O petitie pentru scoaterea ICR de sub tutela politica a strans mii de semnaturi

Sambata, 21 Noiembrie 2015, ora 11:27
3709 citiri
O petitie pentru scoaterea ICR de sub tutela politica a strans mii de semnaturi
Foto: Presedintia Romaniei

O petitie pentru scoaterea Institutului Cultural Roman (ICR) de sub tutela politica a strans peste 3600 de semnaturi in decurs de o saptamana si a fost depusa la Presedintia Romaniei, vineri.

Petitia este initiata de scriitorii Radu Vancu si Mircea Cartarescu si a fost postata online.

Una dintre schimbarile propuse ar viza, printre altele, personalul ICR din strainatate. Concret, angajatii sa treaca din subordinea Ministerului de Externe in cea a Institutului Cultural.

Iohannis: Conducerea ICR se schimba pe sest. Ma ingrijoreaza

Cei doi initiatori solicita reformarea ICR, in asa fel incat institutia, odinioara performanta, sa poata renaste. Printre masurile propuse sunt scoaterea ICR de sub tutela politica, debirocratizarea institutiei si axarea pe contacte intre profesionisti.

Iata textul integral al petitiei:

"Domnule presedinte Klaus Iohannis,

Stim ca intelegeti exact importanta culturii in dezvoltarea unei societati. Numele dumneavoastra s-a legat de prima capitala culturala europeana din Romania. Tocmai ati incredintat mandatul de premier unui tehnocrat, reactionand la dorinta de schimbare a societatii romanesti, revoltata de impasul in care o conduce o clasa politica depasita.

In opinia noastra, doua sunt cele mai performante institutii create in Romania de dupa 1989. Prima este DNA. A doua, Institutul Cultural Roman. Sub conducerea lui Horia-Roman Patapievici, ICR a fost intre 2005 si 2012 o institutie moderna, deschisa, respectata la nivel european. A pus literatura romana pe harta, prin programe care faceau sa apara in fiecare saptamana, undeva in lume, o traducere din literatura romana. A adus uriase servicii filmului, muzicii, artelor vizuale.

In 2012, aceasta institutie performanta a fost decapitata si ulterior demolata. Supus algoritmului politic, ICR s-a golit de profesionisti si s-a umplut de sinecuristi. Cei care au nimicit ICR sunt aceiasi politicieni pe care azi societatea romaneasca ii respinge la unison.

Va cerem sa redati prestigiul si importanta acestei institutii, scotand-o de sub mutilanta tutela politica.

Iata, pe scurt, cum credem ca pot fi ele recuperate.

1) Ne dorim un ICR revenit sub tutela neutra politic a presedintiei. Adica un ICR independent, cu management profesionist, selectat transparent, cu obiective clare. Concursurile pentru ocuparea posturilor la filialele din strainatate s-au sistat in 2008. Din 2012, ICR-urile din lume s-au umplut de rubedenii, relatii politice, soti si sotii, in deplina opacitate.

2) Nu mai vrem un ICR anexa a ambasadelor: valoarea acestei institutii sta in capacitatea ei de a fi o platforma de dialog cultural, de a oferi o tribuna internationala mediului cultural romanesc, in pluralism, nu in aliniere. Dorim un ICR integrat, in care filialele din strainatate sa fie cu adevarat parte a structurii sale, iar resursa umana sa nu se risipeasca din lipsa unei perspective de cariera.

3) Vedem un ICR capabil sa atraga fonduri europene, sa genereze venituri proprii. Debirocratizat, centrat pe politici de interes public, nu pe conivente de gasca. In care 70% din buget sa mearga spre programe in strainatate, si nu spre functionarea aparatului administrativ.

4) Un ICR in care banul public sa nu mai fie intersectat fortat cu interese ce nu au nimic de a face cu sectoarele culturale si creative.

5) Un ICR a carui expertiza sa poata fi transferata, ca model, in vecinatatea noastra imediata.

6) Dorim un ICR care sa profeseze o viziune larga a culturii, axata pe arta contemporana, nu unul paseist si dirijist. Unul axat pe coproductie internationala a culturii si contacte intre profesionisti, nu o institutie sufocata de lipsa de viziune si proasta administrare.

Ne dorim toate acestea pentru ICR. Si pentru Romania.

Domnule presedinte, credem ca a sosit clipa sa inapoiati ICR celor ce sunt in mod simbolic proprietarii sai: profesionistii culturii, creatorii si, in primul rand, contribuabilul roman.

Cu speranta,

Mircea Cartarescu

Radu Vancu".

A.I.

Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
Cum încearcă PSD să negocieze retragerea lui Piedone și care este prețul primarului de la Sectorul 5
După ce liderii coaliției PSD-PNL au luat decizia de a-l retrage pe candidatul comun Cătălin Cîrstoiu și de a merge cu candidați separați, în persoana Gabrielei Firea și a lui Sebastian...
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției liderul AUR
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
#petitie ICR presedintie, #petitie online Institutul Cultural Roman , #stiri ICR