Marga: Vechea strategie a ICR a lucrat cu personal desemnat discretionar in functii

Vineri, 08 Februarie 2013, ora 18:36
1912 citiri
Marga: Vechea strategie a ICR a lucrat cu personal desemnat discretionar in functii
Foto: Evenimentul Zilei

Vechea strategie a ICR a lucrat cu personal desemnat "discretionar" in functii, consecintele nefiind unele pozitive, sustine presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, in cadrul optiunilor noii strategii a institutiei.

"Am inlocuit desemnarea discretionara, pe care legea o permite inca, cu concurs anuntat public, pe baza de criterii limpezi, inclusiv pentru posturile de conducere din institutele culturale din strainatate. In conditiile restrictiilor din legislatia actuala, concursurile s-au tinut in deplinul respect al legii, iar angajarile sunt in formele permise de lege (angajare pe o perioada determinata, detasare, prestari de servicii). Cei care au atacat au invocat deficiente, de altfel inexistente, ale concursurilor. Am aratat ca oricand concursul este solutia", a explicat Marga.

Presedintele ICR a precizat ca vechea strategie a ICR a operat cu o intelegere "restrictiva" a culturii, care a fost redusa la literatura, film, teatru, design, muzica.

"Am propus de la inceput sincronizarea intelegerii culturii si, ca un prim pas, includerea in cultura, de asemenea, a stiintelor sociale, stiintelor in inteles cuprinzator, a inovatiilor tehnice, a filosofiei si teologiei. Unii au atacat aceasta largire a intelegerii culturii desprinzand din context exemple pe care le-am dat. Dar strategia actuala a Uniunii Europene imi da dreptate", a adaugat Andrei Marga.

Conform sursei citate, vechea strategie a considerat piata ca mecanism de selectie a valorii.

"Am aratat ca piata este un indispensabil regulator in economie si in alte domenii, dar, cel putin in cazul culturii si educatiei, piata trebuie complementata. Valorile culturale nu sunt captate totdeauna de cerintele pietei. Am inlocuit o astfel de optiune cu complementarea pietei prin analiza valorii intrinseci a operei. Nu numai etatismul trebuie depasit in tara noastra, ci, de acum, si superficiala intelegere a importantei pietei".

Presedintele ICR este de parere ca vechea strategie a institutului a dat intaietate pietei, dar a dus la o abordare sectara a autorilor, a creatorilor de cultura din Romania.

"Creatorii de prim plan au fost ocoliti. Noua strategie a deschis programele Institutului Cultural Roman spre diferitii autori, creatori de cultura ai tarii. Acesta este si sensul major al infiintarii unor filiale in provinciile istorice ale Romaniei. Institutul are misiunea sa promoveze cultura romana in strainatate, dar valorile acestei culturi se asuma dinauntrul tarii. Filialele nu dilueaza in nici un fel exigenta valorii, cum spun cei care ataca optiunea. Dimpotriva, permitem astfel etalarea unor valori transnationale, europene, fie ele si din provincie. Sectarismul l-am inlocuit cu inclusivismul", a subliniat sursa citata.

Andrei Marga sustine ca vechea strategie a redus finantarea la resursele bugetare.

"Consecinta a fost slaba preocupare pentru multiplicarea resurselor de finantare si colapsul administrativ atunci cand bugetul intampina dificultati. Am inlocuit aceasta optiune cu preocuparea pentru finantare din resurse multiple, dand locul cuvenit cofinantarilor, donatiilor si unei fundatii care sa cumuleze resurse in serviciul culturii", a explicat Marga.

Presedintele Institutului mai spune ca strategia veche "a avantajat, prin implicatie, puncte de vedere si persoane dintr-o parte a spectrului. In cultura, nu da rezultate durabile monologul ideologic. Am aratat ca un pluralism sanatos al abordarilor, sincronizat cu secolul actual, este viziunea ce permite efervescenta culturii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Vot interzis la locale pentru unii alegători cu domiciliul în străinătate. Decizia aparține Biroului Electoral Central
Alegătorii cu domiciliul în străinătate, care şi-au stabilit reşedinţa în ţară, începând cu data de 11 aprilie 2024, nu vor putea vota la alegerile pentru autorităţile administraţiei...
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
#Marga Institutul Cultural Roman, #Marga strategie ICR Patapievici , #stiri ICR
Comentarii
Poza Tragicomedian
Tragicomedian
rank 1
Margarina a organizat concurs pentru rude si prieteni