Ionut Chirila, despre situatia lui Ianis Hagi si problemele fotbalului romanesc - Interviu

Miercuri, 21 Septembrie 2016, ora 15:12
11625 citiri
Ionut Chirila, despre situatia lui Ianis Hagi si problemele fotbalului romanesc - Interviu
Foto: Hepta.ro

Antrenorul Ionut Chirila, care a promovat jucatori precum Florentin Petre, Catalin Hildan, Razvan Rat sau Andrei Margaritescu, a vorbit despre criticile aduse de Gica Hagi dupa nepromovarea lui Ianis Hagi la un lot national superior.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Ionut Chirila a analizat calitatile lui Ianis Hagi si a mentionat ca doar in timp vom putea vedea daca absenta sa reprezinta o pierdere pentru lotul U-21.

De asemenea, Ionut Chirila a evidentiat mai multe probleme din fotbalul romanesc, considerand ca echipele din Liga 1 nu au o strategie bine conturata pentru formarea si vanzarea tinerilor fotbalisti.

Iata interviul acordat Ziare.com de Ionut Chirila:

Sunteti un antrenor care ati promovat foarte multi jucatori tineri cu potential in decursul carierei. Ce parere v-a lasat Ianis Hagi pana acum?

Ianis este un jucator talentat, care trebuie sa confirme. Nu are calitatea fantastica a tatalui sau, ma refer la acea explozie incredibila, dar este un jucator interesant, cu potential. Responsabilitatea la echipa nationala de tineret ii apartine insa celui care este pus selectioner, el trebuie sa faca o strategie pentru a obtine rezultatele dorite.

Selectia trebuie facuta in baza unei filozofii castigatoare, dar la noi nu se face asta. Cand faci selectia trebuie sa ai o viziune. Toata lumea stie ca Ronaldo si Messi valoreaza fiecare cate 100 de milioane de euro, dar ei sunt jucatori diferiti. Messi este pe jocul de combinatii si de pase al Barcelonei, in timp ce Cristiano Ronaldo prefera verticalizarea, se duce direct pe poarta, caci acesta este jocul Realului. Nu iti ofera nimeni garantia ca daca ii introduci in aceeasi echipa vor fi compatibili si vei avea rezultatele dorite.

Vi se par justificate aceste critici ale lui Gica Hagi?

Gica Hagi poate sa fie si subiectiv deoarece orice tata isi doreste puiul la cel mai inalt nivel, insa in timp vom vedea daca absenta lui Ianis a contat. Pana la urma, selectionerul poate sa vina si sa spuna ca are un jucator mai bun pe acel post pentru strategia pe care o are in momentul de fata.

In fotbalul romanesc exista doua curente de opinie. Unii oameni spun ca nationalele de tineret ar trebui sa fie doar o pepiniera, sa formeze jucatori, iar altii spun ca sunt foarte importante rezultatele. Dvs. cum vedeti aceasta situatie?

Nu exista jucatori de valoare fara rezultate, fara sa aiba in spate o echipa. Daca nu construiesti o echipa solida, n-o sa ai niciodata jucatori de valoare. Nu poti sa traiesti doar din sclipirile anumitor jucatori, trebuie sa construiesti o echipa.

Eu, cand am format acea echipa la tineretul lui Dinamo care juca precum Barcelona, am castigat tot ce se putea. Iar din acea echipa au fost promovati sapte jucatori, fara sa mi se dea sansa sa antrenez echipa mare. Apoi, la Rapid, am castigat singurul titlu din istoria lor la tineret cu acea generatie fantastica, cu jucatori precum Margaritescu si Rat.

Din acea echipa s-au vandut jucatori de 12 milioane de dolari. Nici aici nu mi s-a dat sansa sa antrenez, desi vedem ca in Italia lui Stramaccioni i s-a dat pe mana o echipa de 1 miliard de euro, Inter Milano, dupa ce antrenase doar la juniori. Revenind, nu exista jucatori valorosi fara sa aiba rezultate. Daca echipa este puternica, in jurul celor opt jucatori valorosi pot creste si doi tineri care vor capata incredere si vor deveni din perspective certitudini.

Au cluburile din Liga 1 aceasta strategie sanatoasa?

Eu, cand am antrenat la Chiajna, am folosit cinci jucatori sub 21 de ani titulari. Ma refer la Onduku, Serediuc, Nelut Rosu, Leca si Cosereanu, iar in jurul lor era si Purece, care avea 23 de ani. Dar arta de a transforma un jucator din perspectiva in certitudine nu este stapanita de orice antrenor. Cu aceasta echipa am facut 30 de puncte intr-un tur de campionat. Iar acum FRF incearca cu disperare sa rezolve aceasta mare problema, lipsa jucatorilor tineri. Cluburile au o problema de management, intr-un moment in care solutia este vanzarea jucatorilor pentru ca din asta traiesti.

Un antrenor de valoare este cel care transforma perspectiva in certitudine, dar foarte putini fac asta. Nu ai niciodata garantia ca daca iei un jucator de 5 milioane de euro il transformi intr-unul de 10 milioane de euro. Toti antrenorii cer jucatori in loc sa-i formeze pe cei pe care ii au si sa le ridice nivelul.

Din punctul meu de vedere, e mai indicat sa vii sa-mi spui 'Ia tu, Ionut Chirila, 20 de mii de dolari sa cumperi un jucator, ca atat am, transforma-l in certitudine, il vindem, iar din profitul rezultat poti sa cumperi altceva'. Dar mai intai trebuie sa demonstrezi si abia apoi sa ceri. Insa la noi toti antrenorii vin si cer jucatori in loc sa se gandeasca sa formeze unii noi si apoi sunt dati afara, vine altcineva in locul lor si o ia de la capat. Iar Ionut Chirila nu este lasat sa antreneze.

Aceste centre de excelenta infiintate de FRF cum vi se par? Nu se poate ajunge si la un conflict de interese? Ce va face un antrenor de la tineret cand are de ales intre un jucator de la Academia lui Hagi si unul de la un centru de excelenta?

Daca-si pune aceasta intrebare, inseamna ca nu e profesionist. Cei de la FRF incearca si ei sa faca ceva, dar au nevoie de timp. Dar la noi asta este o problema generala, tot timpul ne uitam in curtea vecinului si asteptam sa-si rupa gatul. Vedeti cum a fost primit si acest om Christoph Daum, care vine dintr-o tara cu un fotbal mult mai evoluat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Mihai Tudose, PSD: Noi am mai ieşit pe primul loc şi stăteam în gară şi ne-am uitat cum a trecut trenul
Europarlamentarul Mihai Tudose a declarat sâmbătă că PSD a mai câştigat alegerile în trecut, dar Guvernul a fost format din partidele de pe locul "doi, trei şi un pic din cinci" şi...
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
#Ionut Chirila Ianis Hagi, #Ianis Hagi neconvocat nationala , #stiri Ianis Hagi