Ziare.com

"La Blouse Roumaine" - ia romaneasca, expusa la New York

Marti, 14 Mai 2013, ora 23:06

   

"La Blouse Roumaine" - ia romaneasca, expusa la New York
Ia romaneasca, bluza traditionala romaneasca va fi expusa de Institutul Cultural Roman, incepand de vineri, la New York, in cadrul vernisajului "La Blouse Roumaine, ce are ca scop promovarea identitatii culturale romanesti in spatiul nord-american.

"In data de 17 mai 2013, ICR New York va vernisa expozitia "LA BLOUSE ROUMAINE", prezentand publicului colectia personala de costume populare a domnului inginer Cristian Florin Pascu, presedintele Societatii Romane Crestine "Dorul" (fondata in 1903, in New York, sub numele initial de "Clubul National Roman Carmen Sylva").

Evenimentul va avea loc in spatiul Galeriei ICRNY si va fi precedat de un colocviu la care vor lua cuvantul scriitoarea Doina Uricariu, director ICRNY, artistul plastic, criticul de arta si curatorul dr. Eduard Andrei, domnul Cristian Pascu, inginer si domnul Theodor Damian preot, prof.univ.dr.", se arata intr-un comunicat publicat pe site-ul ICR.

Cele 25 de piese de port popular romanesc vor fi prezentate prin intermediul unei proiectii ce analizeaza rolul jucat de costumul traditional in imaginea publica sau privata a reginelor Elisabeta si Maria, dar si in plastica romaneasca, in special cea interbelica.

Expozitia isi propune sa puna in valoare statutul de obiect de patrimoniu national al costumului popular, dar si acela de sursa de inspiratie pentru creatia vestimentara a unor case de moda precum Yves Saint Laurent.

In cadrul proiectiei de la New York va fi prezentata si seria portretelor cu "ie romaneasca", realizata de pictorul francez Henri Matisse si datorata in mare parte prieteniei sale cu pictorul roman Theodor Pallady. De altfel, evenimentul a preluat numele de la titlul uneia dintre cele mai cunoscute lucrari ale acestei serii.

Expozitia "La Blouse Roumaine" va ramane deschisa pana la data de 17 iunie 2013.

I.S.

Sursa: Ziare.com

Articol citit de 1362 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
3 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

wake up ziare.com!

"la Blouse Roumaine" - ia romaneasca, expusa la New York
íie (-íi), s. f. – Bluză țărănească, un fel de cămașă din pinză de in, cu pieptul brodat in șiruri colorate. – Var. ie. Lat. lῑnea "de pinză" .
Iia si nu ia, fi mi-ar ..de agramtii lu' peste prajit.
Se scrie cu doi "ii" ziare.com, caci mult e dulce si frumoasa limba romanesca ce cu drag o siluiti..

 

Iile

Nu sunt numai din panza de in.Cel putin in Oltenia erau si sunt deosebit de frumoase iile de borangic (matase foarte fina).Era o adevarata arta crearea si impodobirea unei asemenea ii.

E de vina "cineva", pentru greseala de ortografie..!

Acel cineva este cel ce "seamana cu Brejnev"; el a mancat primul i, nu-i asa bum-ule? .....Daca era la carma ICR-ului, pe viata, Pata, totul era in continuare "perfect", cu iile: Pana Curtea de Conturi nu a sesizat marea jecmnaneala, 'telectualii vajnici, iceristi si basisti aveau indeajuns la chimir sa vada multe ii la podea.


Platforma pentru solutionarea online a litigiilor