine. De fapt, acesta reprezinta mai mult de 90% din fluxurile de valuta straina ale tarii.

Aproximativ 50% din veniturile publice provin din industria petroliera, iar cea mai mare parte, de la compania de stat PDVSA.

Guvernul Chavez a preluat controlul ferm al acestei companii in 2003, cand a concediat 40% din forta de munca, in urma unei greve generale care voia sa-l inlature de la putere.

Insa in loc sa investeasca in PDVSA pentru a creste productia, Chavez a tratat-o ca pe o vaca buna de muls, de unde a putut obtine fondurile necesare pentru finantarea cheltuielilor sale sociale cu privire la locuinte, asistenta medicala si transport, conform BBC.

Cuantificarea acestei sume nu este, practic, posibila. In plus, statul a devenit in mod constant implicat tot mai mult in fiecare sector al economiei, in detrimentul celui privat.

Cheltuielile uriase ale lui Chavez

In campania pentru alegerile prezidentiale de anul trecut, Chavez a facut din construirea de locuinte pentru cei cu venituri mici o prioritate, lansand un plan de a ridica trei milioane de case pana in 2018.

Acest lucru a alimentat cresteri mari ale cheltuielilor publice, precum si asteptarile celor care ar putea beneficia de programul social.

Potrivit Bank of America-Merrill Lynch, cheltuielile publice au crescut cu 30% in termeni reali, in cele 12 luni premergatoare alegerilor.

Insa generozitatea presedintelui si-a pus amprenta asupra finantelor publice. Capital Economics, o companie de cercetare, estimeaza ca deficitul fiscal al Venezuelei a crescut la 9% din PIB in 2012, in timp ce Morgan Stanley crede ca ar fi ajuns deja la 12%, in prezent.

Potrivit estimarilor Bancii Mondiale, economia Venezuelei a crescut cu mai mult de 5% in cursul anului 2012. Cu toate acestea, institutia prognozeaza o incetinire in 2013, asteptand un avans de doar 1,8%, in timp ce multi analisti sustin ca tara va cadea in recesiune.

Cea mai recenta devalorizare a monedei venezuelene ar putea veni in ajutorul Guvernului. Din moment ce petrolul este cotat in dolari, un bolivar mai slab creste valoarea locala a veniturilor din petrol, oferind astfel mai multi bani Guvernului.

In teorie, acest lucru ar trebui sa contribuie, de asemenea, la imbunatatirea exporturilor in mai multe sectoare ale economiei. Dar observatorii recunosc ca sectorul de productie al tarii este prea mic pentru a beneficia prea mult din devalorizarea monedei - o alta consecinta a concentrarii Venezuelei pe petrol si excluderea altor domenii.

Ce se va intampla

Insa cum si-a finantat Chavez cheltuielile facute in timpul campaniei electorale de anul trecut, in conditiile in care investitorii straini si-au pierdut interesul dupa campania sa intensa de nationalizare, iar inflatia este extrem de ridicata, de 20% pe an?

Potrivit organizatiei Consensus Economics, acest lucru a fost posibil datorita imprumuturilor externe.

Conform Bloomberg, banca de stat China Development a imprumutat Venezuela cu 42,5 miliarde de dolari pe cinci ani.

Ministrul responsabil cu petrolul, Rafael Ramirez, a declarat, in septembrie 2012, ca 640.000 de barili de petrol pe zi sunt exportati in China, dintre care 200.000 de barili sunt in contul datoriei.

"Trebuie remediata problema activitatii slabe a companiei PDVSA, altfel aceasta datorie va creste si mai mult, in timp ce diferenta dintre cheltuieli bugetare si venituri se va largi tot mai mult", mai scrie BBC.

Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Vești bune pentru utilizatorii iOS! Apple vrea să introducă două opțiuni noi de culoare pentru seria iPhone 16
Apple se pregătește să aducă pe piață modelele iPhone 16 Pro și iPhone 16 Pro Max în două noi opțiuni de culoare: Desert Titanium și Titanium Grey, potrivit ultimelor informații...
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Avocat celebru, speriat de introducerea banilor care expiră, pe model chinezesc: „Am zis că nu se poate, dar se va întâmpla din 2030"
Sergiu Vasilescu, unul dintre cei mai cunoscuți avocați din România, specializați în fiscalitate, respectiv în crypto, avertizează cu privire la pericolul iminent cu care se vor confrunta...
#Chavez murit economie Venezuela, #Chavez economie Venezuela, #probleme economie Venezuela , #murit